Racionálne argumenty prevýšili emocionálne

ZVOLEN (SZĽH) - Dušan Mráz patrí k renomovaným hokejovým funkcionárom. So zvolenským hokejom zažil dve majstrovské radosti, teraz prežíva trpké sklamanie. Uvedomuje si však, že ukončenie tipsportligovej sezóny 2019/20 bolo rozhodnutím, v ktorom racionálne argumenty prevýšili emocionálne. 

Play-off je každoročne očakávaným vrcholom každej hokejovej sezóny na Slovensku. Na zimné štadióny si spravidla nájde cestu viac fanúšikov než v základnej časti, na ľade to správne iskrí, emócie sú vybičované. Zvolenčania mali aj v tejto sezóne majstrovské ambície. Prispôsobili tomu zloženie kádra i zmeny, ktoré realizovali v závere prestupového obdobia. Patrili k najaktívnejším na trhu s transfermi. Posilnili mužstvo o štyroch hráčov konkurenčnej Detvy - Jána Sýkoru, Romana Petríka, Petra Zuzina a Jakuba Žilku. Hoci nedávno pre neuspokojivé výsledky ukončili spoluprácu so zámorským trénerom Donom Nachbaurom, tešili sa na záver nadstavbovej časti a začiatok play-off. 

Radosť Dušana Mráza z blížiaceho sa vrcholu najskôr utlmilo pondelňajšie rozhodnutie Ústredného výboru krízového štábu SR, ktorý zakázal organizovať športové podujatia v termíne od 10. do 23. marca. V stredu ju definitívne pochovalo stretnutie s ostatnými zástupcami tipsportligových klubov. Predstavitelia sa na rokovaní dohodli, že sezónu ukončia. Aj keby po dvoch týždňoch mohli hrať, pravdepodobne by sa museli zaobísť bez divákov na tribúnach. A to by nemalo zmysel. „Pretože play-off je o emóciách, hrať ho bez divákov je zbytočné,“ vraví Dušan Mráz. 

Na margo ukončenia sezóny konštatoval: „Na základe skutočností ohľadom koronavírusu zástupcovia klubov odporučili Ligovej rade, ako riadiacemu orgánu, ukončenie súťaže. Ligová rada ho schválila. Nebolo to ľahké rozhodnutie, každý sa teší na vrchol sezóny. Zasiahla však vyššia moc.“

Azda každý klub triezvo zhodnotil, že hrať prípadné play-off bez divákov nemalo zmysel. Mnohé organizácie by boli bez príjmu zo vstupného ekonomicky ohrozené. Ani vedeniu HKM Zvolen by sa nespávalo ľahko. Minulý rok počas štvrťfinálových a semifinálových domácich stretnutí zarobilo zo vstupného zhruba toľko isto ako počas celej základnej časti. „Dohodli sme sa, že každý klub dá na papier priame straty spôsobené týmto rozhodnutím. Uvidíme, čo ďalej. Ráno som si prečítal, že Európska únia schválila fond vo výške 25 miliárd eur na odškodnenie strát spôsobených koronavírusom. Určite sa budeme uchádzať o nejakú náhradu. Na Slovensku nie je veľa finančných donorov, ktorí držia hokej nad vodou. U nás si ním nezarábame. Ani halier. Všetko získané investujeme späť do hokeja. Bohužiaľ, v porovnaní so svetom sme v biednej situácii. A takýto krok - predčasné ukončenie sezóny - môže byť pre niekoho aj likvidačný,“ dodal Dušan Mráz.