Skokan si nerobí ťažkú hlavu z debaklu, Frič si pripomenul leto

POPRAD (SZĽH) – Ak niekto očakával v utorkovom zápase Popradu a Košíc jednoznačnú záležitosť pre „kamzíkov“, ostal zaskočený. Východniarske derby tradičných rivalov prinieslo osem gólov, no značná časť z nich zakotvila v bránke lídra spod Tatier.

Popradský tréner Peter Mikula možno chcel byť k brankárovi Tomášovi Vošvrdovi benevolentný a po mnohých náročných výkonoch mu na tento duel udelil voľno. Medzi tri žrde sa od úvodného vhadzovania postavil Roman Rychlík, ktorý už má v tejto sezóne na svojom konte víťaznú premiéru, keď vychytal výhru 4:2 v Nitre. Odchovanec Trebišova však nemal svoj deň. Réway ho načal ako prvý, k nemu sa pridal Klhůfek a keď ho do tretice prestrelil Frič, zamieril na striedačku.

Vošvrda sa tak či onak musel napokon pobrať do hry, ale ani on nezabránil ešte nedokončenému gólostroju „oceliarov“. Dielo skazy v prvej tretine dokonali presné zásahy Belluša i Mráza a za hrozivého skóre 0:5 v neprospech domácich sa odchádzalo do šatní. „Toto som už dlho nezažil,“ priznal útočník Popradu Dávid Skokan. „Absolútne nič nám nechcelo ísť do bránky. Košice takmer každú strelu premenili na gól. Jednoducho sú aj takéto stretnutia. V piatok máme s nimi odvetu. Myslím si, že to bude dobrý zápas a tešíme sa naň,“ uviedol Skokan, ktorého dve prihrávky na góly Haščáka a Dalhuisena ako tak zmiernili debakel na konečných 2:6.

Extraligový žreb je v tejto sezóne všelijako popretkávaný. Poprad utŕžil poriadnu facku v dohrávanom zápolení. O dva dni si to kluby opäť rozdajú na košickom ľade. „Určite si požičané budeme chcieť vziať späť. Tentoraz by bolo jedno, dokedy by sme hrali. Aj keby sme išli piati na dvoch, alebo sami na brankára, gól by sme nedali. Súper však zaslúžene vyhral, treba mu zagratulovať a my sa musíme trošku vzchopiť. Pripravíme sa na odvetu a pôjdeme do nej naplno,“ jednoznačne vyhlásil skúsený popradský hokejista.

Popradčania sú známi tým, že prázdnotou zívajúce hľadisko sčasti zapĺňajú plyšovými hračkami. Možno je to aj prospešné. Ktovie, ako by sa za normálneho diania s výsledkom 0:5 po prvej tretine vyrovnávali diváci. „Buď by na nás pískali, alebo by nás naštartovali k obratu. Z takýchto vecí si nič nerobím. Je to šport. Počas kariéry som zažil okamihy, keď sme dostávali nakladačky 0:6 aj 0:7 a otočili sme sériu v play-off. Ako príklad uvediem pôsobenie v Slovane v priebehu majstrovskej sezóny. V základnej časti sme vyfasovali desiatku v Skalici a po sezóne sme boli šampióni. Radšej prehrať 2:6 ako 1:2, pretože nás to prinúti uvedomiť si niektoré veci,“ poznamenal jeden z hráčov údernej prvej popradskej formácie.

Len druhá ligová prehra v ročníku v riadnom hracom čase, no zatiaľ najvyššia bola ako keby vystaveným účtom za slabšie predchádzajúce zápasy, ktoré sa ešte skončili podľa očakávaní. „Už v predošlých dvoch kolách sme neodohrali dobre niektoré tretiny. Brali sme to ľahkovážne, pretože nám všetko vychádzalo. Niekedy aj takýto zápas pomôže dostať mužstvo späť na víťaznú vlnu,“ zamyslel sa pri poslednej odpovedi Dávid Skokan s tým, že „kamzíci“ stratili úctyhodnú štrnásťzápasovú bodovú sériu v rade.   

„Nemyslím si, že sme sami seba prekvapili. Naša snaha sa jednoducho premietla do gólov, a to nás musí pochopiteľne tešiť,“ s úsmevom sa vyjadril tretí strelec do popradskej bránky Patrik Frič v súvislosti s nevídanou kanonádou svojho tímu v rámci jednej dvadsaťminútovky. „Nepozerali sme sa na to, že Poprad dal prednosť druhému brankárovi. Ako Rychlík, tak aj Vošvrda majú svoju kvalitu, no skrátka ich postretol deň blbec, za čo sme radi,“ pokračoval výborne naladený mladík z košickej liahne.

Jeho nasadenie do druhého útoku k Pospíšilovi a Klhůfekovi prinieslo želaný efekt. V 15. minúte presne namieril po šikovnom uvoľnení sa, čím ukončil pôsobenie Romana Rychlíka v tomto meraní síl. „Úprimne priznávam, vôbec som neočakával, žeby sa moja strela mohla gólovo ujať. Samozrejme, mám z toho radosť,“ pridal Frič, ktorý si zaspomínal na prípravné obdobie.

V septembrových predsezónnych vystúpeniach napol sieť Popradčanov. Vtedy to ešte nebolo ono, pretože o nič nešlo. „Nie je nič krajšie, ako streliť gól mužstvu, ktoré je prvé v tabuľke a má kvalitný káder. Ďalší komentár nie je potrebný,“ konštatoval vlastnú chvíľu z prvého dejstva. Košičania vyhrali tri razy po sebe a automaticky sa to odzrkadlilo v pelotóne. Tím prenikol do prvej šestky. „Myslím si, že nás začala poslúchať koncovka a dúfam, že v tomto rytme budeme pokračovať. Sme si vedomí toho, že v piatok to bude úplne iný Poprad. Príprava na neho ale bude rovnaká,“ pridal bodku na záver Patrik Frič.