Deň v projekte HK Orange 20: Je to každodenná drina, zhodujú sa tréneri

PIEŠŤANY (SZĽH) – Projekt centralizovanej prípravy reprezentácie do dvadsať rokov má za celú dobu svojej existencie množstvo fanúšikov i kritikov. Faktom však ostáva, že prebiehajúca sezóna je v poradí už jedenástou v histórii tohto projektu, a za ten čas sa skrz tím HK Orange 20 dostalo a etablovalo medzi seniormi množstvo slovenských hokejistov. Na čo všetko sa teda v centralizovanej príprave reprezentácie do dvadsať rokov realizačný tím zameriava? Aby sme dostali odpoveď, tak sme s „dvadsiatkou“ sme strávili jeden celý deň.

V extraligových podmienkach

HK Orange 20 už druhú sezónu pôsobí v Piešťanoch, kam sa presťahoval po štyroch sezónach strávených v Bratislave. V Piešťanoch má HK Orange 20 k dispozícii kvalitné podmienky – počnúc šatňou, dostatkom ľadovej plochy, ubytovania či stravy. Podmienky, v ktorých tím pracuje, navyše dotvára aj príjemné prostredie na okraji intravilánu kúpeľného mesta taktiež dotvára podmienky. Niet divu, že si pôsobenie v Piešťanoch hlavný tréner tímu Ernest Bokroš nevie vynachváliť.

Ernest BokrošHlavný tréner HK Orange 20 Ernest Bokroš

„Hokejový zväz nám vždy vytváral vždy nadštandardné podmienky. V Piešťanoch sme využili, že mužské ‚áčko‘ už nehrá extraligu, a tak pozíciu extraligistu sme v Piešťanoch prebrali my,“ hovorí Bokroš. „Máme extraligovú kabínu, vlastnú posilňovňu, rozcvičovňu, ale aj zázemie s bicyklami miestnosť na videorozbor... Skrátka všetko to, čo tréner potrebuje. Okrem toho bývanie a stravu máme len niekoľko krokov od zimného štadióna. Máme tu svoj pokoj a môžeme sa plne koncentrovať na tréning a zápasy.“

Podmienky a zázemie v Piešťanoch realizačný tím HK Orange 20 využíva v plnej možnej miere. Denný program tak býva spravidla zaplnený od rána do večera. „Sčasti kopírujeme bývalú Duklu. Trénujeme denno-denne. Náš denný režim sa začína niečo po siedmej ráno a končí sa zhruba po deviatej večer. Každý deň trénujeme na ľade, niekedy aj dvojfázovo, štyrikrát do týždňa sme v posilňovni, nehovoriac o ranných výbehoch a rozcvičkách,“ vysvetľuje 58-ročný hlavný kormidelník.

Bohatý program súčasne vytvára nároky nielen na hráčov, ale aj na realizačný tím. Niekoľkohodinovú permanenciu, v ktorej všetci zainteresovaní musia byť, by jediný tréner nezvládol. „Pracujeme ako tím,“ hovorí Borkoš. „K dispozícii mám dvoch asistentov, ktorí sú tu s nami dvadsaťštyri hodín denne a externe s nami spolupracuje aj tréner brankárov. Úlohy máme presne rozdelené. Ja zabezpečujem tréningové jednotky na ľade, taktiku a systém na súperov. Ivan Feneš sa sústreďuje viac na kondičnú stránku, zabezpečuje suchú prípravu a s kolegom Milanom Pažítkom zbierajú štatistické dáta a pripravujú videorozobor, ktorý si následne spolu zhliadneme. Milan Pažítka súčasne v koordinácii s Ivanom Fenešom zabezpečuje špeciálny program pre hráčov, ktorí nehrajú. Skrátka každý tréner má svoju rolu a o tom to je. Keď si všetko dobre zorganizujeme, tak aj takýto nabitý program sa dá zvládnuť.“

Milan PažítkaAsistent trénera HK Orange 20 Milan Pažítka

Začínajú ranným behom

Je niečo po siedmej hodine ráno a hokejisti HK Orange 20 už sú na nohách. Je už zvykom, že hneď po zobudení a rannej hygiene mieria hráči von neďaleko penziónu do prostredia v okolí Sĺňavy. Práve tu, ešte pred raňajkami, absolvujú rozcvičku s niekoľkokilometrovým výbehom. „Tímový duch je v športe, ako je ľadový hokej, veľmi dôležitý. Sledujeme týmto vytváranie tímu, ktorý bude odolný v ťažkých situáciách,“ prezradil Milan Pažítka, asistent trénera Ernesta Bokroša.

„Jedným z prostriedkov na dosiahnutie toho sú aj ranné rozcvičky, cez ktoré pripravujeme telo po fyzickej, ale aj psychickej stránke. Chceme, aby sa kolektív týmto utužil, aby hráči navzájom cítili dôveru v druhého, aby skrátka boli pripravení na ťažké situácie, ktoré prinesú majstrovstvá sveta. Okrem toho nesmieme zabúdať ani na fyziologický proces počas ranného behu. Aj to jedna zo súčastí tréningového procesu,“ doplnil.

Všetko je založené na sledovaní detailov.

Milan Pažítka
Asistent trénera HK Orange 20

48-ročný Pažítka je pri reprezentácii doslova a dopísmena debutant. Bývalý extraligový hokejista sa k reprezentácii do dvadsať rokov pripojil ako asistent len pred začiatkom novej sezóny, a tak jeho dojmy z fungovania centralizovanej prípravy sú ešte stále veľmi čerstvé. „Prostredie je veľmi profesionálne. Som príjemne prekvapený tým, aká vysoká náročnosť sa tu od ľudí vyžaduje. Všetko je založené na sledovaní detailov. Síce dni delíme na hracie a tréningové, no všetky činnosti sú navzájom poprepájané a zapadajú do seba. Celkovo som veľmi milo prekvapený z toho, v akom profesionálnom realizačnom tíme sa pohybujem a pre mňa samotného je veľká česť, že môžem prispieť k príprave chlapcov na šampionát.“

Ivan FenešAsistent trénera HK Orange 20 Ivan Feneš

Najťažší prechod v kariére hokejistu

Po rannom behu nasleduje tá „príjemnejšia“ časť rána – raňajky – po ktorých hráči pokračujú v náročnom tréningovom procese. V deň, ktorý sme s „dvadsiatkou“ strávili, bol už od deviatej hodiny naplánovaný suchý tréning, po ktorom vykorčuľovali na jednu hodinu na tréning na ľade, ktorý súčasne slúžil aj ako ranné rozkorčuľovanie pred zápasom, ktorý v ten deň hrali v Trenčíne.

Zápasov za týždeň odohrajú v projekte HK Orange 20 dohromady tri – dva v Tipsport lige, jeden v St. Nicolaus 1. hokejovej lige. Hokejisti v „dvadsiatke“ sú tak vyťaženejší než profesionáli, keďže extraliga i 1. liga sa hrá spravidla „iba“ dvakrát do týždňa. Nahustený program však realizačný tím víta. Napokon, nie je to vôbec samoúčelné. „Celý program je koncipovaný smerom k majstrovstvám sveta, kde program je rovnako náročný. Keď si zoberieme tri zápasy za týždeň, tak to zhruba zodpovedá programu majstrovstiev sveta, kde za štrnásť dní hráme sedem zápasov. Chlapci si na celkový objem tréningových jednotiek a zápasov musia zvyknúť,“ upozorňuje Bokroš.

Celý program v projekte HK Orange 20 je koncipovaný smerom k majstrovstvám sveta. Za týždeň odohráme tri zápasy, čo zhruba zodpovedá programu na majstrovstvách sveta.

Ernest Bokroš
Hlavný tréner HK Orange 20

Podľa toho je tak prispôsobený aj celý tréningový proces tímu. Okrem toho však v „dvadsiatke“ kladú dôraz aj na individuálny rozvoj hokejistov. „Každý hráč absolvoval testovú batériu v Národnom športovom centre, ktorú sme doplnili o vlastnú batériu testov v Piešťanoch. Na základe toho bol pripravený individuálny program pre každého jedného hráča, podľa ktorého sa musí individuálne zdokonaľovať. Okrem toho vedieme individuálne tréningy na ľade, s každým hráčom sa snažíme veľa komunikovať, poukazovať na jeho silné stránky i nedostatky,“ prezradil na margo individuálnych tréningov ďalší z asistentov trénera Ivan Feneš.

Alex TamášiÚtočník HK Orange 20 Alex Tamáši

Snaha však podľa Ernesta Bokroša prináša svoj osoh. „Keď v auguste títo chlapci prídu, tak nezávislí pozorovatelia len krútia hlavou, no za tie mesiace, ktoré sú v projekte, robia hráči výkonnostný nárast,“ prezrádza hlavný tréner. Za najťažšie považuje to, aby si hráči za relatívne krátky čas zvykli na nároky, ktoré so sebou prináša seniorský a medzinárodný hokej. „V seniorskom hokeji rozhodujú úplne iné prvky, ktoré doteraz po nich nikto nevyžadoval. Nechcem nijakým spôsobom znížiť prácu ľudí v mládežníckom hokeji, ale prechod z juniorského do seniorského hokeja je veľmi náročný, pre týchto hráčov obzvlášť, keďže ich pripravujeme na medzinárodný ľad, kde nároky sú po všetkých stránkach ešte vyššie.“

Video ako prostriedok zlepšovania

Tréning na ľade skončil, no hráči sa na zimnom štadióne ešte zdržia. Keďže je zápasový deň, tak hneď po rannom rozkorčuľovaní si realizačný tím HK Orange 20 spolu s hráčmi na videu prejde hru súpera. Ním je trenčianska Dukla, v tom čase stále neporazená v Tipsport lige. Tréneri poukazujú na ich nacvičené signály, upozorňujú na stránky, v ktorých je Trenčín zraniteľný a potenciálne poraziteľný.

Genéza celej videoprípravy sa však začína ešte ďaleko skôr než je samotné sedenie s hráčmi pri videu. „Video analýzy sú veľmi zdĺhavé vzhľadom na to, že zápasy si treba znova celé pozrieť, detailne si ich rozobrať, nastrihať jednotlivé videá a vybrať skutočne iba tie najdôležitejšie fázy, ktoré potom hráčom pustíme. Zaberie to teda veľmi veľa času,“ hovorí Feneš. „V prvom rade sa však sústreďujeme na našich hráčov. Sledujeme tým zdokonaľovanie nášho herného prejavu, čo je naša hlavná náplň. To znamená poukázať na pozitívne veci, ktoré nám fungujú z hľadiska herného systému, ale z času na čas ukázať aj negatíva, ktoré sme spravili zle,“ pokračoval.

Najmä z domácich zápasov má realizačný tím HK Orange 20 k dispozícii množstvo videomateriálu, ktorý následne môžu pri analýze využiť. Nespoliehajú sa totiž výhradne na jednu kameru, ktorá povinne musí snímať zápas. „V prvom rade máme centrálnu kameru a kamery za bránami, ktoré využívame aj my, nielen tréneri brankárov. Hráči sú tak snímaní z viacerých uhlov pohľadu. Ak sa nám podarí, tak medzi nás zavítajú aj ďalší odborníci, ktorí prinesú svoj pohľad na zápas.“

Radoslav Mesaroš v obkľúčení dvojice nitrianskych hráčovÚtočník HK Orange 20 Radoslav Mesaroš v obkľúčení dvojice hráčov HK Nitra

Pre 40-ročného Feneša je síce pôsobenie pri „dvadsiatke“ premiérou, na druhej strane s centralizovanou prípravou reprezentácie už skúsenosti má. Vyše dvoch sezón totiž pôsobil pri projekte „osemnástky“ v 1. hokejovej lige a chvíľu aj v najvyššej súťaži juniorov. Pôsobenie pri HK Orange 20 však predsa len so sebou prináša svoje špecifiká. „Ten, kto pozná trénera Ernesta Bokroša, tak vie, že je veľký pedant. Od každého vyžaduje maximum, aj od nás rôzne veci, ktoré veľa ľudí nevidí. Pôsobenie pri ‚dvadsiatke‘ je denno-denná drina, no musím povedať, že táto práca nás napĺňa,“ prezrádza.

Vyvážená strava nevyhnutná

Po rozbore pri videu opúšťa tím zimný štadión a namieri si to späť na Penzión Hellene, ktorý je ani nie päť minút chôdze od zimného štadióna. Na rade je obed, nemenej dôležitá súčasť celého vývojového procesu, čo platí o to väčšmi počas zápasového dňa. Obed a úvodné buly zápasu delí od seba zhruba päť hodín, a tak rozhodne nie je žiadúce, aby hráči mali na obed ťažko stráviteľné jedlo. „Jedalníček“ hráčov HK Orange 20 preto taktiež podlieha kontrole.

Od každého člena tímu sa vyžaduje maximum. Aj od nás. Pôsobenie pri ‚dvadsiatke‘ je denno-denná drina, no musím povedať, že táto práca nás napĺňa.

Ivan Feneš
Asistent trénera HK Orange 20

„Program majú hráči taký náročný, že špičková a vyvážená strava je pre nich priam nevyhnutná,“ upozorňuje Ivan Feneš. Asistent trénera však súčasne nešetrí chválou do radov zamestnancov penziónu, v ktorom je celý tím ubytovaný. „Našli sme tu vynikajúce podmienky. Aké máme požiadavky, tak tie sa snažia ľudia v kuchyni v plnej miere splniť.“ To však nie je všetko, čo sa týka príjmu potravy a tekutín. „Nabádame hráčov, aby si kontrolovali svoj pitný režim a svoju váhu pred a po tréningoch, aby neboli dehydrovaní. Tieto detaily možno ľudia nevnímajú, no nám na tom záleží. Každodenný dohľad nad hráčmi je preto nevyhnutný.“

Roman UlehlaManažér HK Orange 20 Roman Ulehla

Pamätník všetkých ročníkov

Hráči sú naobedovaní, na programe majú poldruha hodinový odpočinok, po ktorom už naberú smer Trenčín. Medzitým realizačný tím chystá všetky potrebné organizačné záležitosti smerom k zápasu. To už je parketa pre manažéra tímu Romana Ulehlu. „Manažér je s hlavným trénerom v podstate vedúci celého projektu,“ hovorí Ulehla k svojej pozícii. „Tréner zabezpečuje športovú stránku, ja tú administratívnu. To znamená organizáciu dňa, otázky materiálneho zabezpečovania, ubytovania, dochádzky, logistiky, a to nielen v projekte, ale aj na medzinárodných turnajoch či na majstrovstvách sveta. Okrem toho tiež riešim požiadavky hráčov, napríklad pokiaľ ide o ich školy.“

Ulehla je už neodmysliteľnou súčasťou projektu HK Orange 20. S istou dávkou zveličenia by sa dalo povedať, že už má aj vlastné inventárne číslo. Spolu s masérmi Ľubošom Ondrejom a Rastislavom Ládeckým sú totiž v projekte centralizovanej prípravy reprezentácie do dvadsať rokov od jej vzniku v roku 2007. „Zo začiatku sme ani my sami nevedeli, čo všetko projekt so sebou prinesie,“ spomína na začiatky projektu „dvadsiatky“ Ulehla. „Teraz však už fungujeme jedenástu sezónu. Za ten čas sme vychytali všelijaké muchy, čo len skvalitnilo celý projekt HK Orange 20.“

Problém v mentálnej príprave

Hráči prichádzajú na piešťanský zimný štadión, balia si svoj výstroj a postupne si ho odnášajú do pristaveného autobusu. Cesta z Piešťan do Trenčína ubehne rýchlo, o niečo vyše polhodiny sú už pod Hradom Matúša Čáka. S pribúdajúcim časom sa hráči mentálne prestavujú do zápasového „tranzu“. HK Orange 20 čaká líder tabuľky, v tom čase navyše Dukla ešte stále neokúsila trpkosť prehry, a tak je jasné, že Trenčín bude mimoriadne náročný súper, proti ktorému by nebolo rozumné otvoriť hru.

Práve to sa nezriedka „dvadsiatke“ vyčíta, že v najvyššej seniorskej súťaži iba bráni. Ernest Bokroš však s týmito slovami zásadne nesúhlasí. „Ako hokejový tréner pracujem už takmer tridsať rokov a vždy som herný štýl prispôsoboval tomu, aké mám družstvo. Môj názor je taký, že každé správne mužstvo by malo mať v talóne jeden ofenzívny a jeden defenzívny štýl. Na jedného súpera totiž viac platí ofenzíva, na niekoho defenzíva. Obzvlášť reprezentanti by mali ovládať oba spôsoby hry. V tomto však máme trochu problém, pretože hráčov do projektu dostávame z juniorských súťaží, kde sa – priznajme si – príliš nebráni. Chlapci teda nie sú zvyknutí na niektoré defenzívne činnosti, preto projekt slúži aj na to, aby sme ich tomu naučili. Je mi jasné, že ľudia chcú vidieť len ofenzívu, no to by bolo najmä na medzinárodnej scéne a na majstrovstvách sveta nerozumné,“ upozorňuje Bokroš.

Ernest BokrošHlavný tréner HK Orange 20 Ernest Bokroš

Ako pozitívnu vec Bokroš hodnotí, že hráči sú schopní plniť jeho pokyny počas celého zápasu. Fyzickú pripravenosť teda podľa jeho slov majú dobrú. „Nemajú problém odohrať tri zápasy za týždeň, pričom takýto program nemajú u nás ani extraligisti,“ hovorí. Na druhej strane ešte stále pretrváva problém v mentálnej príprave. „Majú mužské telá, ale ešte ‚detské‘ hlavy. Nie všetci ešte majú jasno v tom, za akým cieľom idú. Musíme sa s hráčmi ešte veľa rozprávať. Sami sebe ešte neveria, hoci sebadôvera je veľmi dôležitá. Práve výsledky na začiatku sezóny boli veľmi prospešné, lebo hráči aspoň sčasti začali veriť svojim schopnostiam a aj celej robote, ktorú tu v projekte robia.“

Začína sa zápas, na striedačke HK Orange stoja traja tréneri, neďaleko od nich aj tréner brankárov Peter Kosa. Hierarchia a deľba práce je aj počas zápasu pevne daná. „Hlavný koučing či už počas zápasov alebo tréningov má na starosti Ernest Bokroš, ja mám na starosti obrancov a kolega Milan Pažítka má na starosti útočníkov,“ približuje Ivan Feneš.

Regeneráciu nepodceňujú

Stretnutie sa skončilo, na body napokon „dvadsiatka“ proti Trenčínu nedosiahla a podľahla mu 0:4. No záverečnou sirénou sa program HK Orange 20 ani zďaleka nekončí. „Venujeme sa aj pozápasovému tréningovému procesu. Každý jeden hráč absolvuje určitú batériu cvičení, ktorá je nastavená realizačným tímom, pričom hlavne sledujeme tých hráčov, ktorí v zápase neboli toľko vyťažení, aby naplnili svoju kvótu cvičení, ktorú musia absolvovať,“ vysvetľuje Milan Pažítka.

„Nemôžeme zabúdať a podceňovať regeneráciu,“ dopĺňa ďalší z asistentov Ivan Feneš. „Po každom tréningu a zápase majú nastavené kompenzačné cvičenia. Niektorí hráči sú zas vyťažovaní viac, iní menej a aj na základe toho sa snažíme optimalizovať celý tréningový proces.“ Až po tomto všetkom a následnej večeri si môžu hráči a celý realizačný tím odfúknuť a odškrtnúť si ďalší strávený deň v projekte HK Orange 20. V čase, keď už hodiny tikajú desiatu hodinu večernú...


Fotogaléria