Slovákov v príprave na domáce MS čaká ďalší súper, preveria ich strieborní medailisti zo ZOH 2018

BRATISLAVA 10. apríla (SITA) - Po minulotýždňovej hladkej prehre s výberom Švédska 0:4 v Topoľčanoch čaká na slovenskú hokejovú reprezentáciu ďalšia kvalitná previerka pred domácimi majstrovstvami sveta.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho sa vo štvrtok a v sobotu predstavia v Nemecku a zmerajú si sily so striebornými medailistami z minuloročných ZOH v kórejskom Pjongčangu. Prvý súboj je na programe v Kaufbeurene vo štvrtok 11. apríla o 19.00 h, druhý v sobotu 13. apríla o 20.00 h v Garmisch-Partenkirchene.

V slovenskom tíme sa po prehre so Švédmi udiali výraznejšie zmeny v kádri. Do mužstva pribudli Michal Chovan, Milan Kytnár, Rastislav Špirko, Patrik Svitana, Dávid Bondra, Patrik Koch a Martin Fehérváry, kabínu opustili Adam Jánošík, Peter Trška, Dávid Gríger, Andrej Kudrna a Tomáš Mikúš.

Kouč slovenského tímu má aktuálne k dispozícii trio útočníkov, ktorí všetkých milo prekvapilo na predchádzajúcich MS - Patrika Svitanu, Dávida Bondru a Dávida Buca. Práve ich spolupráca, ak ich teda kouč Ramsay postaví spolu, by mohla Slovákom priniesť potrebné góly.

"Tie chýbajú skoro stále. Verím, že v príprave nájdeme strelca, ktorý bude dávať góly aj na MS. Nemci sú veľmi ťažký súper, teda ako každý iný. Chceme ich však v oboch dueloch zdolať. Hrajú poctivo dozadu, ale na nich sa mi nemôžeme pozerať. Chceme plniť pokyny trénera a zdolať ich," povedal pred odchodom do Nemecka Patrik Svitana z HK Poprad, na ktorého nadviazal klubový spoluhráč Dávid Bondra: "Nemci dobre bránia, hrajú dobre do tela a sú agresívni. Čakajú nás veľmi dobré zápasy. Budú nás tieto súboje bolieť, ale hokej bolí."

Dávid Bondra sa do národného tímu tešil. Pre neho je veľká česť reprezentovať a snaží sa eliminovať tlak, že práve on by mohol byť strelcom gólov, ktoré slovenská reprezentácia potrebuje ako soľ. "Máme mesiac do MS a uvidíme, či sa bude dariť. Dám do toho 100 percent a budem robiť to, čo chce odo mňa tréner. Snažím sa odosobniť od tlaku, ktorý je všade okolo. Sústredím sa vždy na najbližší zápas a na nič iné," poznamenal.

Tretí z partie Dávid Buc už bol pri výbere SR aj počas minulého týždňa, Bondra so Svitanom sa k tímu pridali v pondelok. "Medzištátne zápasy sú veľmi vyrovnané a každý súper je silný. Uvidíme, čo nám prinesú zápasy v Kaufbeurene a Ga-Pa. Nemci hrajú trochu viac fyzicky ako Švédi, tí to majú postavené viac na technike a korčuľovaní," myslí si Buc.

V ďalších týždňoch Slováci odohrajú zápasy proti Rakúsku (19. 4. v Salzburgu a 20. 4. v Innsbrucku) a Česku (26. 4. v Trenčíne, 27. 4. v Nitre). V máji si zmerajú sily v Poprade s tímom Veľkej Británie (4. 5.) a prípravu uzavrú súbojom s Nórskom v Michalovciach (7. 5.).

Mladý obranca Martin Fehérváry strávil klubovú sezónu vo Švédsku, v tej ďalšej by už chcel pôsobiť v zámorí a bojovať o prienik do NHL. Teraz však má pred sebou métu predstaviť sa na domácich MS, preto chce hrať už proti Nemcom. "Mal by som nastúpiť. Nemci ešte tiež nemajú kompletný tím na MS. Majú v tíme mladíkov podobne ako my. Sú dobrí defenzívne a kvalitne napádajú," prezradil Fehérváry.

V kádri nemeckej hokejovej reprezentácie pred zápasmi proti Slovensku figurujú až na tri výnimky len hráči z domácich klubov. Nový kouč Toni Söderholm má v tíme aj útočníka Dominika Bokka zo švédskeho Växjö a dvojicu zo zámorskej vysokoškolskej súťaže NCAA - Marca Michaelisa a Tuomieho Parkera. Nemci sa na májových majstrovstvách sveta na Slovensku predstavia v košickej A-skupine po boku mužstiev USA, Kanady, Fínska, Slovenska, Dánska, Francúzska a Veľkej Británie.

Slovensko a Nemecko doteraz odohrali 57 duelov a až 32-krát sa z víťazstva tešili Slováci. Jeden duel sa skončil nerozhodne a 24 ich vyhrali Nemci. Celkové skóre je v prospech slovenského družstva 144:127. Slováci aktuálne ťahajú šnúru štyroch víťazstiev nad Nemcami.

Káder slovenskej hokejovej reprezentácie:

Brankári: Július Hudáček (Spartak Moskva/KHL, 43 zápasov / 0 gólov), Andrej Košarišťan (HC Nové Zámky, 3/0), Denis Godla (KalPa Kuopio, Fín., 7/0)

Obrancovia: Michal Čajkovský (Dinamo Moskva/KHL, 48/5), Mário Grman (HC Slovan Bratislava/KHL, 4/0), Patrik Koch (HC Košice, 4/0), Martin Chovan (HC 07 Detva, 8/1), Mislav Rosandič (Mountfield Hradec Králové/ČR, 12/0), Michal Sersen (HC Slovan Bratislava/KHL, 115/9), Martin Štajnoch (Norimberg Ice Tigers, Nem., 23/0), Martin Fehérváry (HV 71, Švéd., 18/1)

Útočníci: Martin Bakoš (HK Soči/KHL, 60/12), Dávid Buc (HC Slovan Bratislava/KHL, 27/2), Lukáš Cingel (Mountfield Hradec Králové/ČR, 52/4), Michal Chovan (HKM Zvolen, 8/1), Milan Kytnár (HKM Zvolen, 13/0), Rastislav Špirko (HKM Zvolen, 41/4), Adam Liška (HC Slovan Bratislava/KHL, 3/0), Patrik Svitana (HK Poprad, 22/1), Dávid Bondra (HK Poprad, 21/4), Ladislav Nagy (HC Košice, 109/33), Matej Paulovič (Mountfield Hradec Králové/ČR, 19/3), Radovan Puliš (HC 07 Detva, 11/4), Matúš Sukeľ (HC Slovan Bratislava/KHL, 15/0), Radoslav Tybor (HC Vítkovice Ridera/ČR, 42/4)

Realizačný tím: Miroslav Šatan (generálny manažér), Zuzana Chrenková (manažérka), Craig Ramsay (hlavný tréner), Andrej Podkonický, Michal Handzuš, Róbert Petrovický (asistenti trénera), Ján Lašák (tréner brankárov), Igor Andrejkovič (videoanalytik), Róbert Bereš (kondičný tréner), Pavol Lauko (doktor), Vladimír Čavojec, Andrej Foltýn (fyzioterapeuti), Rastislav Ladecký, Ľuboš Ondrejka (výstrojoví manažéri), Peter Jánošík (mediálny manažér)

Káder nemeckej hokejovej reprezentácie:

Brankári: Niklas Treutle (Norimberg), Dustin Strahlmeier (Schwenningen), Mathias Niederberger (Düsseldorf)

Obrancovia: Dominik Bittner (Schwenningen), Marco Nowak (Düsseldorf), Stephan Daschner, Benedikt Schopper (obaja Straubing), Fabio Wagner (Ingolstadt), Björn Krupp (Wolfsburg), Jonas Müller, Kai Wissmann (obaja Eisbären Berlín), Marcus Weber (Norimberg)

Útočníci: Stefan Loibl (Straubing), Dominik Bokk (Växjö/Švéd.), David Elsner (Ingolstadt), Gerrit Fauser (Wolfsburg), Sven Ziegler (Straubing), Lean Bergmann (Iserlohn), Marc Michaelis, Tuomie Parker (obaja Minnesota State University/NCAA), Tim Wohlgemuth (Ingolstadt), Marcel Kurth (Schwenningen), Mirko Höfflin (Schwenningen), Leo Pföderl (Norimberg), Marcel Noebels (Eisbären Berlín)

Program duelov v Nemecku:

  • štvrtok 11. apríla: Nemecko - Slovensko (Kaufbeuren, 19.00)
  • sobota 13. apríla: Nemecko - Slovensko (Garmisch-Partenkirchen, 20.00)