Rytieri proti rysom. Prídu Spišiaci s Hudáčkom?

Z tábora domácich: Pripravujeme sa na húževnatého súpera

Rytieri hlásia, že sú na sezónu pripravení. Slovenská kostra úspešného tímu zostala viac-menej pokope. Odchod kľúčových hráčov zaplátali zaujímavými posilami. Tréneri veria, že napriek viacerým komplikáciám sú na ostrý štart ročníka dobre pripravení. „Niektoré veci, ktoré sme mali naplánované, nám nevyšli. Mali sme zdravotné komplikácie či karanténu. No myslím si, že v rámci možností sme dobre pripravení. Až samotné zápasy ukážu, ako na tom sme,“ tvrdí asistent trénera Andrej Kmeč.

Zvolenčania túžia vstúpiť do sezóny trojbodovým víťazstvom. „Začiatok ligy je dôležitý a náročný. Hostia budú plní elánu. Hrali sme s nimi, ale ani jeden tím nebol kompletný. Nepozeráme sa na to, pripravujeme sa na húževnatého súpera. Chceme podať čo najlepší výkon a zvládnuť to,“ pokračuje bývalý lodivod Nitry, ktorého teší aj návrat fanúšikov na tribúny. „Diváci patria k hokeju. Dúfam, že budú chodiť v čo najväčšom počte. Je to podpora, ktorá sa prenáša na ľad. Potom aj tie zápasy vyzerajú inak.“

Najlepším strelcom tímu v príprave bol Peter Zuzin, ktorý rozvlnil sieť za súperovými brankármi spolu sedemkrát. „Pred play off nás tréneri dali do formácie s Marekom Viedenským a teraz nás spolu nechali. Bolo to vidno, na ľade sme o sebe vedeli, sme zohratí. Dali k nám Maroša Jedličku, ktorý k nám veľmi dobre zapasoval. Je to hráč, ktorý má všetko – rýchle nohy, techniku, rozum. Je to veľký talent, len to musí pretaviť do mužského hokeja,“ zložil poklonu spoluhráčom z útoku čoskoro 31-ročný univerzál.

„Na prvé kolo sa tešíme. Všetci sú pred štartom sezóny nabudení, očakávam zápas vo vysokom tempe, v ktorom rozhodnú premenené šance či presilovky. Chceme zvládnuť prvý domáci zápas za tri body,“ velí Zuzin. Do zápasu okrem dlhodobo zranených môžu zasiahnuť všetci hráči. „Okrem Vaša Stupku, ktorý si doliečuje roztrhnutú achilovku a Jozefa Sládoka, ktorý má zlomenú nohu. Inak sa všetci chalani dali ako-tak do poriadku. Uvidíme, ako na tom budú v zápasoch,“ priznal Kmeč.

Z tábora hostí: Zohrávať sa budeme až za pochodu

V Spišskej Novej Vsi síce zavládla po poslednom zápase minulej sezóny postupová eufória, tamojší funkcionári si však prakticky ihneď vyhrnuli rukávy a začali skladať mužstvo na extraligu. Príprava už čo-to naznačila, nebola však úplne výpovedná. „Predsúťažné obdobie sme mali dostatočne dlhé, ale často sme mali výpadky niektorých hráčov. Naša predstava bola, že v súčinnosti spravíme väčšie pokroky. To nás však čaká až v extraligových zápasoch za pochodu,“ hovorí hlavný tréner Miroslav Mosnár.

Víťazným samostatným nájazdom spečatil triumf Spišiakov v minulej sezóne SHL a postup medzi elitu Róbert Džugan. „S prípravou som spokojný osobne aj tímovo. Niektoré zápasy nám vyšli, iné menej. Je to náš prvý rok v extralige, preto sa aj veľa vecí zmenilo. Prišli noví hráči, škoda toho, že sme zatiaľ ani raz nehrali v kompletnej zostave. Stále bol niekto zranený, mali sme v tíme aj virózu. Našťastie sme sa vyhli Covidu a mohli sme pokračovať bez karantény,“ opisuje svoje pocity z ladenia formy 21-ročný mladík.

V tíme rysov vedia, že pod Pustým hradom ich nečaká nič jednoduché. Prehra z prípravy 0:5 ich však v žiadnom prípade nemáta. „Je to minuloročný majster, takže sa nemáme o čom baviť. V príprave nám proti nim chýbalo osem hráčov, čo je dosť veľa. Dúfame, že to v piatok bude dobrý zápas s lepším koncom pre nás,“ vraví donedávna mládežnícky reprezentant Slovenska a Mosnár dopĺňa: „V prvom zápase očakávame vysoké tempo domácich, ktoré potrebujeme zachytiť hneď od začiatku. Myslím si, že ten zápas bude odlišný od prípravného. Prvý zápas doma budú chcieť Zvolenčania rozhodnúť na začiatku. Spokojný budem, ak budeme dôstojný súper a budeme hrať o výsledok v napätí až do konca.“

Tréneri by mali mať k dispozícii takmer všetkých hráčov. „Káder sa nám pomaly dáva dokopy, ale máme ešte  tréningové resty u niektorých hráčov. Verím, že sa s tým vyrovnajú a podajú zodpovedný výkon,“ dodal Mosnár.

Chýbať bude azda len Július Hudáček. „Prvé zápasy určite neodchytám. Rodíme a potrebujem sa doma postarať o deti. Je však reálne, že od tretieho kola by som Spišskej pomôcť mohol," ponúkol čerstvú informáciu 33-ročný Harichovčan, ktorý odchytal v príprave iba jediný zápas proti Zvolenu.