Rusi vyzvú vo finále 78. MS Fínov, tí zdolali Česko rozdielom triedy

MINSK (SZĽH) - Hokejisti Fínska vyzvú v nedeľňajšom finále majstrovstiev sveta v hokeji v bieloruskom Minsku doteraz nezdolaný výber Ruska. Fíni v druhom sobotňajšom semifinále zdolali v Minsk Arene Čechov 3:0 a vybojovali si miestenku do boja o zlato (nedeľa 20.00 SELČ). Česko nastúpi v nedeľu o 15.30 SELČ na zápas o 3. miesto proti Švédsku.

Fíni mali v základnej časti šampionátu veľké problémy a do play-off postúpili len vďaka pomoci Švajčiarska v posledný hrací deň prvej časti turnaja. Vo štvrťfinále si však Suomi poradili s Kanadou a v semifinále aj s Českom. Fínsko má šancu na tretí titul majstrov sveta, naposledy ho získalo v Bratislave 2011. Predtým sa reprezentácii krajiny tisícov jazier podarilo vybojovať zlaté medaily v roku 1995. Bratislavské zlato je zatiaľ poslednou fínskou medailou z MS (bilancia 2 - 6 - 3). Česi si na svoj siedmy titul musia minimálne rok počkať, bojovať oň budú opäť o dvanásť mesiacov v domácom prostredí v Prahe a Ostrave. V nedeľu sa budú snažiť o šiestu bronzovú medailu v ére samostatnosti (bilancia 6 - 1 - 5).

Fínsko sa už s Ruskom na tohtoročnom šampionáte v Minsku stretlo v základnej skupine, zborná v Minsk Arene vyhrala 4:2. Suomi boli v sobotňajšom semifinále lepším tímom a zaslúžene postúpili do boja o zlato. Česi nenadviazali na výkon zo štvrťfinále z USA, keď sa nedokázali presadiť proti pozornému Pekkovi Rinnemu. V 9. min otvoril skóre duelu Jori Lehterä, v 32. min upravoval na 2:0 pri presilovke Jarkko Immonen. V záverečnej minúte sa presadil do prázdnej bránky druhýkrát v zápase Lehterä.

Semifinále (Minsk Arena):
Česko - Fínsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly:
9. Lehterä (Hietanen, Mäntylä), 32. Immonen (Kontiola, Karalahti), 60. Lehterä (Komarov, Immonen)
Vylúčení: 5:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Bulanov (Rus.) - Dahmen (Švéd.), Semjonov (Est.), 14 378 divákov

Česko: Salák - Němec, Vitásek, Kindl, Jordán, Zámorský, Kolář - Jágr, J. Novotný, Červenka - Hertl, Sobotka, Klepiš - Zaťovič, Hudler, Sekáč - Vondrka, Jan Kovář, Rolinek - Martin Růžička
Fínsko: Rinne - Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Lajunen, Marttinen - Pakarinen, Lehterä, Kontiola - Komarov, O. Jokinen, Haula - Jormakka, Immonen, Palola - Salomäki, T. Sallinen, Huhtala

Hlasy (zdroj: iihf.com, MTV3, RTVS):
Vladimír Růžička (tréner Česka):
„Podľa môjho názoru rozhodla prvá tretina. Fíni dali prvý gól, hralo sa im ľahšie. Druhú časť hry sme začali lepšie, ale potom prišlo veľa vylúčení a Fíni nám odskočili na dva góly. Hrali dobre v strednom pásme a pred vlastnou bránkou."

Erkka Westerlund (tréner Fínska): „Z našej strany to bol dnes najlepší výkon na turnaji. Najmä v prvej tretine mala naša hra dobrú fazónu. V druhej tretine sme mali chvíľu problémy, ale po góle na 2:0 sme už mali duel pod kontrolou. Teraz nás čaká Rusko. Toto je môj obľúbený súper.“

Tomáš Hertl (útočník ČR): „Dnes to nebol z našej strany najlepší výkon, najmä prvá tretina bola z našej strany hrozná. Fíni nás prehrávali, nepúšťali do šancí. Zápas im vyšiel, boli lepší, nám chýbalo aj šťastie, aby sa nejaký puk k nám odrazil pred bránkou. Nedá sa nič robiť, musíme sa pripraviť a v nedeľu zabojovať o bronzové medaily. Nedali sme góly, preto sme prehrali."

Tomáš Rolinek (útočník ČR): „Z našej strany to bolo nejaké unavené, ťahali sme za kratší koniec. Dnes sme nemali na Fínov, neboli sme aktívni pred bránkou, chýbal väčší dôraz."

Alexander Salák (brankár Česka): „Fíni dnes skutočne dobre korčuľovali. Škoda, že sme sa nedokázali presadiť gólovo, zápas by vyzeral inak."

Pekka Rinne (brankár Fínska): „Ak by sme hrali rovnako ako dnes, nie sme vo finále bez šance. Dnes sme boli dominantní v obrane, Čechov moji spoluhráči nepúšťali do veľa šancí. Z našej strany to bol úžasný výkon."

Jori Lehterä (útočník Fínska): „Je skvelé, že sme vo finále, ale turnaj sa ešte nekončí. Verím, že sa zajtra ešte zlepšíme. Dnes nás neuveriteľne podržal Pekka Rinne, bol mužom na správnom mieste."

Petri Kontiola (útočník Fínska): „Dnes to bol z našej strany skvelý zápas, všetko sme mali pod kontrolou. Proti Rusku sa nesmieme nechať vylučovať."