Rysy v hmle. Kubát s plánom reštartovať kariéru, Ščurko sa vracia ku koreňom

Legendárny komentátor Gabo Zelenay by na margo podmienok sprevádzajúcich prvý tréning tipsportligového nováčika Spišskej Novej Vsi na ľade povedal, že hmla bola taká hustá, že aj vtáky museli kráčať pešo. Tréner Miroslav Mosnár mal veru čo robiť, aby dohliadol na hráčov na druhej polovici klziska.

„Zatiaľ ich vidíme, ale určite to nie je najideálnejšie a verím, že sa to bude zlepšovať,“ poznamenal na margo hmlistej situácie kormidelník „Rysov“.

Ani slabšia viditeľnosť však neobrala hráčov o nadšenie z návratu na ľad. „Na ľade som nebol od februára a už som sa teda nevedel dočkať. Na nohách mám však staré korčule a nebolo to také zlé,“ pousmial sa český obranca Karel Kubát. 33-ročný odchovanec Litvínova je na Spiši stále iba na skúške a počas prvých dní sa potrebuje spoznať s potenciálnymi spoluhráčmi. „Pre mňa je tu všetko nové a okrem Jakuba Černého nepoznám v podstate nikoho.“

Nie je žiadnym tajomstvom, že v pozadí Kubátovho príchodu pred brány Slovenského raja bol vzťah s generálnym manažérom Richardom Rapáčom zo spoločných litvínovských čias. „Verím, že tu reštartujem kariéru a som veľmi vďačný, že ma sem vzal. Posledné dve sezóny totiž neboli z môjho pohľadu nič moc. Už som to však hodil za hlavu. Som tu na skúšku, musím pracovať naplno a verím, že si ma tu nechajú.“

Bývalý mládežnícky reprezentant Česka so skúsenosťami z KHL strávil poslednú sezónu v druholigovej Kadani a v poľskom Nowom Targu. Slovenskú extraligu okúsil v sezóne 2019-20, keď odohral dvanásť zápasov za Zvolen. „Na Zvolen spomínam v dobrom, ale bol som tam iba mesiac a prišla korona. Bolo to tam však super a našiel som tam super partiu na čele s Jurajom Mikúšom. Ja mám Slovensko celkovo rád. Viackrát som bol vo Vysokých Tatrách a zakaždým to bolo krásne.“

Zatiaľ čo Kubát si zvyká na nové prostredie, útočník Ladislav Ščurko pozná novoveský štadión ako svoju dlaň. Rodák z Gelnice tu totiž strávil väčšiu časť svojho mládežníckeho obdobia.

„Vyrastal som tu od trinástich rokov a strávil som tu osem rokov. Sú tu aj chlapci, s ktorými som chodil do triedy a teším sa aj na tých ostatných. Verím, že vytvoríme dobrú partiu,“ zaželal si 35-ročný útočník, ktorého príchod potvrdil ambíciu manažmentu HK prinavrátiť na Spiš čo možno najviac odchovancov. „V Detve som bol dlhé štyri roky a k životu patrí aj zmena. Cítil som to takto a verím, že mi pomôže. Zavážilo aj to, že pochádzam zo Spiša a v tomto klube som strávil mladosť. Uvidíme, či mi to pôjde a či budem pre tím prínosom. Všetci sa tešíme z návratu Spišskej na extraligovú mapu. Myslím si, že diváci sa majú na čo tešiť a nebudeme outsiderom. Body chceme brať aj tým najsilnejším súperom.“

Absolvovať úvodný tréning na ľade nemohol z dôvodu liečby nohy po operácii Branislav Rapáč a trénerovi Mosnárovi zatiaľ chýbali aj legionári Kuru, Beaudry, Atwal a Černý. Z pohľadu skladby kádra chýba doriešiť obsadenie pozície centra prvého útoku.

„Úplne spokojní nie sme, pretože niektoré veci sa nám nepodarili podľa predstáv. Trochu ešte škrípe obrana a stále hľadáme centra prvého útoku. Hľadíme hlavne do Kanady, ale tam je trochu problém v tom, že sezóna v ECHL skončila neskoro a nová začne skoro,“ vyslovil sa generálny manažér Richard Rapáč.

Tréner Mosnár doterajšiemu kádru verí, no z pohľadu jeho možností je nateraz opatrný. „Potrebujeme hlavne vidieť chlapcov v zápasoch a potom budeme múdrejší. Hráčom však odhodlanie nechýba a to je veľmi dôležité. Verím, že tento tím podá maximum a naplní očakávania,“ dodal lodivod, ktorý priviedol Spišskú Novú Ves do extraligy.

„Rysy“ teraz absolvujú dva týždne tréningov a nasledovať budú prípravné zápasy proti Krakovu a Michalovciam. Nasledovať budú Tatranský pohár, turnaj v Paríži a formu vyladia prípravnými zápasmi v septembri.

Káder HK Spišská Nová Ves:
Brankári: Marcel Melicherčík, Filip Surák
 

Obrancovia: Arvin Atwal, Jérémy Beaudry (obaja Kan.), Boris Česánek, Matúš Chovan, Daniel Hančák, Ľubomír Malina, Peter Ordzovenský, Dávid Romaňák, Alexander Zekucia, Karel Kubát (na skúške)
 

Útočníci: Jakub Černý (ČR), Róbert Džugan, Matej Giľák, Lukáš Hamráček, Hannu Kuru (Fín.), Ivan Novák, Gabriel Olejník, Branislav Rapáč, Ladislav Ščurko, Andreas Štrauch, Timotej Tomala, Damian Tyczynski (Poľ.), Lukáš Vartovník, Malo Ville (Fín.), Filip Vrábeľ


Fotogaléria