MS 18 žien: Semifinálové nádeje Sloveniek zmarila stopercentná fínska defenzíva

ZUG (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov neuspela vo štvrťfinále majstrovstiev sveta. Vo švajčiarskom Zugu napriek dobrému výkonu podľahla fínskym rovesníčkam 0:2. Účinkovanie na podujatí ukončí v nedeľu 14. januára o 11.00 zápasom o konečnú piatu priečku proti Švédkam.

Slovenský tím nastúpil do štvrťfinálového duelu iba s osemnástimi korčuliarkami bez dvojice Hana Krákorová a Michaela Feníková. Napriek absenciám však držal krok s papierovými favoritkami zo severu Európy. V prvej tretine si obe družstvá dávali pozor v defenzívnych činnostiach a Fínky vyťažili z miernej prevahy iba jednu strelu do konštrukcie bránky Lívie Debnárovej.

V úvode druhého dejstva putovala na trestnú lavicu Bianka Kostková, ktorej vylúčenie súperky nepotrestali. Presilovku nehrali dobre a, paradoxne, mohli inkasovať. Po dobrej práci kapitánky Tatiany Blichovej sa dostala k nebezpečnému zakončeniu Ema Tóthová. V polovici stretnutia mali výhodu početnej prevahy aj Slovenky, ale taktiež ju nezužitkovali a krátko potom Fínky otvorili skóre. Na konci vydarenej kombinácie bola Julia Kuusistová, ktorá zasunula puk pomedzi betóny Debnárovej do siete. Slovenské reprezentantky v závere tretiny predviedli dobrú hernú pasáž. Vypracovali si viacero zaujímavých možností na zakončenie a mohli vyrovnať. Ich snahu však eliminovala dobre chytajúca fínska brankárka.

Úvod tretej tretiny patril taktiež slovenským hokejistkám, ktoré si zahrali dve presilovky v krátkom časovom slede. V početnej prevahe dokázali zovrieť súperky, vytvorili si tlak, ale nie vyložené gólové šance. Namiesto vyrovnania napokon prišlo fínske zvýšenie náskoku. V 52. minúte využila dlhé striedanie slovenského tímu Emma Ekoluomová, ktorá si poradila s preťaženou defenzívou súperiek a presnou strelou prekonala Debnárovú. Slovenky v závere duelu zvýšili aktivitu v útoku, 110 sekúnd pred koncom skúsili hru bez brankárky, no ich veľká snaha nepriniesla korekciu nepriaznivého výsledku.

Majstrovstvá sveta hráčok do 18 rokov, štvrťfinále (Zug/Švaj.):

Fínsko – Slovensko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Góly:
32. Kuusistová (Ekoluomová, Byskatová), 52. Ekoluomová (Holmbergová, Byskatová).

Vylúčené: 4:1 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 24:19, rozhodovali: Haacková (Nem.), Willinerová (Švaj.) – Gottlibetová (Maď.), Moleková (SR), 265 divákov.

Zostava SR 18 ženy: Debnárová – Mateičková, Masláková, S. Halušková, Tomaštíková, Kostková, Tischlerová, Nogová – Paulínyová, Beňáková, Blichová – Lopušanová, Tóthová, Juríková – Komloš, Lacková, Lačná – Karkošková, Taricsová. Trénerka: G. Sabolová.

Hlas po zápase

Gabriela Sabolová, hlavná trénerka SR ženy "18": "Odohrali sme vyrovnaný zápas, o čom svedčí aj pomer striel. Ani jeden z tímov si nevypracoval veľa vyložených šancí. Na kolená nás dostali nevyužité presilovky. Mali sme ich viacero a to, že sme ich nezužitkovali, rozhodlo o konečnom výsledku. Fínky nás nijako neprekvapili. Naše dievčatá si uvedomili dôležitosť štvrťfinálového duelu a zároveň cítili šancu na úspech. Preto hrali zodpovedne a plnili si defenzívne úlohy, z čoho vyplynul obojstranne opatrnejší hokej. V zostave nám chýbali dve hráčky, ale na takomto turnaji môžu nastať drobné komplikácie. Citeľná bola predovšetkým strata Hanky Krákorovej, ktorá je naša kľúčová obrankyňa. Bez ohľadu na ďalší vývoj vo štvrťfinále nás zajtra čaká voľný deň. Dievčatám pripravíme program tak, aby si oddýchli a odreagovali sa od hokeja. Ak pôjde všetko podľa predpokladov, mali by sme hrať až v nedeľu a verím, že podujatie ukončíme víťazstvom."

Prehľad štatistík turnaja