Dnes sa na olympijských hrách mládeže v Lausanne začína hokejový turnaj dievčat: Našim prvým súperom je Švédsko

LAUSANNE (SZĽH) - Na III. zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne sa dnes začína hokejový turnaj družstiev, v ktorom nás bude reprezentovať ženská hokejová reprezentácia do 16 rokov. Dievčatá majú za sebou prvé tréningy a dnes o 17.00 hod. si v lausannskej Vaudois Aréne, kde sa uskutočnia májové majstrovstvá sveta, zmerajú sily s rovesníčkami zo Švédska.

Slovensko je spolu so Švédskom a Nemeckom súčasťou základnej skupiny A. V B-skupine sú Češky, Švajčiarky a Japonky. Hokejový turnaj prebieha bez vyraďovacích štvrťfinálových kôl. Do ďalších bojov postúpia z každej skupiny dve krajiny, v semifinálových zápasoch sa potom rozhodne, ktoré krajiny budú hrať o zlato a ktoré o bronz. V prvom zápase turnaja proti Švédsku sa do slovenskej bránky postaví Laura Medviďová.

Súčasťou tímu sú aj strieborná Nikola Janeková a bronzová Zuzana Dobiašová, ktoré si svoje prvé medaily na zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne vybojovali v hokejovom turnaji 3x3. Súťaží v novom formáte sa zúčastnili aj Barbora Kapičáková a Emma Donovalová.

Priamy prenos zo zápasu bude možné sledovať na stránke Slovenského olympijského a športového výboru.

Sledovať LIVESTREAM

Švédsko je silný súper

Účinkovanie Sloveniek na predchádzajúcich dvoch ročníkoch zimných olympijských hier mládeže nebolo veľmi úspešné. Na premiérovej mládežníckej olympiáde v Innsbrucku 2012 obsadili mladé hokejistky posledné piate miesto. V základnej skupine sa nám nepodarilo poraziť ani jedného súpera a na turnaji sme strelili len jeden gól - do bránky Kazachstanu. Rakúsko, Nemecko a Švédsko nám dovedna strelili 29 gólov. Švédsko, s ktorým sa stretneme aj dnes, nás vtedy porazilo vysoko 12:0.

O štyri roky neskôr v Lillehammeri to bolo predposledné 4. miesto. So Švédkami sme sa vtedy stretli v základnej skupine i v semifinále. Prvý zápas sme prehrali tesne 1:2 na samostatné nájazdy, semifinálový zápas 0:5. V boji o bronz sme sa pred štyrmi rokmi stretli so Švajčiarskom, ktoré nás porazilo 5:2 a Slovensko tak na turnaji obsadilo 4. miesto.

Dievčatá sa tak dnes stretnú so súperom, ktorého ich predchodkyne na olympijských hrách mládeže doposiaľ nezdolali. Výsledková tabuľka je však prázdna a šancu má každý tím.

Zostava Slovenska na III. zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne 2020

Číslo

Meno

Pozícia

Klub

1

Laura Medviďová

brankárka

Mládež Michalovce

30

Simona Macková

obrana

HC ŠKP Bratislava

3

Tereza Belková

obrana

HK Brezno

4

Emma Bianka Živčáková

obrana

HO Hamuliakovo

5

Lea Giertlová

obrana

HC 07 Detva

7

Mária Nemčeková

obrana

HK Trnava

9

Nikola Janeková

obrana

HC 05 Banská Bystrica

10

Laura Jancsóová

útok

HK Nitra

12

Hana Fančovičová

útok

HKL Bratislava

14

Lea Glosíková

útok

HC ŠKP Bratislava

15

Barbora Kapičáková

útok

HC ŠKP Bratislava

16

Emma Donovalová

útok

HC 05 Banská Bystrica

17

Zuzana Dobiášová

útok

HC ŠKP Bratislava

18

Nina Hudáková

útok

HC Košice

19

Kristína Slováková

obrana

HC ŠKP Bratislava

20

Lily Stern

obrana

HC ŠKP Bratislava

21

Viktória Kučerová

útok

HC 07 Detva