Viedenského inšpiruje Hercule Poirot

BRATISLAVA - Od 1. marca 2018 odohral Marek Viedenský len dvanásť súťažných stretnutí. Štyri za Třinec v českej extralige, osem po návrate do Slovana v našej najvyššej súťaži. Verí, že nedávnym šrámom z konca októbra preruší čiernu sériu zdravotných patálií, nájde stratenú formu a opäť zabojuje o pozornosť realizačného tímu slovenskej reprezentácie.

Natrhnuté triesla, pruh, intolerancia na laktózu, narazená hlava... Marek Viedenský má za sebou krušné mesiace. Ak započítame problémy s predným skríženým väzom v kolene zo sezóny 2016/17, za tri a pol roka narátame usilovnému útočníkovi len 74 súťažných štartov. Príliš málo na to, aby sa lepšie zoznámil s trénerom národného tímu Craigom Ramsaym, pod ktorého vedením ešte nehral. Chcel by sa o to pokúsiť na blížiacom sa Švajčiarskom pohári vo Vispe? „Prioritný je návrat formy. Ak neskôr budem hrať dobre, môžem premýšľať nad reprezentačnou pozvánkou. Teraz potrebujem dohnať herný výpadok. Prejavil sa aj v poslednom zápase s Nitrou, keď som v závere netrafil prázdnu bránku či pokazil zopár prihrávok. Takto sa do reprezentácie určite nedostanem. Chalani v tíme ma však držia hore, za čom im ďakujem. Musím zapracovať aj kondične, aby som sa rýchlo dostal do pohody,“ vravel nám Marek Viedenský.

Po niekoľkomesačných problémoch v oblasti citlivých partií sa vrátil do hry 1. októbra. V drese Slovana Bratislava, za ktorý odohral 122 zápasov v KHL, absolvoval debut v našej najvyššej súťaži. Ibaže po šiestich dueloch si musel od výstroja opäť nútene oddýchnuť. „Zase raz zdravotný problém,“ povzdychol si Marek Viedenský. „Trošku som si narazil hlavu. Radšej som vynechal zopár zápasov a doliečil sa. Snáď to bol posledný problém na dlhší čas. Už ma nebaví pravidelne absentovať.“

Marek Viedenský s dcérou Tamiou minulý rok počas Movembra, zdroj: Instagram @wiedo25

Posledný rok a pol bol pre slovenského reprezentanta, účastníka troch svetových šampionátov za sebou v rokoch 2014 až 2016, azda najťažší v kariére: „Veľmi frustrujúce obdobie. Nielen pre mňa, ale aj pre tím či vedenie klubu. Keď sa snažím o herný rozbeh, zakaždým sa čosi prihodí. Zbrane však neskladám. Aj kvôli priateľom a rodinným príslušníkom, ktorí ma podržali. Hlavou mi v minulosti vírili rôzne myšlienky, ale keďže som v kabíne a obliekam sa do výstroja, je zrejmé, že hokej ma baví a chcem ho hrať.“

Obrovskou psychickou vzpruhou pre 29-ročného útočníka je dennodenný úsmev dcérky Tamie. „Tlačí ma vpred. Malá sa často pýta, kedy bude hokej, aby sa na mňa mohla pozerať. Preto mi bolo ľúto, že som nedávno opäť chvíľu nemohol hrať. Verím, že na ľade jej ešte budem robiť radosť,“ pripojil handlovský rodák.

Jeho tvár momentálne zdobí špecifický zostrih fúzov pod nosom, ktorým Marek Viedenský jedenásty rok podporuje boj proti rakovine prostaty v kampani Movember. Mimochodom, tento nápad vznikol v roku 2003 pri pive v hlavách partie priateľov na juhu Austrálie, ktorí prepojili myšlienku s charitatívnym významom. Kampaň sa zakrátko stala národným fenoménom a nabrala kurz do celého sveta. Každoročne sa do nej zapájajú aj významné spoločenské osobnosti. Marek Viedenský patrí k hlavným podporovateľom z radov slovenských hokejistov. Neraz na prevenciu proti rakovine prostaty zorganizoval aj finančnú zbierku. „Ľudia ma zastavujú a pýtajú sa, prečo mám také fúzy, vraj na ne u mňa nie sú zvyknutí. Mám ich preto, aby som dal najavo, že podporujem dôležitú vec. Chcem aj týmto spôsobom ostatným mužom ukázať, aby sa nebáli chodiť na kontroly,“ vraví 29-ročný center.

Tento rok si Marek Viedenský nenechal fúzy iba pod nosom, ale plný porast v okolí líc a brady. Movember by rád zakončil vo francúzskom štýle, fúzikmi vytočenými na koncoch. „Ako mal Hercule Poirot,“ poukázal s úsmevom na legendárnu postavu fiktívneho belgického detektíva.