Anketa - Legendy veria SR favorizujú Kanadu, Rusko a Česko

ZOH 2006 v TuríneZOH 2006 v Turíne

BRATISLAVA 14. februára (SITA) - Legendy slovenského hokeja, ktoré získali medaily na zimných olympiádach v drese Československa, o najväčších favoritoch olympijského turnaja a šanciach Slovenska - anketa:


Vincent Lukáč (Sarajevo 1984 - 2. miesto): "Jednoznačne favorizujem Rusov, ktorí dlhodobo neuspeli. Viačeslav Fetisov je ministrom športu, čo je z tohto pohľadu veľmi dôležité. Navyše, zborná má od čias Vladislava Treťjaka kvalitného brankára a atmosféra v mužstve je iná ako v minulosti. Rusi podriadili všetko úspechu v Turíne a ja im fandím. Slovensko má určite šancu na medailu. Rozhodne však momentálna forma a šťastie. Hráči hrajú sami za seba a nie za trénera alebo generálneho manažéra. Hrajú iba pre potešenie. Ak vyhoria, majú svoje peniaze. V minulosti sme za úspešné vystúpenie dostali len diplomy. Dnes sú hráči v inej pozícii."

Róbert Švehla (Albertville 1992 - 3. miesto): "Ťažko odhadovať najväčšieho favorita. Určite to nebudú len zámorské reprezentácie. Výrazný vplyv európskych hokejistov je vidieť aj v NHL, ktorá sa zmenila. Silný tím má Česko na čele s Jaromírom Jágrom. K favoritom patria aj Slováci, mnohé bude závisieť od maličkostí. Cítim však v kostiach, že by mohol prísť úspech. Okolo slovenského tímu sa deje veľa zlých vecí a pokiaľ sa hráči zomknú, môžu uspieť."

Jozef Golonka (Innsbruck 1964 - 3. miesto, Grenoble 1968 - 2. miesto): "Záleží na tom, kto vychytí najlepšiu formu. Ak chce tím uspieť, minimálne 80 percent mužstva musí podávať vrcholné výkony. Slovenský tím poznačila nepríjemná udalosť ohľadom právomocí trénera a kompetencií práve pred začatím súbojov a to nie je dobre. Hráči síce tvrdia, že to na nich nemá vplyv, ale celkom to tak nie je. Hossa má stopercentnú pravdu, každý má svoje kompetencie. Ja by som bol šťastný, keby sme konečne získali medailu a musím dodať, že máme na to. Favoritom môže byť Kanada, ale nesmieme zabudnúť na Rusko, ktoré je po dlhej dobe kompletné. Viačeslav Fetisov dokázal hráčov presvedčiť napriek tomu, že v minulosti boli v mužstve veľké nezrovnalosti. Česko vedie Jaromír Jágr a ďalší hokejisti sú na vrchole výkonnosti. V Kanada bola azda prvýkrát bitka o miesto v národnom mužstve - všetci chceli reprezentovať."

Igor Liba (Sarajevo 1984 - 2. miesto, Albertville 1992 - 3. miesto): "Ťažko určiť jedného kandidáta na zlato. Uvidíme po prvých zápasoch. V našom prípade sa bude všetko odvíjať od súboja s Ruskom. Okolo mužstva sa však dejú čudné veci. Nikto iný ako tréner a hráči nemôžu o záležitostiach ohľadom mužstva rozhodovať. Keď do toho vstúpi niekto iný, je zle."

Dárius Rusnák (Sarajevo 1984 - 2. miesto): "Najväčšie šance uspieť majú Kanada a Česko. Oba tímy majú výborných hráčov a vyvážené tímy. Veľmi dobré bude aj Švédsko. Škoda, že z nášho tímu vypadol Michal Handzuš. Môj sen je účasť Slovenska v semifinále, čo sa môže pri troche šťastia podariť. Záleží od toho, ako hráči pristúpia k vzniknutej situácii vo výprave. Podľa ich vyjadrení by nezhody v tíme nemali mať na ich výkon vplyv. Dôležitý bude štart s Rusmi a najmä druhý súboj proti Lotyšom, ktorý musíme zvládnuť."