Šampióni oslavoval v uliciach Moskvy, v Kremli prevzali vyznamenania

Oslava hokejových majstrov sveta v uliciach Moskvy, foto SITA/APOslava hokejových majstrov sveta v uliciach Moskvy, foto SITA/AP

MOSKVA - Tisícky vďačných fanúšikov sprevádzali nových majstrov sveta v hokeji počas slávnostného defilé v uliciach Moskvy. Tri autobusy s odkrytou strechou s oslavujúcimi ruskými hokejistami a členmi realizačného tímu sa v utorok popoludní presúvali z Puškinovho námestia až do blízkosti historického Kremľa, kde ich neskôr prijal ruský prezident Vladimir Putin. Počas slávnostnej jazdy sa Moskvou niesli tradičné pokriky: "Sme majstri sveta a Rusko!“ Hokejisti mali na sebe národné dresy s číslicou 14, znamenajúcou rok aktuálneho triumfu, a nápisom "Šampióni!"

 

Hokejových majstrov sveta prijal v Kremli ruský prezident Vladimír Putin, foto SITA/APŠampiónov MS v Minsku ocenil v Kremli rusky prezident Vladimir Putin, foto SITA/AP

Prezident Putin odovzdal hráčom aj trénerom Olegovi Znaroksovi a Harijsovi Vitolinšovi vysoké štátne vyznamenania Rad čestnosti. Ocenení boli aj generálny manažér Andrej Safromov a tímový lekár Valerij Konov, tým sa ušiel Rad priateľstva. Putin sa oficiálne poďakoval hokejistom za skvelú reprezentáciu krajiny. "V Minsku ste predviedli fantastickú hru. Bolo radosťou dívať sa na hokej vo vašom podaní. Viacerých z vás trápili zranenia a choroby, ale ukázali ste charakter a silnú vôľu po víťazstvách. Za to vám patrí vďaka celej krajiny. Potvrdili ste silnú tradíciu úspechov ruského hokeja," cituje Putina a jeho príhovor zlatým hokejistom server championat.ru.

"Toto víťazstvo venujeme nášmu Rusku. Patrí všetkým ľuďom, ktorí s nami trpeli v zlých časoch a teraz môžu oslavovať s nami," vyjadril sa útočník Jevgenij Malkin z tímu Pittsburgh Penguins. "Vo finále sme bojovali aj za nášho trénera, ktorý nemohol byť s nami na striedačke," dodal Malkin.