Legenda s mikrofónom František Štamberský už niet medzi nami

BRATISLAVA (SZĽH, fm) – Slovenská športová rodina žiali. V pondelok 14. októbra nad ránom dotĺklo srdiečko nestora slovenských športových hlásateľov Františka Štamberského. Rodák z Bratislavy (16. 3. 1926), vyučený typograf, sa už za 93 rokov života stal žijúcou legendou – veď s mikrofónom v ruke strávil 61 rokov až do posledného dychu na športových podujatiach! Doznel strieborný hlas, ktorým príťažlivo, zasvätene a objektívne informoval o dianí na štadiónoch. Ako volejbalový a hokejový rozhodca aj na odbornej úrovni.

Najsilnejšie puto ho priviazalo k hokeju, takmer na polstoročie, z toho vyše štyridsať rokov v službách bratislavského Slovana až do roku 2006. Keď zaznelo z jeho úst „Príjemný podvečer vážení športoví priatelia, zaujmite svoje miesta, ligové stretnutie sa začína!“, prítomní na Tehelnom poli sa mohli tešiť na veľký hokejový zážitok.

Ani s čerstvou osemdesiatkou na krku sa nechystal do hlásateľského dôchodku. Na štadióne pri Starom moste v Bratislave a neskôr na ihrisku v Ovsišti sprevádzal fanúšikov pri rozprávkovom putovaní futbalovej Petržalky na ceste za majstrovským titulom, v Lige majstrov či jej senzačnom vzopätí, ktorým bol hladký postup z piatej až do druhej najvyššej súťaže! Stal sa jednoducho idolom fanúšikov čierno-bielych. Tvrdili, že bez Ferinka sa zápas na umelej tráve ani nemôže začať. Väzba bola taká mocná, že pán František Štamberský nehľadiac na vek i zdravotné problémy si vynútil povolenie odísť z nemocnice, aby odkomentoval stretnutie. Syn Roman, dlhé roky športový riaditeľ Slovenského zväzu ľadového hokeja či dcéra Renáta, nemali šancu otca prehovoriť.

Výrazný zmysel pre fair play, úcta k výkonom športovcov či rozhodcov, k práci trénerov, funkcionárov, no predovšetkým pokora k hlavnému adresátovi – verným, zapáleným a slušným fanúšikom, boli ingrendencie, ktoré pretavoval do svojich príťažlivých zápasových vstupov. Dokumentujú to okrem iného Zlatý odznak SZĽH ako aj Cena Klubu fair play SOŠV z roku 2016 „za aktívne šírenie a propagáciu myšlienok fair play“.

Keď druhú októbrovú nedeľu na dueli Petržalky s Banskou Bystricou nezaznel z reproduktoru známy hlas diváci spozorneli, vedeli že sa muselo niečo vážneho udiať. Predtucha sa v pondelok ráno pretavila do bolestnej reality. Podmanivý hlas pána Františka Štamberského navždy zmĺkol, ale stopa po ňom v srdciach je nezmazateľná. Česť jeho pamiatke!

Posledná rozlúčka s Františkom Štamberským bude v sobotu 19.10.2019 o 10:00 v Bratislavskom krematóriu.