Realizačný tím SR „15“ známy, nový tréner začína s hľadaním adeptov

BRATISLAVA (SZĽH) – Donedávna posledná voľná kolónka pri menoslove hlavných trénerov reprezentácií národných družstiev je už vyplnená. Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja na svojom poslednom zasadnutí ustanovil nový realizačný tím najmladšej chlapčenskej reprezentácie do 15 rokov, na ktorej čelo v pozícii hlavného trénera zasadol Branislav Varga.

29-ročnému rodákovi z Nitry budú vypomáhať z pozície asistentov trénerov Rastislav Paľov a Michal Hreus. Tretím asistentom je Tibor Tartaľ, ktorý pri „pätnástke“ pôsobil už v minulej sezóne. Brankárov bude mať na starosti Michal Zemančík, manažérom výberu bude Vladislav Baláž a v pozícii konzultanta bude pôsobiť Boris Valábik. Celý tento realizačný tím sa už v týchto dňoch pripravuje na prvú akciu, ktorou bude od 15. do 17. októbra trojdňový výcivkový tábor vo východoslovenskom regióne.

Tréner pôsobiaci pri nitrianskych hokejových triedach bol pri reprezentácii do 15 rokov, rovnako ako Tartaľ, aj v minulej sezóne. Tú však absolvoval v pozícii manažéra. „Je to jeden z doterajších vrcholov mojej trénerskej kariéry. V prvom rade je to však obrovská pocta, obzvlášť ešte v mojom veku. Súčasne je to však aj obrovský záväzok nielen do tejto sezóny, ale aj do ďalšej trénerskej kariéry,“ povedal v rozhovore nový hlavný tréner SR „15“ Branislav Varga.

Realizačný tím reprezentácie do 15 rokov v sezóne 2018/2019

Hlavný tréner: Branislav Varga
Asistenti trénera: Michal Hreus, Rastislav Paľov, Tibor Tartaľ
Tréner brankárov: Michal Zemančík
Manažér: Vladislav Baláž
Konzultant: Boris Valábik

Chce zužitkovať skúsenosti

V 29 rokoch sa radíte k historicky najmladším trénerom slovenských reprezentácií vôbec. Čakali ste, že by ste mohli dostať takúto dôveru zo strany Slovenského zväzu ľadového hokeja?
Pár rokov dozadu by som to určite nečakal, ale postupom času spolu s tým, ako som sa začal objavovať v rôznych pozíciách pri reprezentačných družstvách, sa začali objavovať prvé šumy. Nemôžem však povedať, že som to očakával. Až keď prišla konkrétna ponuka, tak som začal nad ňou bližšie rozmýšľať. Bol som však za túto ponuku veľmi rád a ako som už povedal, beriem ju ako mimoriadny záväzok.

Pri reprezentačnej „pätnástke“ ste pôsobili už v minulej sezóne ako manažér. V sezóne 2015/2016 ste zas pri „pätnástke“ boli v pozícii asistenta trénera. Nakoľko dôležité sú tieto skúsenosti?
Skúsenosti, či už z pozície asistenta Romana Sýkoru, alebo z minulej sezóny vo funkcii manažéra, sú mimoriadne cenné. Mal som česť spoznať prácu viacerých trénerov, ktorí už boli pri iných reprezentáciách aj pri vyšších reprezentáciách. Každú jednu skúsenosť, ktorú som nadobudol, sa pokúsim zužitkovať. Samozrejme, chcem k tomu všetkému pridať aj niečo nové, čo bude vystihovať náš realizačný tím.

Za bernú mincu sa dá považovať najmä minulá sezóna, pred ktorou „pätnástka“ prešla úpravami a fungovala v inom režime ako dovtedy. Predsa len, z pozície manažéra ste mali asi iné starosti než budete mať teraz…
Už vlani som si veľmi všímal prácu všetkých ľudí v realizačnom tíme, vrátane trénerov, ktorí už za sebou majú dlhšiu kariéru pri reprezentačných družstvách. Snažil som sa z minulej sezóny odniesť si čo najviac. Napokon, človek nikdy nevie, kedy sa mu tieto skúsenosti zídu. Sám teraz vidím, že sledovania tréningov a debaty s trénermi sa mi môžu teraz zísť.

Pôsobiť bude aj v klube

Popri reprezentácii pokračuje aj váš klubový záväzok pri družstvu ôsmakov MMHK Nitra. Ako budete stíhať sledovať potenciálnych reprezentačných adeptov, ktorí už budú hrať predovšetkým v kategórii kadetov?
Som veľmi rád, že mi bolo zo strany manažéra nášho klubu Tomáša Chrenka umožnené pôsobiť pri reprezentácii do 15 rokov a súčasne aj pri družstve ôsmakov Nitry. Myslím si, že je to pre mňa obrovská výhoda, pretože ôsmaci majú za hrací deň sobotu, vďaka čomu mávam nedele voľné a práve počas nedieľ si môžem pozrieť zápasy kategórie kadetov, ktoré sa hrajú v nedeľu, alebo kategórie dorastu, ktoré sa hrajú v nedeľu i v sobotu, ale v iných hracích časoch, ako hrá „osmička“. Súčasne na týchto zápasoch toho odsledujem ďaleko viac, ako keby som musel byť priamo trénerom na zápase, kde mám určité povinnosti na striedačke.

Branislav VargaBranislav Varga

Už teraz máte v pláne konkrétne nejaké pracovné cesty počas nedieľ?
Už odkedy sme mali nejaké echo, že by sme mali pôsobiť pri „pätnástke“, sme s Borisom Valábikom a Tiborom Tartaľom odpozerali nejaké zápasy, v ktorých sme videli viacero adeptov na reprezentačný dres. Každý jeden víkend, ale nielen cezeň, máme v pláne navštevovať čo najviac zápasov, aby sme videli čo najviac adeptov.

Mapujú aj hráčov v zahraničí

Aké vedomosti máte o ročníku 2004, ktorý je kmeňový pre túto sezónu „pätnástky“?
Ročník 2004, ktorý ide teraz do „pätnástky“ poznám nejakých päť rokov. Od piateho ročníka hokejovej triedy som pôsobil na klube prakticky pri tomto ročníku, takže myslím si, že to budem mať o niečo trošku ľahšie, keďže veľmi veľa hráčov poznám z toho, čo som videl, prípadne počul. Sám som zvedavý, ako hráči potvrdia svoju výkonnosť a tiež akí noví hráči sa nám objavia. 

Už niekoľko hráčov ročníka 2004 má na svojom konte štarty v dorasteneckých súťažiach, a to nielen túto sezónu, ale už aj počas tej predchádzajúcej. Čo to vypovedá o tomto ročníku?
Vraví sa, že ročník 2004 by mal byť jeden z najsilnejších, ktoré tu boli za posledné roky. Sám som zvedavý, či to hráči potvrdia. Možno o tom vypovedá aj to, že veľmi veľa hráčov ročníka 2004 už teraz hrá v kategórii dorastu, čo sa vlani pri „dvetisíctrojkách“ neobjavovalo. Budeme aj my zvedaví, ako sa títo hráči aklimatizujú a presvedčia v reprezentácii, keďže už majú skúsenosti s dorasteneckým hokejom.

Branislav VargaBranislav Varga

Ročník 2004 je rozpŕchnutý prakticky po celom svete, veľa hráčov pôsobí najmä v Česku. Ako máte zmapovaných týchto hráčov, ktorí hrajú mimo slovenských hraníc?
Náš skauting pôsobí aj v zahraničí. Mapovali sme už hráčov nielen v Česku, ale napríklad aj vo Švédsku, kde tiež vieme o niektorých slovenských hokejistoch. Telefonujeme si aj s trénermi zo zahraničných líg, ktorí nám taktiež dávajú informácie nielen o tom, ako daný hráč pôsobí na ľade, ale aj o jeho charakterových vlastnostiach. Nesmieme tiež zabudnúť na to, že je to kategória hráčov, ktorá prechádza z ôsmeho do deviateho ročníka, môžu prechádzať aj na iné školy, takže momentálny výpočet ôsmich až desiatich hráčov hrajúcich v zahraničí nemusí byť konečný, ale môžu doň pribudnúť ďalší hráči.

Niektorí hráči ročníka 2004 už v minulej sezóne absolvovali niektoré akcie s reprezentáciou do 15 rokov. Ako teda počítate v tejto sezóne s hráčmi ako je Slafkovský, Eliaš, Nemec či Nátny?
Toto si ešte v rámci realizačného tímu prejdeme, pretože nie všetci členovia realizačného tímu mali možnosť vidieť týchto hráčov. Na túto otázku by som ešte nechal otvorenú odpoveď. Na základe avíza od trénera Rada Hecla sa však dá predpokladať, že niektorí hráči budú v tejto sezóne nastupovať za „šestnástku“. Myslím si, že máme dostatočne veľký počet hráčov ročníka 2004, ktorých potrebujeme vidieť, takže je možné, že by sme týchto hráčov aj oželeli s tým, že dostaneme výstup o ich výkonnosti z reprezentácie do 16 rokov. Všetko však ešte závisí od počtu hráčov, ktorí nám budú odporúčaní a ktorých budeme chcieť vidieť na jednotlivých výcvikových táboroch.

Naopak, vy máte už teraz nejaké plány s hráčmi ročníka 2005?
Odpoviem rovnako – ukáže sa to od počtu hráčov ročníka 2004, ktorí budú mať dobré hodnotenia od svojich klubových trénerov, skrz ktorých prebieha úvodná selekcia hráčov na úvodné tri výcvikové tábory. Samozrejme, máme informácie aj o šikovných hráčoch ročníka 2005, no nerád by som to predbiehal, pretože je to na dohode celého realizačného tímu. Razím tú cestu, aby náš realizačný tím pracoval skutočne ako tím a rozhodnutia boli konsenzuálne.

Kto je Branislav Varga (29)

  • Absolvent magisterského štúdia v študijnom programe trénerstvo v špecializácii na ľadový hokej na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave
  • Absolvent inžinierskeho a doktorandského štúdia na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre
  • Bývalý mládežnícky reprezentant Slovenska v ľadovom hokeji
  • Účastník Svetovej zimnej univerziády 2013 v Trentine (Taliansko)
  • Tréner 8. ŠHT v klube MMHK Nitra

Novinkou turnaj v novembri

Môžete priblížiť proces tvorby reprezentácie do pätnásť rokov, ktorý vyvrcholí v apríli?
Budeme pracovať v podobnom režime, aký sa nastavil vlani po príchode Mira Šatana a trénera Radoslava Hecla. V októbri by sme mali mať tri výcvikové tábory. Začneme výcvikovým táborom pre región východ, kde by sa mali objaviť aj hráči zo zahraničia, pokračovať budeme výcvikovým táborom pre stred a prvú etapu ukončíme na západe. V novembri by sme mali odohrať trojdňový miniturnaj týchto troch regiónov. V decembri by sme sa mali zúčastniť turnaja v Poprade, kam vyšleme A- a B-tím. Vo februári by sme mali absolvovať výcvikový tábor, tak ako minulú sezónu, kde nomináciu zúžime už na zhruba 28 až 30 hráčov. V apríli by sme sa opäť mali zúčastniť turnaja v Jihlave za účasti dvoch českých tímov a družstva švédskej provincie.

Novinkou je novembrový turnaj regiónov. Čo si od tohto turnaja sľubujete?
Sľubujeme si predovšetkým to, že uvidíme hráčov zapojených priamo v zápasovom tempe proti sebe. Prvý výcvikový tábor absolvujeme na východe a posledný až o tri týždne na západe. Niektorí hráči sa nám tak budú v hodnoteniach prekrývať, a tak vzájomná konfrontácia bude dozaista prospešná. Minulý rok nám takáto konfrontácia trochu chýbala.

Je badať inšpirácia modelom českých turnajov VTM?
Určite áno. Myslím si, že Česi sú v tomto o kúsok vpredu, pretože majú viac možností vidieť hráčov v ťažkých konfrontáciách. Totiž každý hráč potrebuje istý čas na to, aby sa aklimatizoval v konkurenčnom prostredí, čo platí hlavne pre tých, ktorí hrajú v slabších kluboch, v ktorých nazbierajú veľmi veľké množstvo bodov.

Aby hráči ukázali to, čo vedia

Proces tvorby reprezentácie do 15 rokov sa začne tromi regionálnymi výcvikovými tábormi. Môžete priblížiť, z čoho bude pozostávať tento výcvikový tábor?
Prvý deň to bude testovanie hráčov, predovšetkým na ľade. Už minulý rok sme si na reprezentačnej úrovni naprieč všetkými kategóriami povedali, že chceme vytvoriť databázu testov, aby sme mohli sledovať progres alebo regres hráčov. V realizačnom tíme máme Tibora Tartaľa, ktorý pracuje aj ako skills coach, a to i v zahraničí, čo využijeme aj my, pretože chceme vidieť, aké majú najmä korčuliarske zdatnosti samotní hráči. Na druhý deň by sme ich chceli vidieť v špeciálnych herných činnostiach a v poobedných hodinách počas druhého i tretieho dňa by sme odohrali medzi sebou zápas, kde si vyskúšame hráčov na rôznych pozíciách a s rôznymi taktickými pokynmi.

Minuloročný tréner „pätnástky“ Radoslav Hecl nastavil dosť náročný program na týchto výcvikových táboroch. Plánujete aj vy niečo obdobné?
Každá jedna reprezentačná akcia by mala byť pre hráčov náročná, a to aj po fyzickej i psychickej stránke. Iste, každý tréner má svoje metódy. Tréner Hecl niečo nastavil, samozrejme, zoberieme si veľa aj z toho, ale musíme si v prvom rade uvedomiť, že hráči na tento regionálny výber neprídu preto, aby niečo natrénovali, ale naopak, aby sa ukázali. Preto razíme cestu, aby sme videli všetky hráčove prednosti a práve preto možno uberieme niečo z kondičnej stránky a viac sa pokúsime zapojiť do tréningov cvičenia, v ktorých uvidíme čo najviac ich zručností. Dúfame, že to bude pre nich veľmi náročné nielen z fyzickej, ale najmä po mentálnej stránke, keďže pôjde o boj o reprezentačný dres.

Súčasťou výcvikových táborov boli v minulej sezóne aj vzdelávacie prednášky pre hráčov. Hodláte v tom pokračovať?
Určite. Tieto výcvikové tábory neslúžia len na to, aby sme hráčov vybrali, ale aby sme si zmapovali celý ročník. Množstvo chlapcov z tohto výberu môže odísť z výcvikového tábora s novými poznatkami. Preto chceme pokračovať v tom, čo zaviedol vlani tréner Hecl a pre hráčov chceme pripraviť prednášky o športovej príprave, výžive, alebo aj celkovej profesionalite a o tom, ako by sa mal hráč 21. storočia správať.

Správny mix v realizačnom tíme

Môžete priblížiť, ako ste si rozdelili kompetencie so svojimi asistentmi?
Keďže toto vymenovanie realizačného tímu je ešte čerstvé, tak sme nemali nejaký veľký priestor na to, aby sme si porozdeľovali úlohy. Som však veľmi rád za skladbu nášho realizačného tímu. Sú v ňom odborníci, ktorí hrali hokej na najvyššej úrovni po dobu niekoľkých rokov, ďalej sú v ňom veľmi vzdelaní tréneri, ktorí sú taktiež odborníci na svojom mieste. Som taktiež veľmi rád, že v každom regióne, či už je to západ, stred alebo východ, máme jedného trénera, ktorý má za úlohu sledovať potenciálnych adeptov. Samozrejme, aj pozícia Borisa Valábika ako konzultanta bude veľmi dôležitá, keďže Boris má veľmi dobrý prehľad o hokejovom dianí, má vynikajúce názory na hokej a aj určité svoje know-how. Ak sa všetci dáme dokopy, tak by mohla z toho vzísť naozaj vynikajúca spolupráca.

Pri Borisovi Valábkovi sa zastavím. Ten doposiaľ nemá trénerské skúsenosti, na druhej strane má bohatú hráčsku kariéru s bezmála sto zápasmi v NHL. Ako on pomôže hráčom?
Borisa Valábika poznám už veľmi dlho po osobnej a hokejovej stránke. Myslím si, že aj napriek tomu, že nemá trénerskú licenciu, tak môže dať hráčom veľmi veľa. Má vynikajúci profesionálny náhľad na hokej, hral pod kopou skvelých trénerov v NHL, ktorí aj jemu pomohli byť lepší, hoci ho v kariére, žiaľ, brzdili zranenia. Boris má v tejto chvíli obrovskú chuť do práce, čo môžeme vidieť každý deň prostredníctvom jeho vyjadrení či už na sociálnych sieťach, alebo v televízii. Myslím si, že nám Boris pomôže veľkou mierou. V rámci našej práce ho zapojíme všade tam, kam bude treba a hlavne ho zapojíme v tých činnostiach, v ktorých on vynikal počas svojej kariéry. To znamená profesionalita, naučiť hráčov správať sa na ľade i mimo neho a aby rozumeli a pochopili všetko to, čo majú robiť a prečo to majú robiť. Hráči v tomto veku totiž ešte nerozumejú všetkým činnostiam, ktoré sú im vštepované.