ZIŠLI Z OČÍ: Nemec našiel uvoľnenie vo svete biznisu

BRATISLAVA (SZĽH) - Meno Vladimír Nemec netreba hokejovej komunite príliš predstavovať. Bývalý hokejový útočník odohral v najvyššej slovenskej súťaži 867 stretnutí a v tejto štatistike sa radí medzi najznámejšie tváre našej extraligy. Na viac ako polovicu zápasov nastúpil v drese materského Trenčína, za ktorý odohral 451 stretnutí. Prostredníctvom rozhovoru nám priblížil čomu sa v súčasnosti venuje, či by si vedel predstaviť pôsobiť pri hokeji a čo podľa neho robí dobre hokejový Trenčín.

Aktuálne 42-ročný rodák spod Čákovho hradu je mimo hokejového diania takmer štyri a pol roka. Zaradenie do spoločenského života mu problémy nerobilo. „Už počas hokejovej kariéry som bol nalomený, že skončím, keď som si napríklad otváral biznis s kuchynským štúdiom. Nebol to pre mňa žiadny šok, navyše som si nejakú cestičku vyšliapal,“ rozhovoril sa v rozhovore pre HockeySlovakia.

Nemec mal od začiatku jasno v tom, že rozbehnúť vlastný biznis bude preňho ideálny krok po úspešnej športovej kariére. „Bol som hneď rozhodnutý, keďže v posledných mesiacoch kariéry som sa začal motať okolo realít. Mal som jasnú predstavu o tom, čo budem po konci robiť,“ povedal na margo svojho rozhodnutia stať sa realitným maklérom. Krok, ktorý učinil, si pochvaľuje a je s ním maximálne spokojný. „Poviem to úplne na rovinu, vnímal som to ako uvoľnenie. Keď človek hrá hokej, riadi sa režimom tréningov, zápasov a cestovania. Zrazu som bol sám sebe pánom. Ako si to naplánujem, tak to je,“ hovorí Nemec so spokojným hlasom a pokračuje v rozprávaní: „Som veľmi spokojný. Mám podstatne viac času na deti a rodinu. Samozrejme, nehovoriac o iných veciach, ktoré boli počas kariéry odsúvané na vedľajšiu koľaj. Napríklad zimné lyžovačky či letné dovolenky. Je to oveľa flexibilnejšie a maximálne mi to vyhovuje,“ pokračoval odchovanec trenčianskeho hokeja.

Hokejový nástupca zo syna zrejme nebude

Športové gény zdedili aj Nemcove ratolesti, no hokejového pokračovateľa zrejme vo svojom synovi Lucasovi mať nebude. „Poviem na rovinu, vyskúšali sme 1-2 tréningy v hokeji, no nebudem na nikoho tlačiť. Skúšali sme s Lucaskom aj futbal, ale ani ten mu nerezal. Stále je iba druhák a má 7 rokov,“ načrtol športovú budúcnosť svojho syna, ktorému napokon učarovalo bojové umenie. „Jedného dňa sme išli na karate, čo mu prischlo a baví ho to.“

Vladimír Nemec z 30. decembra 2005. Takto strieľal v zápase Dukly so Skalicou na bránku Petra Hamerlíka.  Zdroj: TASR

Pri športe sa pohybuje aj dcéra Ninka. Nemec vie, že šport je pre deti osožný, no tlačiť na pílu sa nevypláca, čo si plne uvedomuje. „Dcéra sa venuje štvrtý rok hádzanej. Má dvanásť, takže u nej to beriem ako ventiláciu od školy,“ hovorí Nemec a verí, že šport je pre jeho deti prospešný a poučný. „Som rád, pretože dieťa nejaký režim musí mať. Dá sa to následne preniesť do každej časti života. Na toto je šport super a neľutujem ani jeden deň, že som ho robil. Človek sa následne vie úplne inak postaviť k veciam. Má v sebe vštepený režim a zodpovednosť,“ zamýšľa sa Nemec nad pozitívami, ktoré vplývajú na jeho deti.

Hokej zo života nevylúčil, no angažovať sa v ňom nebude

Napriek tomu, že hokej ihneď po kariére odsunul, rád si ho vo voľnom čase zahrá. „Partičkový hokej prevádzkujem stále, keďže máme výbornú partiu. Hrávame každý pondelok večer. Sú medzi nami aj bývalí hokejisti, takže to má úroveň,“ opísal Nemec svoj vzťah k hokeju s priateľmi. Pokračoval aj na tému návštev hokejových zápasov: „Čo sa týka návštevy zápasov, tak to mi vychádzalo na cca 5-6 zápasov, na ktorých som bol chalanov z Trenčína pozrieť. Stretol som sa na tribúne so známymi. Keď bol čas a chuť, tak som išiel,“ nezaprel lásku k svojmu športu číslo jeden. Ani to ho však neobmäkčilo a k hokeju sa podľa jeho slov zrejme z pozície funkcionára alebo trénera nevráti. „Asi nie. Na trénerskú pozíciu už tobôž nie. Už počas kariéry som videl, že tréner hokejom trávi množstvo času. Je to o príprave, videoanalýze atď... Bol som rozhodnutý, že keď jedného dňa skončím, tak sa odstrihnem úplne,“ rázne sa postavil k uzavretej hokejovej kapitole.

Likvidačné opatrenia

Nad slovenským športom visí pomyselný Damoklov meč. Opatrenia sa javia miestami ako veľmi prísne a rovnako to vníma aj Vladimír Nemec. „Toto je veľmi ťažká téma. Ja už som aj trochu znechutený a médiá moc nevnímam, pretože to už je masírovanie. Nechcem situáciu ohľadom Covidu zľahčovať. Sto hláv, sto názorov. Neviem, či to malo zmysel hnať až do takýchto režimov, najmä čo sa týka športu. Povedal by som, že je to likvidačné. Nehovorím, že kluby žili čisto zo vstupného, pretože nie sme v NHL, kde sú vypredané 18-tisícové štadióny. Samozrejme, pre kluby je to významná časť príjmu. Keď však prišlo na hokej 2500 ľudí, tak to majiteľov klubov potešilo a niečo z toho vstupného sa vedelo použiť na réžiu klubu,“ rozhovoril sa na neľahkú tému, ktorá hokej stavia pred nepríjemné a miestami existenčné problémy.

V drese Dukly z roku 2015. Zdroj: TASR

Hokejová atmosféra podľa Nemca na zimných štadiónoch chýba. „Teraz funguje nejaká liga, no my si to ani neuvedomujeme, že tu niečo je. Ľudia sa chodili na hokej odreagovať. Človek robí do piatej, potom išiel na hokej, dal si pivko a porozprával sa s kamarátmi, čo je kvázi kultúra. Takto nemôžu nič, iba sedia doma vystrašení a chalani hrajú pred prázdnymi tribúnami. Sú to atmosférou vyslovene tréningové zápasy. Všetci vieme, aké je to, keď príde na hokej iba pár ľudí. Hrá sa vám zle, pretože je počuť každé slovo. Túto situáciu vôbec nezávidím,“ dodal 42-ročný realitný maklér.

Čo robia lepšie?  

Nemec vníma aj aktuálnu tému NHL draftu. V ňom sa znovu pripomenula najväčšia zásobáreň slovenských hokejistov v najprestížnejšej lige sveta – Dukla Trenčín. Obaja draftovaní Slováci (Samuel Kňažko a Martin Chromiak) sú odchovancami trenčianskeho hokeja, a tu sa ponúka otázka, čo robia v Trenčíne lepšie ako v iných kútoch Slovenska? Podľa Nemca je to prácou dobrých trénerov, ktorí majú k dispozícii kvalitnú mládež. „Jedna vec sú deti, a teda materiál, ktorý tam prichádza a druhá vec sú ľudia, ktorí ich majú zdokonaľovať. Myslím si, že je to o symbióze týchto dvoch vecí. V Trenčíne bol hokej odjakživa. Naša generácia si ani nevie predstaviť, že by tu hokej nebol. Deti to vidia a ťahá ich to na tie korčule,“ zamyslel sa Nemec nad fungovaním v Trenčíne a na záver dodal: „Podstatný je hlavne materiál, pretože z vody neuvaríte nič, a to môžete byť aj Scotty Bowman. Poznám množstvo chalanov, ktorí po kariére robia trénerov a možno majú v sebe taký náskok oproti klasickým, učebnicovým trénerom. Keď vedia svoje skúsenosti dobre deťom predať, tak je to super a možno práve preto je ten výsledok taký, aký je,“ uzavrel svoje rozprávanie.

 

KTO JE VLADIMÍR NEMEC

Narodený: 3. novembra 1978 v Trenčíne

Kluby: Trenčín, Martin, Liptovský Mikuláš, Nitra, Idaho (USA), Johnstown (USA), Dubnica, Piešťany, Slovan Bratislava, Žilina

Počet štartov v extralige: 867 zápasov (389 bodov)

Počet bodov v extralige: 144 gólov, 245 asistencií,