Úspešný vstup osemnástky do domáceho turnaja, Dánov zdolala 5:1

PIEŠŤANY (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 18 vstúpila do domáceho Turnaja štyroch krajín v Piešťanoch víťazne. Zverenci Romana Sýkoru, ktorý na lavičke dočasne nahradil Ivana Feneša z dôvodu jeho povinností pri reprezentácii do 20 rokov, dokázali zdolať Dánov 5:1 a do tabuľky si pripísali prvé tri body.

Úvod zápasu sa niesol v relatívne pokojnom duchu bez väčších vyložených šancí. Ako prví udreli Dáni, keď v úvode 13. minúte otvoril skóre Svendsberget-Kruse. Dlho sa však z vedenia netešili. Krátko nato totiž faulovali súčasne Vinterberg a Rasmusen a Slováci dostali príležitosť presilovky o dvoch hráčov, ktorú dokonale zužitkovali. Najprv Mišiak naservíroval po individuálnej akcii gól na podnose Šotekovi a o 25 sekúnd neskôr dokonal obrat Ondriš.

Slováci do druhej tretiny vstúpili výborne. Pokračujúci presilovku z konca prvej tretiny využil uź po polminúte hry Mišiak. Slováci v druhej tretine kontrolovali hru, hoci čisté gólové príležitosti na zveľadenie náskoku úplne nemali. Najbližšie ku gólu bol zrejme Molnár na konci presilovky v 34. minúte. Dáni hrozili naozaj len sporadicky, najväčšiu šancu na kontaktný gól mali v 35. minúte, avšak Gade ležiaceho Urbana neprekonal.

V úvode poslednej časti hry zvýšili Dáni svoju hernú aktivitu a dokázali miestami domáci výber zatlačiť vo vlastnej tretine. Ich tlak však k žiadnej veľkej šanci neviedol. Definitívne upokojenie nakoniec priniesol gól Jenčka z 52. minúty, ktorým zvýšil na 4:1. Ten istý hráč sa nakoniec do záverečného klaksóna presadil ešte raz, keď v 58. minúte presnou strelou pečatil na 5:1.

Slovensko „18“ – Dánsko „18“ 5:1 (2:1, 1:0, 2:0)
Góly: 15. Šotek (Mišiak, Krakovský), 15. Ondriš (Jenčko, Molnár), 21. Mišiak (Šotek, Krakovský), 52. Jenčko (Kopecký), 58. Jenčko – 13. Svendsberger-Kruse (Holm-Pedersen).
Vylúčenia (2 min.): 2:6, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 33:13 (16:3, 8:3, 9:7). Rozhodovali: D. Konc st., Novák – Kacej, Crman.
Slovensko: Urban - Krakovský, Tomas, Nátny, Barcík, Nahalka, Kupec, Čulík – Mišiak, Gabriel, Šotek – Ondriš, Jenčko, Molnár – Križan, Pobežal, Kukumberg – Pánik, Kopecký, Zöld, Fedák.
Dánsko: M. Petersen – Jakobsen, Grossmann, Lundmark, Vinterberg, Villadsen, Oskar Petersen, Nielsen, King – Rasmussen, Marklund, Gade – Linde, Oliver Petesen, Tristan Petersen – Ebener, Mondrup, Thomsen – Svendsberget-Kruse, Holm-Pedersen, Jogensen.

Hlasy po zápase

Roman Sýkora (hlavný tréner SR „18“): „Pre niektorých chalanov to bol prvý zápas v reprezentácii do osemnásť rokov. Čakali sme aj preto, že to nebude jednoduché. Zaskočil nás trochu úvodný gól Dánov, ale dobre sme naň zareagovali, keď sme dvomi gólmi využili presilovku o dvoch hráčov a aj následnú presilovku 5 na 4. Dovolím si povedať, že tam sa mohol zlomiť zápas na našu stranu. Aj keď výkon mohol byť lepší, som rád, že sme zápas zvládli a ceníme si, že chalani až do konca makali a bojovali, pretože to nebol jednoduchý zápas.“

Daniel Alexander Jenčko (útočník SR „18“): „Zo začiatku hral súper s nami veľmi vyrovnane, dokázal nám dať aj prvý gól. Nám veľmi pomohli rýchle góly z presilovky, ktorými sme otočili stav zápas. Tri body za víťazstvo sú veľmi cenné.“


Priebeh zápasu

1. tretina
2. tretina
3. tretina
+ 31,19,12,4,25,20 / - 30,13,4,5,18,16
  • 51:05
  • 4:1
+ 31,19,6,27,28,4 / - 30,11,15,14,5,8
  • 57:45
  • 5:1
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu

Súvisiace články