Sekerášov pamätný vstup do NHL: Draft v 31 rokoch, podpis zmluvy 2 hodiny pred uzávierkou

TRENČÍN (SZĽH) – Do začiatku leta 2000 odohral Ľubomír Sekeráš vyše 300 zápasov za Duklu Trenčín dovedna vo federálnej lige i samostatnej slovenskej súťaži. Takmer 300 za Třinec v českej extralige. Olympijský turnaj v Lillehammeri 94 i neúspešnú skupinovú fázu pod piatimi kruhmi v Nagane 98. Zúčastnil sa na piatich MS elitnej kategórie. Pred draftom do NHL 2000, v ktorom Marián Gáborík atakoval post potenciálnej jednotky výberu, mal 31 rokov. Napriek tomu sa dostal cez sito.

V dnešnej dobe netypické. Priam neuveriteľné, že by sa na draftovej listine ocitol 31-ročný hokejista. V roku 2000 sa to stalo. Nie, Ľubomír Sekeráš nebol najstaršie draftovaný hráč v histórii NHL. Od roku 1989 drží rekord niekdajší sovietsky reprezentant Helmuts Balderis. Minnesota, vtedy známa pod prívlastkom North Stars, si rodeného Lotyša vybrala krátko pred 37. narodeninami. Pravdou však zostáva, že starší na drafte 2000 od Ľubomíra Sekeráša nebol nikto.

Slovák zaujal skautov Minnesoty najmä razantnou strelou od modrej čiary, ktorou zvyčajne uzatváral presilovkové kombinácie premenené na góly. Organizácia Wild chcela z neho mať  spoľahlivého „blulajnera“. Z Mariána Gáboríka, ktorého v roku 2000 draftovala z 3. miesta, zasa gólového žolíka a z Petra Bartoša, vybraného z 214. pozície, šikovného a snaživého útočníka, čakajúcu na príležitosť. 

Sekeráš po drafte čakal, či mu vedenie Wild ponúkne kontrakt. Od agenta mal pozitívne indície. Napokon sa dočkal. Pätnásteho augusta východoamerického času podpísal  dvojročnú dvojcestnú zmluvu s Minnesotou . „Veril som, že ponuku mi napokon pošlú,“ vravel vtedy spokojný Ľubomír Sekeráš. Zmluva dorazila faxom krátko pred uzávierkou kontraktov pre európskych nováčikov v profilige. Sekeráš s ňou súhlasil dve a štvrťhodiny pred dedlajnom. 

V kempe Slovák zaujal, prežil všetky škrty. V prípravnom stretnutí si miesto na súpiske poistil gólom. Prvý súťažný zaznamenal 15. októbra do siete Edmontonu pri domácej prehre Wild 3:5. O desať dní neskôr, bohužiaľ, trafil aj do vlastnej bránky. Nešťastne... Boli duely, keď trávil na ľade vyše 30 minút, čo bolo na profiligového nováčika v 31 rokoch úctyhodné číslo. 

Cesta „Seka“, ako bývalého obrancu s razantnou delovkou od modrej prezývali, v NHL trvala tri a pol roka. Začala sa v Minnesote, skončila sa v Dallase. Celkovo odohral náš niekdajší reprezentant v profilige 218 zápasov vrátane play-off. Strelil 19 gólov, pridal 54 asistencií. Je zrejmým príkladom, že sny si možno plniť v každom veku. Treba však tvrdo drieť, pracovať, neustupovať prekážkam. Odmena sa môže dostaviť skutočne kedykoľvek.