Slovenské dievčatá v Rakúsku stopercentné

RADENTHEIN (SZĽH) – Slovenské hokejové reprezentantky do 18 rokov zvíťazili aj v druhom z dvojice januárových prípravných zápasov s rakúskymi rovesníčkami. Po piatkovom tesnom triumfe 1:0 v sobotu zdolali domáce hokejistky v Radentheine presvedčivo 5:2. 

Mladým Slovenkám vyšiel úvod duelu. V prvej tretine mali streleckú prevahu, z ktorej vyťažili dva góly. V presilovke rozvlnila sieť Zuzana Dobiašová a v hre piatich proti piatim sa k nej pridala Hana Krákorová. V 34. minúte skórovala aj Nela Lopušanová, ale Rakúšanky do prestávky kontrolovali presným zásahom Vereny Haselsteinerovej. Na začiatku tretej tretiny Lopušanová druhým gólom opäť zvýšila slovenský náskok a v 51. minúte upravila Lilien Beňáková na 5:1. V závere stretnutia domáce hokejistky vďaka Tamine Schallovej ešte skorigovali nepriaznivý výsledok.

„Úvodné dve tretiny mali takmer identický priebeh ako v predchádzajúcom vzájomnom súboji. Zápas sme opäť začali aktívne. Mali sme navrch, čo sa premietlo aj do dvoch strelených gólov. Na rozdiel od piatkového duelu boli dievčatá v koncovke priamočiarejšie. V prostrednej časti nás súperky dostali pod tlak, ale s výnimkou jedného inkasovaného gólu sa nám ho podarilo ustáť. Záverečná tretina bola o srdci, vôli a dievčatá sme pochválili za to, že súdržne bojovali a ustrážili si víťazstvo,“ povedala hlavná trénerka Gabriela Sabolová. 

Dievčenská osemnástka odohrala na prelome rokov dovedna šesť prípravných zápasov s bilanciou štyri víťazstvá a dve prehry. „Cítili sme, že dievčatá vypadli z tréningového procesu a spočiatku im chýbala zápasová prax. S pribúdajúcimi súbojmi a týždňami sa do toho dostávali. Veríme, že sa súčasný stav na Slovensku zmení, pretože potrebujú čo najviac hrať,“ pokračovala koučka.

V najbližších dňoch mali Slovenky absolvovať svetový šampionát A-skupiny I. divízie hráčok do 18 rokov, ale podujatie v maďarskom Györi ešte počas vianočných sviatkov zrušila Medzinárodná hokejová federácia (IIHF). „Uvažuje sa nad tým, že by sa turnaj zorganizoval v inom termíne. Niekedy na konci leta alebo začiatkom jesene. Zatiaľ sú to iba náznaky. Osobne by som bola za, keďže dievčatá v lete nemajú školské povinnosti a vedeli by sme si ich vziať aj na dlhšie sústredenie. Ak by hrali majstrovstvá sveta všetky tímy, nemali by sme ani problémy s hľadaním súperov do prípravných zápasov. Uvidíme, ako sa napokon rozhodnú kompetentní,“ doplnila Sabolová. 

Nikola Janeková s cenou pre hráčku zápasu. Zdroj: SZĽH

Prípravný zápas (Radenthein/Rak.):

Rakúsko „18“ ženy – Slovensko „18“ ženy 2:5 (0:2, 1:1, 1:2)

Góly: 37. Haselsteinerová (Linzbichlerová, Hofbauerová), 58. Schallová (Schröflová, Linzbichlerová) – 10. Dobiašová (Janeková, Krákorová), 12. Krákorová (Janeková, Kapičáková), 34. Lopušanová (Fančovičová), 43. Lopušanová (Fančovičová, Tóthová), 51. Beňáková (Kapičáková). 

Vylúčené: 5:5 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.

Zostava Slovenska: Debnárová – Janeková, Krákorová, Mateičková, Giertlová, Halušková, Štrbáková, Gálisová – Plankenauerová, Dobiašová, Hudáková – Kapičáková, Beňáková, Blichová – Fančovičová, Tóthová, Lopušanová – Taricsová, Jancsóová.