Poznatky z Bratislavy chcú zúročiť v USA, viaceré hráčky osemnástky už majú skúsenosti z MS

PEZINOK (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov už nasledujúci týždeň odletí do Spojených štátov amerických, kde sa od 6. do 13. júna predstaví na majstrovstvách sveta elitnej kategórie. Hlavným cieľom tímu bude udržať sa medzi svetovou špičkou. K jeho naplneniu by mali pomôcť viaceré hráčky, ktoré na prelome rokov 2019 a 2020 absolvovali šampionát v Bratislave. 

Slovenky vtedy v domácich podmienkach neuspeli v sérii o zotrvanie medzi najlepšou svetovou osmičkou, keď nestačili na Švajčiarky. „Výsledky boli ako na hojdačke. V kádri figurovalo viacero mladších hráčok, nemali sme toľko skúsenosti. Teraz sme na tom lepšie. Veľa dievčat zo súčasného tímu už nastúpilo na šampionáte najvyššej kategórie a verím, že to zúročíme,“ povedala Hana Fančovičová pre Hockey Slovakia.

Rada pomôže mladším spoluhráčkam

Osemnásťročná útočníka patrí medzi opory mládežníckej reprezentácie a v aktuálnej sezóne sa predstavila aj na seniorských MS A-skupiny I. divízie. „Bol to skvelý zážitok. Vo francúzskom Angers sme vytvorili vynikajúci kolektív a podarilo sa nám získať bronzové medaily. Staršie spoluhráčky mi odovzdali skúsenosti a poradili mi, keď mi niečo nevyšlo podľa predstáv. Je však skvelé byť späť medzi mladšími dievčatami. Moja úloha v tomto tíme je iná ako v seniorskej reprezentácii, v osemnástke sa budem ja snažiť pomôcť mladším spoluhráčkam. Rovnako sú nastavené aj ďalšie hráčky z ročníka 2004,“ zdôraznila.  

Slovenské hokejistky budú trénovať v Pezinku do posledného májového dňa a prvého júna naberú smer USA. Na šampionáte ich v základnej B-skupine čakajú Češky, Nemky a Švajčiarky. „Na tréningoch dolaďujeme systémové veci, aby sme sa ešte lepšie zohrali. Verím, že odcestujeme dobre pripravené, po fyzickej aj psychickej stránke. Súperky poznáme. Na ZOH mládeže v Lausanne pred dvoma rokmi sme zdolali Nemky aj Švajčiarky. Vieme, na čo sa máme pripraviť a pôjdeme do toho naplno,“ doplnila Fančovičová. 

Silná brankárska trojica

Zdá sa, že najkvalitnejšie obsadený post v slovenskom tíme bude brankársky. O priestor medzi troma žŕdkami sa pobijú Laura Medviďová, Lívia Debnárová a Laura Ivanecká. Najviac skúseností má prvá menovaná. Medviďová absolvovala osemnástkový šampionát v Bratislave ešte ako 14-ročná. Následne získala bronzové medaily na ZOH mládeže v Lausanne, nechýbala na marcovom Európskom olympijskom festivale mládeže vo Fínsku a chytala už aj v seniorskej reprezentácii. 

„Dovolím si povedať, že na majstrovstvá sveta v USA som stopercentne pripravená. Prvoradým cieľom v zámorí bude udržať sa v elitnej kategórii. Bolo by však skvelé, ak by sme dokázali dosiahnuť čo najlepšie umiestnenie,“ vyjadrila sa Medviďová, ktorá v sezóne 2021/22 nastupovala za kadetov Michaloviec aj v ženskej EWHL v drese ŠKP Bratislava. 

Uvedomuje si veľké očakávania

Čoskoro 17-ročná brankárka predviedla vynikajúce výkony na tohtoročnom EYOF-e vo Fínsku. V dvoch zápasoch zlikvidovala 93,6 % striel a takmer slovenskému tímu pomohla k zisku bodu proti domácim hráčkam. Dobrú formu potom chcela zužitkovať v seniorskej reprezentácii, ale na MS do Francúzska ju nepustili zdravotné problémy. 

„Uvedomujem si, že očakávania odo mňa sú veľké a dúfam, že sa mi podarí ich naplniť v zápasoch. Predsa len aj ja sama od seba očakávam viac ako na prvom osemnástkovom šampionátom. Vtedy som mala iba 14 rokov a odvtedy som nabrala veľa skúseností,“ pokračovala.

Práve výkony brankárok môžu byť kľúčové v boji o zotrvanie medzi svetovou špičkou. „S Češkami a Švajčiarkami sme hrali aj na minulom šampionáte a presvedčili sme sa o tom, že sú to kvalitné tímy. Nemky poznáme z Lausanne. Hneď na prvý zápas turnaja sa musíme veľmi dobre pripraviť. Čakajú nás Češky, ktoré v marci triumfovali na EYOF-e,“ uzavrela Medviďová.