S Liborom Hudáčkom o zdolaní vírusu, začiatku sezóny i miestnom Mordore

NIŽNEKAMSK (SZĽH) - Libor Hudáček sa má super. Koronavírus už prekonal, užíva si nový byt s výhľadom na Mordor a teší sa zo správy, že čoskoro za ním do Ruska pricestujú manželka so synom. V úvode sezóny jeho i tím pribrzdila nejedna karanténna povinnosť z dôvodu opätovného výskytu ochorenia v kabíne, no teraz sú spolu s mužstvom na vzostupe. Mimochodom, hlavným zdrojom energie 30-ročného útočníka v Tatárskej republike je vitamínmi nabitý boršč. Len keby toho kôpru doň vraj dávali menej...

Libor Hudáček sa vrátil do KHL po vyše piatich rokoch, ktoré strávil vo Švédsku a Česku. Predtým hral nadnárodnú súťaž tri sezóny za bratislavský Slovan. Predovšetkým vďaka uplynulej sezóne v českej extralige bol v lete na hráčskom trhu mimoriadne žiadaný. Vybral si Neftechimik Nižnekamsk, aby mal dostatok priestoru a príležitostí zažiariť na ľade. Verí, že časom sa posunie do renomovanejšieho klubu.

Doterajší priebeh ruskej etapy v kariére si pochvaľuje. „Mám sa super. Je pekné počasie, mali sme dva dni voľno, o chvíľu nás čaká trip. A mám aj skvelú novinku. Začali riešiť víza pre rodiny, čiže o chvíľu tu mám manželku so synom. Predpokladám, že začiatkom novembra prídu,“ zdôveril sa pre hockeyslovakia.sk Libor Hudáček.

Libor Hudáček odohral v novej sezóne KHL 8 z 13 zápasov. Zdroj: hcnh.ru

Úvod sezóny nebol pre Neftechimik ideálny. Predovšetkým z dôvodu starostí s koronavírusom. Dosiaľ odohral tím z Tatárskej republiky trinásť duelov, vyhral päť, z toho dva po predĺžení, respektíve nájazdoch. Libor Hudáček odohral osem stretnutí. K jednému strelenému gólu pridal štyri asistencie. „Máme mladé mužstvo. Dve lajny už čo-to v KHL odohrali, dve v lige len začínajú. Začiatok sezóny nám rozbil koronavírus. Osobne som bol dvakrát v karanténe. Dokonca v Rige som bol pozitívny, ale nikto nechápe prečo. Vedel som, že nemôžem byť, keďže mám v tele protilátky. Doktori povedali, že si z toho nemám nič robiť. Čiže začiatok ročníka bol horší. Skoro celé mužstvo si už prešlo koronavírusom, ostatní majú dostatok protilátok. Ale pomaly sa dostávam do formy. Čas na ľade mám dostatočný, šance dokonca dostávam aj v oslabeniach, čo nebola moja doména. Asi nikdy doteraz som v nich nehral. A tímové výsledky? Verím, že čoskoro budú lepšie,“ pokračoval Libor Hudáček.

Koronavírusovú infekciu však pravdepodobne prekonal ešte počas letného pobytu doma. „Keď som sa vrátil po minulej sezóne z Liberca, dosť som kašľal. Aj preto si myslím, že už vtedy som chorobu prekonal. Nebolo to ľahké, bolo to niečo nové. Mesiac vkuse som kašľal. Ale na testy som vtedy nešiel. Doktorka ma nechcela poslať. Poslali sme syna, ktorý bol negatívny, hoci bol rovnako chorý ako ja. Ale odkedy som v Rusku, absolvoval som asi dvadsať testov a okrem toho nepochopiteľne pozitívneho v Rige som mal všetky negatívne. Pri krvných testoch mi pravidelne vychádzajú vysoké čísla protilátok, doktor povedal, že sa nemusím obávať,“ doplnil slovenský reprezentant.

Napriek tomu, že druhá vlna pandémie koronavírusu naberá na sile, v Rusku sa zápasy KHL hrajú aj s divákmi. Neftechimik hnalo v posledných troch domácich dueloch z hľadiska vpred v priemere necelých 2000 divákov. Kapacita miestnej arény je 5500 miest. Libora Hudáčka teší, že na tribúne je aspoň zopár stoviek fanúšikov. A ako sa ho dotýkajú opatrenia proti šíreniu vírusu, ktoré platia v meste? „Dnes som sa pýtal šoféra, aké sú čísla v Rusku. Povedal mi že 12-tisíc denne, čo je minimum na celkový počet obyvateľov. A ako pociťujem opatrenia? Len v dvoch rovinách. Prvá - keď idem do obchodu alebo niekam do interiéru, tak si musím dať rúško. Druhá – že nemám plné haly.“

Zaujíma vás viac? Pozrite si celý náš videorozhovor s Liborom Hudáčkom, kde sa dozviete čo-to o jeho živote v Nižnekamsku i o Mordore. Hľadí naň z desiateho poschodia budovy, v ktorej sa nachádza jeho nový byt.