Reprezentácia do 15 rokov začala novú sezónu zrazom pre región východ

HUMENNÉ (SZĽH) – Od uplynulého týždňa je už v plnom prúde procedúra tvorba najmladšej chlapčenskej reprezentácie. Výber najlepších hráčov ročníka 2004 odštartoval vo východoslovenskom regióne, kde od 15. do 17. októbra sa na humennskom zimnom štadióne zišlo dohromady tridsaťštyri hokejistov. O tom, čo všetko nominovaní hráči absolvovali sme sa rozprávali po prvej tréningovej jednotke s hlavným kormidelníkom reprezentácie do 15 rokov Branislavom Vargom.

Sledujú všetky atribúty

Proces tvorby reprezentácie do pätnásť rokov sa začína výcvikovým táborom pre región východ. Môžete priblížiť, aké všetky atribúty na týchto trojdňových regionálnych výberoch na hráčoch sledujete?
Budeme sa snažiť sledovať všetky atribúty, ktoré hráči 21. storočia potrebujú. Hneď v prvý deň sme začali tréningovou jednotkou zameranou na korčuliarske zdatnosti. Dbali sme teda nielen na samotný nácvik korčuľovania, ale aby hráči samotní pochopili, čo je dôležité pri korčuľovaní, napríklad ako správne nasadzovať nohu, aby si uvedomili, že aj v kluboch musia pracovať na tejto zručnosti. Počas druhého dňa je v pláne práca na herných cvičeniach a prípravných hrách. Dbať budeme na to, aby sme u hráčov videli nielen ich herné návyky, ale hlavne úspešnosť prihrávok, úspešnosť zakončenia, rýchlosť rozhodovaniA v krízových situáciách, hru jeden proti jednému či hru do tela. Každý jeden hráč musí mať široké portfólio herných zručností a práve táto šírka bude rozhodovať pri výbere.

Branislav VargaBranislav Varga, hlavný tréner reprezentácie do 15 rokov

Hráčov ste už pred zrazom rozdelili do dvoch skupín. Môžete povedať podľa akého kľúča ste sa rozhodovali pri deľbe hráčov?
Kľúč bol úplne jednoduchý. V nominácii sme mali osemnásť útočníkov a dvanásť obrancov. Spoločne s realizačným tímom sme si sadli a dali sme dokopy dvojičky a trojičky hráčov, ktorých by sme spolu chceli vidieť. Rovnako sme tiež chceli vidieť jednotlivých hráčov aj mimo ich klubových väzieb, aby sme videli ich individuálne kvality. Chceli sme taktiež vidieť niektorých legionárov pokope. Miestami však to bol aj náhodný výber, kde sme si dávali záležať napríklad aj na tom, či je v obrannej dvojici pravák či ľavák.

Plánujete v priebehu troch dní výcvikového tábora aj premiešať zostavu?
Určite budeme so zostavou miešať. Prvé zamiešanie je po prvom, utorňajšom zápase, keď už uvidíme medzi hráčmi aj rozdiely, poprípade si všimneme nejaké väzby medzi hráčmi.

Hráčom podajú spätnú väzbu

Na výcvikovom tábore máte tri tréningové jednotky, testovanie hráčov a tiež dva modelované zápasy. Sú práve dva modelované zápasy tým najpresnejším barometrom výkonnosti a potenciálu hráča?
Samozrejme, u hokejistu nerozhoduje to, čo dokáže na tréningu, ale to, čo dokáže v samotnom zápase a v samotnej hre. Avšak aj naše tréningy sú ladené tak, aby sme u hráčov videli čo najviac ich zručností. Samotný zápas však nikdy nič nenahradí. Preto sa dá povedať, že na zápasoch nám bude asi najviac záležať.

Branislav Varga a Boris ValábikHlavný tréner reprezentácie do 15 rokov Branislav Varga s konzultantom Borisom Valábikom

Ako som spomínal, hráči absolvujú aj testovanie na ľade i na suchu. Môžete priblížiť testovú batériu?
Testová batéria bola nastavená už minulý rok. Budú to testy na ľade 36 metrov vpred, 36 metrov vzad, 6x9 metrov, 6x54 metrov a agility dráha s pukom. Testy na suchu budú pozostávať z počtu kľukov za určitý časový limit, z počtu zhybov, z počtu ľad-sedov, budeme robiť drep na ľavej i na pravej nohe a trojskok.

Pri „pätnástke“ ste boli aj minulý rok, takže predpokladám, že máte k dispozícii aj databázu výsledkov. Budete sledovať teda aj porovnanie medzi jednotlivými ročníkmi?
Porovnanie je dôležité nielen pre nás, ale aj pre celú trénerskú obec, pretože táto testová batéria sa vytvorila nielen pre účely reprezentácie, ale pre všetky kluby. Údaje sa tak budú porovnávať nielen naprieč týmito ročníkmi, ale medzi všetkými rokmi, ktoré títo hráči budú v reprezentácii absolvovať. Preto si myslím, že až po nejakých piatich-šiestich rokoch sa prikročí k úplnému vyhodnoteniu.

Budete sa snažiť na základe výsledkov testov dávať hráčom individuálne výstupy v podobe odporúčaní?
Odporúčania budeme dávať nie iba na základe testov, ale aj na základe toho, čo uvidíme na tréningoch a v zápasoch. Každý jeden hokejista z tohto výcvikového tábora odíde preto nielen s konečným hodnotením od realizačného tímu, ale aj s vedomosťami o tom, čo konkrétne je potrebné zlepšiť a kde sú jeho silné a slabé stránky. S každým hráčom sa budeme o jeho zručnostiach rozprávať, pretože komunikáciu medzi trénermi a hráčmi považujeme za mimoriadne dôležitú. Aj chlapcom sme napokon hneď v úvode povedali, nech sa nás neboja veľa pýtať. My sa im vynasnažíme čo najkonštruktívnejšie odpovedať.

Východ doplnili o legionárov

Už ste spomínali, že v kádri máte legionárov, ktorých využijete len na výcvikovom tábore pre región východ. Prečo ste sa rozhodli posilniť práve východ legionármi?
Bolo to z toho dôvodu, že na východe je z hľadiska početnosti najmenej klubov. Logicky teda je odtiaľto aj najmenej nominovaných hráčov. Preto legionári, ktorých v zahraničí v tejto vekovej kategórii nemáme až toľko, sa pridružovali k regiónu východ.

Súčasťou výcvikového tábora je aj vzdelávanie hráčov. Môžete priblížiť na akú tému sa budete s hráčmi rozprávať?
Budeme mať jednu prednášku o výžive a životospráve celkovo, aby sa chlapci v tomto veku, keď sú náchylní prijímať veľa informácií, a nezriedka aj veľa klamlivých z internetu, vedeli v tejto oblasti zorientovať. Druhá prednáška bude viac psychologická a zameraná na profesionalitu, aby vedeli, ako sa má správať hráč so štatútom reprezentanta, aby bol vzorom pre svojich spoluhráčov v kluboch a ako má vystupovať nielen v hokejovom prostredí, ale aj na verejnosti.

Hráči reprezentácie do 15 rokov absolvovali počas zrazu v Humennom aj testy na ľade. Na sníme Filip MešárHráči reprezentácie do 15 rokov absolvovali v Humennom aj testy na ľade. Na snímke Filip Mešár

Nechce predbiehať

Aký je zatiaľ dojem po prvej tréningovej jednotke?
Nechcel by som ešte predbiehať. My, tréneri, sme si už niečo medzi sebou povedali, spravili rýchle porovnanie či už s minulým, alebo predchádzajúcimi rokmi, pretože v našom realizačnom tíme sú viacerí tréneri, ktorí už v minulosti absolvovali tieto výcvikové tábory, hoci pri iných ročníkoch. Preto by som si svoj dojem zatiaľ nechal pre seba. Myslím si však, že chalani majú veľký potenciál na to, aby viacerí z nich boli dobrí hokejisti.

Museli ste spraviť vinou zranení, chorôb či ospravedlnení zmeny oproti riadnej nominácii?
Museli sme spraviť štyri zmeny. Zo Švédska nám neuvoľnili pre prebiehajúcu súťaž Alexa Čiernika a pre zranenie sa ospravedlnili Plevka z Techniky Brno a dvojica z Košíc Repčík – Gedeon, miesto ktorých sme museli volať náhradníkov.