Víťazná rozlúčka kapitánky, Nicol Lucák Čupková ukončila kariéru

BRATISLAVA/LIBEREC (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia si bude musieť hľadať novú kapitánku. Doterajšia líderka tímu Nicol Lucák Čupková vo veku 29 rokov ukončila hráčsku kariéru. Posledný zápas odohrala presne pred týždňom na turnaji A-skupiny I. divízie MS vo francúzskom Angers proti Rakúsku. Jednou asistenciou v ňom prispela k víťazstvu 2:1, ktoré nasmerovalo Slovenky k zisku bronzových medailí. 

Odchovankyňa michalovského hokeja už ako tínedžerka okúsila atmosféru olympijského turnaja vo Vancouveri v roku 2010 a následne sa predstavila na dvoch majstrovstvách sveta najvyššej kategórie. Väčšinu klubovej kariéry strávila v ruskej najvyššej ženskej súťaži. S Agideľom Ufa získala počas desiatich sezón tri majstrovské tituly a viackrát bola súčasťou exhibičného zápasu najlepších hráčok súťaže. 

V sezóne 2021/22 odohrala v základnej časti 23 zápasov s bilanciou 14+29, čím sa zaradila medzi desať najproduktívnejších hokejistiek ruskej ligy. Podarilo sa jej to napriek tomu, že po vypuknutí konfliktu na Ukrajine predčasne ukončila angažmán v Ufe a zamierila domov.

„Rozhodnutie ukončiť kariéru ovplyvnilo viacero faktorov. Bola som však pripravená skončiť po tejto alebo nasledujúcej sezóne. Prispel k tomu aj aktuálny konflikt, keďže som žiadala v Rusku o prechodný pobyt a manžel o pracované povolanie, ktoré sme tým pádom nedostali. Bola som v Ufe dlhých deväť rokov sama, až v desiatej sezóne mi robil spoločnosť manžel. Rozhodla som sa, že sama v Rusku nechcem pokračovať. Chceli sme byť spolu, ale nájsť profesionálny ženský klub, kde by on mohol zároveň trénovať, bolo viac-menej nemožné,“ povedala Lucák Čupková vo videorozhovore pre Hockey Slovakia. 

Viacnásobná najlepšia hokejistka Slovenska sa po ukončení hráčskej kariéry bude venovať trénerstvu v českom Liberci, kde pôsobí aj jej manžel Jan Lucák. „Dostala som možnosť trénovať deti a rozhodla som sa odštartovať trénerskú kariéru. Verím, že v budúcnosti by som mohla pomôcť aj slovenskému dievčenskému resp. ženskému hokeju. Trénerskú pozíciu som si vyskúšala už na turnaji Hokejovej galaxie v Považskej Bystrici a bola to pre mňa výborná skúsenosť,“ pokračovala. 

Lucák Čupková zažila v pozícii hráčky najúspešnejšie obdobie slovenského ženského hokeja, ktoré vyvrcholilo účasťami na ZOH a MS elitnej kategórie. Momentálne však Slovenky čakajú už desaťročie na návrat medzi svetovú špičku. Pokúsi sa oň nová generácia hráčok. 

„Turnaje Hokejovej galaxie ukázali, že sa nám rozširuje základňa dievčat vo veku do 15 rokov a hráčky sú šikovné. Ak sa s nimi bude dobre pracovať, môžeme v budúcnosti pomýšľať opäť na návrat do elitnej kategórie. Podstatné však je, aby sa dievčatá bavili hokejom. Potom treba tvrdo pracovať a úspechy prídu,“ dodala Lucák Čupková. 

Nicol, v mene SZĽH ďakujeme za vzornú reprezentáciu Slovenska a prajeme veľa úspechov v trénerskej kariére aj osobnom živote. 
 


Ďalšie články