Štartuje finále 2. hokejovej ligy. Chceme trofej, znie z Trebišova aj z Rimavskej Soboty

Hokejová sezóna na Slovensku vrcholí. Nie je tomu inak ani v tretej najvyššej súťaži. Už v sobotu 2. apríla sa začne finálová séria medzi Trebišovom a Rimavskou Sobotou. Tá rozhodne nielen o tom, kto zdvihne nad hlavu trofej pre majstra, ale aj o súperovi Brezna v baráži o Slovenskú hokejovú ligu. 

Z tábora Trebišova: Hráči vedia, o čo hrajú

Papierovým favoritom je Trebišov. Ten v doterajšom priebehu sezóny ešte nenašiel premožiteľa. Zemplínčania sa na absolútny vrchol sezóny tešia. „Do finále vstupujeme rozhodne s príjemnými pocitmi,“ povedal hlavný tréner Richard Šechný. „Cieľ sme si stanovili ešte pred začiatkom súťaže. Chceme celú druhú ligu vyhrať a zatiaľ k tomu kráčame. Čaká nás posledný krok, finále, na ktoré sa musíme čo najlepšie pripraviť, pretože ľahké zápasy nás určite nečakajú.“

Suverénny postup cez Detvu aj Kežmarok je nateraz zabudnutý. Rovnako tak aj dve výhry nad finálovým súperom v základnej časti. „Doma to bol vyrovnaný zápas. Vyhrali sme 3:2, vyhrať však mohli aj oni. V Rimavskej Sobote sme vyhrali 6:1. Bol to jeden z našich najlepších výkonov v základnej časti. V zápase sme absolútne dominovali,“ rekapituluje vzájomnú bilanciu legendárny útočník, ktorý v novembri oslávil okrúhlu päťdesiatku. 


 
Na dosiahnutie druholigového titulu je potrebné vyhrať ešte jednu sériu na tri víťazné duely. Nálepke favorita sa v Trebišove nebránia, vo vyhláseniach sú však opatrní. „Uvidíme. Rimavská Sobota má taktiež kvalitné mužstvo, ktoré je dlhšie spolu. Síce sme ich v základnej časti dvakrát porazili, teraz je tu ale play-off a to je iná súťaž. Naše mužstvo má svoju kvalitu a verím, že to vo finále potvrdíme,“ praje si Šechný.

V oboch tímoch nastúpia viacerí skúsení hráči ostrieľaní extraligovými skúsenosťami. V drese východniarov netreba bližšie predstavovať mená ako Tomáš Halász, Tomáš Slovák, Daniel Hančák, Tomáš Valečko či Matúš Matis. Aj súper však disponuje veľkou silou. „Rimavská Sobota má kvalitný káder. Mužstvo je pokope už dlhšie, sú zohratí. Najviac im to ťahá útok s legionármi,“ uvedomuje si Šechný. 

Vedenie klubu motivuje hráčov aj špeciálnymi odmenami. „Áno, samozrejme, hráči vedia, o čo hrajú. Nejaká extra motivácia bola prisľúbená. Bližšie to však nechcem špecifikovať,“ pokračuje štvornásobný extraligový šampión. Na prípadnú baráž sa však ešte nepozerajú. „Tak ďaleko ešte nie sme, aj keď by sme si to priali, ale ideme od zápasu k zápasu a teraz sa musíme sústrediť na finále s Rimavskou Sobotou,“ uzavrel Richard Šechný. 

Z tábora Rimavskej Soboty: Vieme, v čom sa musíme zlepšiť

Klub z juhu stredného Slovenska si vo štvrťfinále poradil bez prehry s Pieštanmi a v semifinále zvíťazil 3:1 na zápasy aj s vyššie nasadeným Púchovom. Teraz sa bude snažiť oplatiť Trebišovu dve prehry zo základnej časti. „Čaká nás najťažší tím celej ligy,  čiže vieme do čoho ideme a musíme sa pripraviť. Trebišov berú všetci ako favorita. Vieme, aké má tento tím kvality a na čom sme pohoreli vo vzájomných zápasoch. Tieto chyby sa budeme snažiť eliminovať,“ hovorí predseda klubu Michal Slovák.

Po zdravotnej stránke je tím takmer kompletný. „Play-off so sebou prináša aj menšie zranenia, ale momentálne to hráčov v našom tíme limituje minimálne. Najviac nás mrzí zranenie Filipa Mlynčára v poslednom zápase. Bude nám chýbať do konca sezóny,“ odhaľuje Slovák. 

Aj v Rimavskej Sobote sa môžu spoliehať na viacero známych mien. Pred koncom základnej časti získali do bránky Mareka Šimka, bodovo ťahajú tím Kirill Romanov, Ivan Jakubík či Michal Babkovič. Všetci traja si držia priemer viac ako dva body na zápas. „Vieme, akú máme silu v tíme a na čom môžeme stavať. Play-off zápasy sa zakladajú na taktickej pripravenosti a tá vo finále aj rozhodne,“ pokračuje 34-ročný funkcionár a zároveň obranca tímu. 

V klube si uvedomujú, že proti nim stojí dosiaľ nezdolaný suverén. Prečo však neprekvapiť aj ďalšieho papierového favorita? „Všetky útoky majú veľmi kvalitné a vyrovnané. Ich hráči majú veľké skúsenosti z rôznych líg. Musíme na každé jedno striedanie nastúpiť stopercentne koncentrovaní, lebo ich každá formácia môže rozhodnúť. Máme pred sebou finále, na ktoré sa treba dobre pripraviť a to čo nám stačilo doteraz, tak vo finále nemusí,“ vie Slovák. 

Už prvé dva víkendové zápasy môžu naznačiť, kto bude mať bližšie k triumfu v druhej lige a k baráži o SHL. Prípadný postup by bol pre oba tímy veľkým úspechom. Trebišov by si v nej zopakoval účasť po deviatich rokoch a Rimavská Sobota by ju hrala premiérovo.

Vzájomné zápasy v tejto sezóne:
05.02.2022    HKM Rimavská Sobota vs HK 2016 Trebišov    1:6 (0:1, 1:3, 0:2)
23.10.2021    HK 2016 Trebišov vs HKM Rimavská Sobota    3:2 (1:0, 2:1, 0:1)

Využitie presiloviek: 17,82% – 20,16%
Úspešnosť oslabení: 93,33% – 88,29%
Úspešnosť streľby: 14,06% – 14,93%
Najproduktívnejší hráč: Matúš Matis (26 bodov) – Kirill Romanov (44)
Najlepší strelec: Matúš Matis (16 gólov) – Kirill Romanov (21)
Najlepší nahrávač: Vladimír Kubus (21 asistencií) – Kirill Romanov (23)
Bilancia +/-: Martin Marcino (24) – Kirill Romanov (36)
Brankári: Tomáš Halász (93,93%) – Marek Šimko (91,93%)

O tretie miesto Púchov s Kežmarkom

Cez víkend odštartuje aj súboj o konečné tretie miesto. Prestavia sa v ňom zdolaní semifinalisti Púchov a Kežmarok. Rovnako ako finále, aj séria o tretie miesto sa odohrá na tri víťazné zápasy.