SR 18 ženy: Slovenky v Chomutove potrápili Fínky, padli až v predĺžení

CHOMUTOV (SZĽH) – Slovenské hokejové reprezentantky do 18 rokov potrápili fínske rovesníčky v prvom zápase na Turnaji štyroch krajín v Chomutove. Zverenky trénerky Gabriely Sabolovej tri tretiny držali vyrovnaný stav s favorizovanými súperkami, ale napokon prehrali 3:4 po predĺžení. Na podujatí v Česku ich čakajú ešte dva duely. V piatok o 15.00 vyzvú Švédky a v sobotu o 15.15 budú čeliť domácemu výberu. 

V prvej tretine mali prevahu fínske hokejistky, ktoré z viacerých šancí na gól premenili jednu. V 14. minúte sa v predbránkovom priestore dobre zorientovala Tallinenová a pohotovo doklepla puk do siete. V 29. minúte vyrovnala Tóthová. Slovenská útočníčka prečítala rozohrávku Fínok a v samostatnom nájazde predviedla efektnú kľučku zakončenú gólom. Súperky onedlho opäť viedli zásluhou Stenovej, ale do prestávky stihla kontrovať Beňáková, keď vyťažila z dobrej práce Blichovej. 

Slovenky sa tešili z gólu aj krátko pred odchodom do šatní, ale ich radosť bola predčasná, pretože puk preťal bránkovú čiaru tesne po hvizde rozhodcu. V tretej tretine išli tretíkrát v zápase do vedenia Fínky. V 45. minúte využili brejkovú situáciu na gól Byskatovej. Slovenské hokejistky následne nezužitkovali ponúknutú presilovku, zakrátko však udreli v rovnovážnom počte hráčok na ľadovej ploche. Po ďalšom individuálnom prieniku uspela Tóthová a posunula duel do predĺženia. V ňom rozhodla už po 17 sekundách Ekoluomová.

Turnaj štyroch krajín hráčok do 18 rokov (Chomutov/ČR)

Slovensko – Fínsko 3:4 po predĺžení (0:1, 2:1, 1:1 – 0:1)
Góly:
29. Tóthová, 35. Beňáková (Blichová), 51. Tóthová – 14. Tallinenová (Byskatová, Ekoluomová), 32. Stenová (Kuusistoová), 45. Byskatová, 61. Ekoluomová (Tallinenová).

Vylúčené: 4:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 1:1, 53 divákov.

Zostava SR 18 ženy: Debnárová – Krákorová, Mateičková, S. Halušková, Kostková, Macková, Masláková, Vlčková, Nogová – Lacková, Beňáková, Blichová, Paulínyová, Tóthová, Karkošková, Lačná, Komloš, Tomaštíková, Feníková, Juríková. Trénerka: Gabriela Sabolová.

Hlas po zápase

Gabriela Sabolová, hlavná trénerka SR 18 ženy: "Fínky mali počas zápasu navrch herne a hlavne rýchlostne. Nás však teší fakt, že sa nám podarilo streliť tri góly a viackrát nás podržala brankárka, ktorá predviedla niekoľko výborných zákrokov. Čelili sme náročným súperkám, takže sa ráta každý bod a v celkovom hodnotení s duelom vládne spokojnosť. Oproti predchadzajúcim novembrovým zápasom sme boli nebezpečnejšie v ofenzíve. Je plus, že sme sa presadzovali v útoku aj bez Nely Lopušanovej. Chýbala by každému tímu, ale zvládli sme to aj bez nej. Väčší priestor dostali iné dievčatá a ukázali sa v dobrom svetle. Chýbala nám však vyššia početnosť streľby. Ťažili sme predovšetkým z dobrej efektivity a pri dvoch góloch z individuálnej práce Emy Tóthovej."