SR ženy 18: Oba slovenské výbery začali turnaje prehrou

VÄSBY/FONDO (SZĽH) – V rámci novembrového reprezentačného termínu vycestovali na medzinárodné podujatia až dva tímy slovenskej ženskej osemnástky. Áčkový výber nastúpil vo štvrtok večer na Turnaji štyroch krajín vo švédskom Väsby, kde podľahol domácim rovesníčkam 0:8. B-tím zložený z hráčok širšieho kádra osemnástky, z ktorých viaceré ešte spadajú o vekovú kategóriu nižšie, taktiež neuspel v prvom vystúpení na Turnaji štyroch krajín. V talianskej obci Fondo prehral s maďarskou osemnástkou 0:5. 

Turnaj štyroch krajín hráčok do 18 rokov – Väsby (Švéd.)

Švédsko ženy 18 – Slovensko ženy 18 8:0 (1:0, 5:0, 2:0)
Góly:
16. Leijonhielmová (Rauniová, Svenssonová), 22. Leijonhielmová (Gustafssonová, Svenssonová), 27. Rauniová (Lindebergová), 28. Lindqvistová (Natt och Dagová), 32. Hallinová (Lindebergová), 34. Svenssonová, 46. Godingová (Sörlinová), 53. Hallinová.
Vylúčené: 4:2 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 39:22, 123 divákov

Zostava SR ženy 18: Debnárová (41. Kubániová) – Krákorová, S. Halušková, Mateičková, Belková, Nogová, Eibenová – Lopušanová, Dobiašová, Tóthová – Blichová, Beňáková, Donovalová – Taricsová, Jancsóová, Lacková – Lačná, Paulínyová, Tomaštíková. Tréner: M. Mosnár.

Vo vyrovnanej prvej tretine padol jediný gól. Oba tímy si vypracovali zhodne šesť streleckých pokusov, z ktorých skončil v sieti iba ten z hokejky Leijonhielmovej. Rovnaká hráčka však na začiatku druhého dejstva odštartovala švédsku kanonádu. Postupne sa k nej pridali Rauniová, Lindqvistová, Hallinová aj Svenssonová a Švédky po 40 minútach viedli jasne 6:0. Papierové favoritky, semifinalistky ostatného osemnástkového šampionátu, nezastavila na ceste za troma bodmi ani zmena v slovenskej bránke, keď Líviu Debnárovú vymenila Soňa Kubániová. Severanky v záverečnom dejstve skórovali zásluhou Hallinovej s Godingovou a triumfovali hladko 8:0. Slovenský tím čaká ďalšie vystúpenie na turnaji už v piatok o 15.00 h proti Švajčiarkám. 

Hlas po zápase:

Miroslav Mosnár, hlavný tréner SR ženy 18: "Odohrali sme solídnu prvú tretinu, v ktorej sme mali dobrý pohyb. Zahrali sme si v nej až tri presilovky, vďaka čomu sme si vypracovali viacero šancí. Bohužiaľ, nedokázali sme skórovať a naopak sme raz inkasovali. Druhé dejstvo bolo pre nás nešťastné. Dostali sme v ňom celkovo päť gólov, z toho tri v krátkom slede, čo rozhodlo o konečnom výsledku. Máme rezervy v premieňaní šancí, na tom potrebujeme najviac pracovať. Na druhej strane, milo ma prekvapilo blokovanie striel v obrannom pásme aj kvalitný backcheck. Dievčatá ma v globále nesklamali, ale ako tím ešte potrebujeme viac času, aby sme sa dali dokopy a robili lepšie systémové veci." 

Turnaj štyroch krajín hráčok do 18 rokov – Fondo (Tal.)

SR ženy 18 „B“ – Maďarsko 18 0:5 (0:3, 0:1, 0:1)
Góly:
5. Kárpátiová (Gergelyová), 7. Pásztorová, 20. Polónyiová (Hiezlová, Pásztorová), 29. Polónyiová (Hiezlová, Pásztorová), 54. Gergelyová (Szabóová, Horváthová).
Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 15:36, 52 divákov.

Zostava SR ženy 18 „B“: Tomečková – Šatková, Konrádová, Macková, Krištofíková, Pitková, Mandelíková – Feníková, Juríková, Hirjaková, Miškovičová, Cvejnová, Micháliková, Mihalíková, Hanzoková, Ševčíková, Karkošková, Tomasová. Trénerka: N. Lucák Čupková.

Zverenky niekdajšej úspešnej reprezentantky Nicol Lucák Čupkovej v úvodných minútach zaostávali za súperkami. Maďarky boli strelecky aktívnejšie a už v prvej tretine si vypracovali trojgólový náskok po presných zásahoch Kárpátiovej, Pástzorovej a Polónyiovej, ktorá skórovala aj v prostrednom dejstve a zvýšila na 4:0. V záverečnej tretine Slovenky nedokázali skorigovať nepriaznivý vývoj duelu. Naopak, dopustili sa dvoch vylúčení a jedno z nich potrestala Gergelyová. V 54. minúte upravila na konečných 5:0 pre maďarský tím. Druhý zápas na podujatí odohrajú slovenské dievčatá v piatok o 16.00 h proti Francúzkam.

Hlas po zápase: 

Nicol Lucák Čupková, hlavná trénerka SR ženy 18 "B": "Prvá tretina patrila súperkám, ktoré si po góloch prameniacich z našej neskúsenosti vytvorili trojgólový náskok. Na viacerých hráčkach bola viditeľná nervozita, keďže svojím vekom spadajú ešte do kategórie do 16 rokov a pre väčšinu z nich to bol reprezentačný debut. V druhej a tretej tretine sa však naša hra zlepšovala a dokázali sme si vytvoriť niekoľko šancí, ktoré sme, žiaľ, nepremenili. Aj napriek nepriaznivému výsledku hodnotím zápas pozitívne, pretože dievčatá ukázali svoj potenciál a len takýmito duelmi môžu hokejovo rásť a naberať skúsenosti."