Regionálni inštruktori absolvovali inšpiratívnu stáž o fínskej „levej“ ceste

VIERUMÄKI/BRATISLAVA (SZĽH) – Regionálni inštruktori Slovenského zväzu ľadového hokeja absolvovali v uplynulých dňoch inšpiratívnu stáž vo Fínsku. Zúčastnili sa na kempe Pohjola, ktorý pod marketingovým názvom „levia cesta“ pripravuje na reprezentačnú kariéru mladé hokejové talenty. Štyridsaťštyri vybraných hráčov z vyše 2300 vytvorí kostru fínskej hokejovej reprezentácie do 16 rokov a vďaka „levej ceste“ pokračuje vo svojom rozvoji v nasledujúcich mládežníckych kategóriách až po mužský národný tím.

Kemp Pohjola je súčasťou rozvojovej stratégie fínskeho hokeja. Ide o veľkolepú udalosť, na ktorej sa zúčastnilo z rozhodnutia trénerov národného tímu do 16 rokov a desiatok regionálnych koučov dovedna 132 hokejistov z viac ako 2300 vo svojom ročníku. Vybraní pätnásťroční chlapci z celej krajiny najskôr dostali pozvánku na predkvalifikačné a kvalifikačné kempy, z ktorých vzišiel konečný počet 120 korčuliarov a 12 brankárov. Ten sa zúčastnil na týždňovom sústredení pod názvom Pohjola, kde tínedžeri bojovali o miesto v reprezentačnej kategórii do 16 rokov. Nehrali pritom len zápasy medzi sebou na základe rôznorodého rozdelenia do jednotlivých tímov. Vzdelávali sa v mnohých iných oblastiach hokejového rozvoja. Napríklad v športovej všestrannosti, kvalite a intenzite tréningu vrátane prispôsobenej dĺžke regenerácie či správnej a rytmickej výžive. Tréneri národného tímu do 16 rokov napokon na základe štyroch kritérií, respektíve herných rolí – útočenie s pukom, útočenie bez puku, bránenie s pukom a bránenie bez puku – vybrali 44 hokejistov, ktorí vstúpia na medzinárodný ľad ako súčasť národného tímu do 16 rokov už o niekoľko týždňov v prípravnom súboji proti Nemecku. Neskôr v decembri absolvujú aj domáci turnaj, na ktorom nebude chýbať ani slovenská hokejová reprezentácia do 16 rokov. Vlani naša šestnástka pod vedením trénera Ivana Králika pokorila fínskych rovesníkov 6:3.

Za SZĽH sa na inšpiratívnej ceste zúčastnili regionálni inštruktori Július Beňuš, Radovan Somík, Roman Tvrdoň, Jiří Bicek a Michal Šťastný, teda pätica, ktorá zároveň pôsobí vo funkcii trénerov v reprezentačnej kategórii do 15 rokov. Šiestym účastníkom bol Martin Štrbák, člen metodického oddelenia SZĽH, ktorý vo fínskom Vierumäki v minulosti študoval. Regionálnym inštruktorom SZĽH otvoril dvere nielen do kempu Pohjola, ale aj do fínskych klubov. „Cieľom našej cesty bolo vzdelávanie našich radov. Zopár rokov sme sa snažili o účasť na Pohjola kempe, napokon to vyšlo. Vytvorili sme si zaujímavé kontakty. Fínom sme odprezentovali našu robotu, oni nám zas svoju. Absolvovali sme mnoho atraktívnych diskusií ohľadom vzdelávania aj v kampuse na slávnej miestnej univerzite Haaga-Helia. Ďalším plusom bolo, že sme videli tréningový proces a prípravu Pohjola kempu, ktorý otvára hráčom cestu do reprezentačnej šestnástky. Navštívili sme aj dva kluby. Videli sme tréningový proces detí v kategóriách, ktoré sledujeme aj na Slovensku. Bolo zaujímavé vidieť, aké podmienky pre rast vytvárajú Fíni. Našli sme viacero vecí, ktoré sa u nás dajú zlepšiť,“ rozhovoril sa pre hockeyslovakia.sk Radovanom Somík, ktorý vedie skupinu regionálnych inštruktorov v SZĽH.

Kemp Pohjola nie je zárukou úspechu ani istého rozvoja v mládežníckych reprezentáciách. Na báze pripravenosti a vyzretosti vyberie aktuálne najlepších korčuliarov, ktorí majú príležitosť začať rozvíjať svoju kariéru na medzinárodnom ľade v drese Suomi. Keďže každý mladý človek sa vyvíja iným tempom z hľadiska fyzického i psychického rozvoja, často sa stáva, že vo vyšších mládežníckych kategóriách do 17, 18 aj 20 rokov sa objavia hráči, ktorí kempom neprešli. Naopak, ak nieto vo vývoji stagnuje, miesto musí prenechať iným.

Získané poznatky plánuje tím regionálnych inštruktorov SZĽH zužitkovať v pripravovanom súhrnnom dokumente, ktorý odprezentuje mládežníckym trénerom v slovenských kluboch. Ponúkne im inšpiráciu z uznávaného zahraničného prostredia pre rozvoj hokejovej mládeže. „Pohjola kemp je veľkou inšpiráciou. Celý jeho priebeh, skautovanie hráčov a ich výber. Ide o proces, ktorý je aplikovateľný aj na Slovensku medzi chlapcami do 15 rokov. U nás platí, že už v tejto kategórii sledujeme potenciálnych reprezentantov, dávame ich možnosť ukázať sa a tvoríme z nich výber. Niečo podobné robia aj Fíni, avšak na neoficiálnej báze. Oficiálna cesta sa u nich začína až Pohjola kempom v kategórii do 16 rokov. Je však dobré vedieť, že v mnohých procesných záležitostiach sme si podobní. Samozrejme, stáž nám ukázala, čo v tomto procese môžeme zlepšiť a zdokonaliť. Azda najviac vštepovanie hodnôt, ktoré by si potenciálni reprezentanti mali od začiatku osvojovať. Nie je to len vecou reprezentácie do 15 rokov, ale všetkých mládežníckych národných tímov. Hodnoty sú pre hokejový aj osobnostný rozvoj mladých ľudí veľmi dôležité. Preto bude fajn si to prejsť a skúsiť nastaviť hodnotovú cestu po fínskom vzore aj u nás,“ pokračoval Radovan Somík, niekdajší útočník NHL a majster sveta 2002 z Göteborgu. 

Správne hodnotové nastavenie je na „levej ceste“ kľúčové. Vzťah mladých reprezentantov k národnému tímu budujú Fíni aj rôznymi slávnostnými ceremoniálmi. Na Pohjola kempe ním prešiel každý účastník. Vystúpil na plochu so zloženým fínskym reprezentačným dresov a pred rodinou v hľadisku si ho slávnostne obliekol. „Bol to skvelý zážitok. Aj tento akt podčiarkuje, že na levej ceste je potrebné dodržiavať pravidlá a riadiť sa správnymi hodnotami. Je to akýsi manuál, ako sa hráč má vyvíjať, ako rozvíjať jeho charakter a osobnosť. Kým sa stane fínskym reprezentantom v mužskej kategórii, všetky hodnotové záležitosti má osvojené. Je to proces, ktorý berú s veľkou vážnosťou. Veľmi sa nám to páčilo,“ dodal Radovan Somík.