Slovenky vstúpili do svetového šampionátu víťazstvom nad Rakúskom 3:2

VAUJANY (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia zvládla úspešne vstup do majstrovstiev sveta divízie I skupiny A. V otváracom súboji šampionátu zvíťazili nad výberom Rakúska najtesnejším rozdielom 3:2. Góly slovenského tímu zariadili kapitánka Lenka Čurmová, Júlia Matejková a víťazný presný zásah zaznamenala Iveta Klimášová. Slovenky za z triumfu v kategórií D1A tešili po dlhých piatich rokoch, respektíve 1820 dňoch. Posledné víťazstvo našej reprezentácie na tejto úrovni sa datuje do apríla 2013.

Zlý štart, dobrý koniec

Slovenské hokejistky pritom nemali dobrý vstup do zápasu, keď už po dvoch minútach inkasovali úvodný gól z hokejky rakúskej kapitánky Denise Altmannovej. „Ten gól bol z kategórie náhodných a nevykoľajil nás. Od úvodnej minúty sme sa sústredili na to, že či budeme vyhrávať alebo prehrávať – z ničoho si nebudeme robiť starosti. Držali sme sa toho, že ideme stále naplno a máme na to,“ povedala po zápase kapitánka nášho výberu Lenka Čurmová. A práve ona po necelej polovici duelu zavelila k víťaznému obratu. Čurmová využila hneď prvú presilovú hru Sloveniek a už po 24 sekundách potrestala vylúčenie Antonie Matzkaovej. Čurmová práve dnes oslavuje svoje 21. narodeniny, ku ktorým si dala darček v podobe svojho vôbec prvého gólu na MS v hokeji.

Slovenky diktovali tempo

Slovenky mali počas väčšiny zápasu hernú prevahu a boli aktívnejšie. Na zásah Matejkovej na 2:1 dokázala na začiatku tretej tretiny ešte odpovedať vyrovnaním druhým gólom v stretnutí Altmannová. No triumf národného tímu zabezpečila deväť minút pred koncom Klimášová. „Od úvodnej minúty sme diktovali tempo, no boli tam aj slabšie chvíľky. Hrali sme presne to, na čom sme sa dohodli v šatni. Trénerka a aj celý kolektív bol po zápase spokojný. Bolo to zaslúžené víťazstvo,“ skonštatovala Čurmová. Americká trénerka Sloveniek Jenny Potterová tak absolvovala víťazný debut na MS. Zaujímavosťou duelu bolo, že Slovenky hrali až päť presilových hier – od dve viac, ako súperky. To v minulosti nebolo v prípade našej reprezentácie zvykom. „Vedeli sme, že keď budeme stále korčuľovať tak si aktivitou vypýtame fauly. No mohli sme využiť aj viac, ako len jednu presilovku,“ hovorí Čurmová. Slovenské hokejistky sa z úspešného vstupu mohli tešiť len pár hodín, už od večera sa sústredili na druhý duel na šampionáte, v ktorom sa zajtra predstavia proti výberu Dánska.

Majstrovstvá sveta žien v hokeji, Vaujany (FRA)

SLOVENSKO – Rakúsko 3:2 (0:1, 2:0, 1:1)

Góly: 29. Čurmová (Košecká), 37. Matejková, 51. Klimášová (Ištocyová) – 3. Altmannová, 43. Altmannová (Meixnerová)

Vylúčení: 2:5, presilovky 1:0, oslabenia: 0:0

Rozhodcovia: Henna Abergová (Fín.) – Anne-Sophie Bonifaceová (Fra.), Stephanie Gagnonová (Kan.)

Zostava SR: Kiapešová – Šuliková, Ištocyová T., Čurmová, Šuliková, Drábeková, Kučerková, Lalíková – Kubeková, Košecká, Klimášová, Mihalíková, Korenková, Lučová, Ištocyová L., Halušková, Rumanová, Trebulová, Maskaľová, Matejková, Záborská

Ďalší program Slovenska na majstrovstvách sveta D1A:

Pondelok, 9. apríla o 12:30: Dánsko – Slovensko

Streda, 11. apríla o 16:00: Slovensko – Maďarsko

Piatok, 13. apríla o 16:00: Nórsko – Slovensko

Sobota, 14. apríla o 19:30: Francúzsko – Slovensko

 


Ďalšie články