Projektový veterán si odnáša nové skúsenosti, a to aj napriek nespokojnosti s výsledkami

PIEŠŤANY (SZĽH) – S určitou dávkou nadnesenia by sa dalo povedať, že je projektový veterán. V družstve centralizovanej prípravy reprezentácie do 18 rokov je od počiatku sezóny 2020/2021 a so štyridsiatimi tromi súťažnými zápasmi v TIPOS Slovenskej hokejovej lige či Extralige juniorov, ku ktorým ešte s určitosťou pribudnú aj ďalšie, patrí medzi najskúsenejších hráčov v projekte osemnástky. Napriek tomu aj pre Lea Eperješiho bol víkendový dvojzápas proti ruskej reprezentácii do sedemnásť rokov niečím novým.

Navzdory vysokému počtu ligových zápasov v projekte osemnástky totiž 16-ročný zadák toho doposiaľ za slovenskú reprezentáciu na medzinárodnom fóre veľa neodohral. Iste, z veľkej časti vinou pandémie nového koronavírusu, ktorá výrazne ochromila medzinárodnú konfrontáciu reprezentačných družstiev. Na jar tohto roku Eperješi stihol len dva zápasy proti maďarskej reprezentácii do devätnásť rokov, ku ktorým pridal v auguste štyri zápasy proti Švajčiarsku, Nemecku, Česku a Spojeným štátom na turnaji vo švajčiarskom Vispe. Pravda, akcia v krajine Helvétskeho kríža bola v o rok nižšej reprezentácii do sedemnásť rokov.

Leo Eperješi. Foto: Jakub Homoľa

Leo Eperješi. Foto: Jakub Homoľa

„Sám môžem povedať, že tieto dva zápasy boli obrovskou skúsenosťou pre mňa,“ povedal Eperješi. „Rusi majú svoju kvalitu, čo ukázali v oboch zápasoch. S takýmito súpermi chceme a potrebujeme hrať zápasy. Videli sme na vlastné oči, na akú úroveň sa potrebujeme dostať,“ zhodnotil odchovanec košického hokeja po dvoch výsledkovo nevydarených zápasoch, v ktorých si osemnástka pripísali dve prehry – 1:4 v sobotu a 0:9 v nedeľu.

Práve výsledky a výkony predvedené cez víkend determinovali celkovú Eperješiho nespokojnosť s dvojzápasom proti Rusom. Predovšetkým nedeľný deväťgólový výbuch poodhalil viacero slabín a negatív. „Vôbec sme najmä v nedeľu neplnili veci, ktoré sme mali plniť, a o ktorých sme si hovorili po prvom zápase a tesne pred druhým zápasom. Potom je výsledok je taký,“ hľadal Eperješi príčiny vysokej porážky. „Nedá sa pritom povedať, že by sme vybuchli skôr v obrane, či útoku. Nedali sme gól, dostali sme ich deväť, bolo to zlyhanie celého tímu.“

V súvislosti s Eperješim zaujala aj situácia z úvodu tretej tretiny ešte za stavu 0:5, keď sa dostal do potýčky s ruským náprotivkom Nikitom Nedopekinom, ktorého aj dokázal zložiť na ľad. V prípade 16-ročného slovenského obrancu ide o pomerne netradičný prejav. Aj z pohľadu na jeho počet trestných minút je zrejmé, že do takýchto súbojov sa dostáva naozaj zriedkavo. „Trochu sme sa s Rusom pochytili. Či by som to nazval pästným súbojom, to úplne neviem. Chcel som však tým aspoň trochu nakopnúť tím za nepriaznivého stavu, žiaľ, nevyšlo to podľa predstáv,“ priznáva.

Leo Eperješi. Foto: Jakub Homoľa

Leo Eperješi. Foto: Jakub Homoľa

Z hľadiska gólového rozdielu to bola pre osemnástku najvyššia prehra v sezóne, a to pritom na svojom konte má už aj osem stretnutí proti mužstvám druhej najvyššej TIPOS Slovenskej hokejovej ligy. Ani neraz skúsení seniorskí hokejisti však nedokázali zdolať osemnástku v tejto sezóne deväťgólovým rozdielom. To, čo sa na prvý pohľad môže zdať prekvapivé, vysvetľuje Eperješi vysokou kvalitou medzinárodnej scény. „Tréneri často porovnávajú medzinárodný ľad s mužským hokejom. Po tejto skúsenosti môžem povedať, že v niektorých aspektoch je medzinárodný ľad ešte náročnejší. Rusi v týchto dvoch zápasoch ukázali obrovskú kvalitu, boli veľmi rýchli a individuálne veľmi zdatní.“

Reflexia o potrebe poučiť sa zo zápasov v tomto prípade platí ešte väčšmi. Ďalšia medzinárodná konfrontácia je už totiž predo dvermi. Osemnástku čaká od 11. do 13. novembra domáci turnaj v Piešťanoch za účasti rovesníkov z Bieloruska, Nemecka a Dánska. Dvojzápas proti ruskej sedemnástke tak navyše mohol prehovoriť aj do rozhodovania trénerov o podobe nominácie na blížiacu sa previerku. „Som presvedčený, že každý z nás sa chcel ukázať v čo najlepšom svetle a odviesť maximum pre tím a, áno, možno si tým aj vybojovať miesto pre ďalšie akcie,“ uzavrel Eperješi.