Rusi nastavili osemnástke zrkadlo. Feneš: Som nemilo prekvapený

PIEŠŤANY (SZĽH) – Popri „štandardných“ zápasoch v TIPOS Slovenskej hokejovej lige a Extralige juniorov si tím centralizovanej prípravy reprezentácie do 18 rokov cez víkend vyhliadol aj medzinárodnú konfrontáciu. Sám hlavný tréner tímu Ivan Feneš hovorí, že dva zápasy proti ruskej reprezentácii do sedemnásť rokov nastavili celej osemnástke zrkadlo. A pohľad doň po dvoch prehrách – 1:4 v sobotu a 0:9 v nedeľu – nebol práve najkrajší.

Obrovské rezervy vo výkonoch

Ruská reprezentácia do sedemnásť rokov v oboch zápasoch predviedla kvalitné výkony. Ich prevaha najmä v druhom stretnutí bola zrejmá a podčiarkuje ju snáď každý štatistický ukazovateľ. „Herná vyspelosť Rusov bola obrovská,“ uznal hlavný tréner osemnástky Ivan Feneš kvality výberu jeho náprotivka Igora Jefimova. 

„Očakával som a aj som vedel, že Rusi budú mimoriadne silní. Na druhej strane som veril, že predvedieme lepšie výkony. Z tohto pohľadu som ostal nemilo prekvapený. V oboch našich výkonoch v týchto zápasoch boli obrovské rezervy. Ak chceme byť úspešní, tak sa musíme vydať inou cestou,“ netajil sklamanie 44-ročný tréner, ktorého slová asi najlepšie ilustruje súhrnné skóre z oboch zápasov – 1:13.

Hlavný tréner reprezentácie do 18 rokov Ivan Feneš

Hlavný tréner reprezentácie do 18 rokov Ivan Feneš. Foto: Jakub Homoľa

Napriek radu negatív však Ivan Feneš ostáva konštruktívny a verí, že išlo o jednorazový výpadok, z ktorého napokon môže byť v budúcnosti aj profit. „V hokeji nie sú vždy len slnečné dni, a to sa presne ukázalo aj tento víkend. Podobné zápasy však musia byť obrovskou skúsenosťou pre nás všetkých – od trénerov až po hráčov – pretože cesta k víťazstvám vedie práve cez takéto hokejové ‚facky‘,“ hovorí. 

„Chalanov v tréningovom procese nabádame k vysokej aktivite práve pre to, aby sme boli schopní konkurovať na medzinárodnom fóre tímom ako je Rusko. Tento dvojzápas je zrkadlo, ktoré sme potrebovali nastaviť, aby sme videli, na aký level sa potrebujeme dostať,“ pokračoval Feneš, ktorý je tak aj napriek prehrám vďačný za možnosť zahrať si zápasy s Ruskom. 

Samotná konfrontácia prišla v pomerne netradičný čas – mimo asociačnej prestávky Medzinárodnej hokejovej federácie. Osemnástka využila, že o rok mladší ruský výber čaká po zrušenom World Under-17 Hockey Challenge v Kanade trojzápas v Turnove a Vrchlabí proti českému výberu. Cestou na sever Čiech si tak Rusi odskočili aj na dva prípravné zápasy do Piešťan. 

„Už na augustovom Hlinka Gretzky Cupe, kde bolo prítomné celé vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja, sme prezentovali vôľu hrať čo najviac zápasov proti elitným mládežníckym reprezentačným družstvám. Sme radi, že sme sa s Rusmi mohli stretnúť. Veľká vďaka v tomto smere patrí manažérovi Branislavovi Vargovi, ktorému sa podarilo zorganizovať a dohodnúť tento dvojzápas,“ priblížil Feneš genézu tohto dvojzápasu.

Radosť ruských hokejistov – takýto obrázok bolo v nedeľnom zápase možné vidieť dohromady deväťkrát. Foto: Jakub Homoľa

Radosť ruských hokejistov – takýto obrázok bolo v nedeľnom zápase možné vidieť dohromady deväťkrát. Foto: Jakub Homoľa

S mladým kádrom

Po výborných výkonoch a výsledkoch v lete, predovšetkým na prestížnom Hlinka Gretzky Cupe, kde Slováci získali historické striebro, sa výsledky z dvoch zápolení proti ruskej sedemnástke môžu nezainteresovaným javiť ako strmý pád smerom nadol. Treba však povedať, že takéto porovnanie nie je priliehavé. Zo strieborného družstva z letného Hlinka Gretzky Cupu sa do dvojzápasu proti Rusku zapojila len pätica hráčov, pričom jeden z nich, obranca Dávid Nátny, odohral proti Rusku len jeden z dvoch zápas. Za zmienku tiež stojí to, že v kádri osemnástky mali početnú prevahu mladší hráči ročníkov narodenia 2005 a 2006. V sobotnom stretnutí ich v drese dvojkrížom na hrudi nastúpilo dvanásť, deň nato dokonca až trinásť.

„Disponujeme určitou kvalitou ročníka hráčov 2004, z ktorých množstvo pôsobí či už v zahraničí alebo v extralige. V projekte sme tak naštartovali proces zapájania viacerých mladších hráčov zo sedemnástky a šestnástky, pretože práve oni by mali v priebehu jedného až dvoch rokov tvoriť základ reprezentácie do osemnásť rokov. Na druhej strane však chceme, aby už teraz títo hráči dokázali vytvoriť konkurenciu chalanom, ktorí sa v lete prezentovali výbornými výkonmi,“ vysvetlil hlavný tréner osemnástky.

Okrem hráčov, ktorí pôsobia stabilne v projekte centralizovanej prípravy, si proti Rusku zahralo aj zopár hokejistov, ktorých uvoľnili na víkend ich materské kluby. Medzi nich patrí napríklad už spomínaný Dávid Nátny, či Samuel Barcík, Žigmund Zöld alebo František Ridzoň. Prirodzene vystáva otázka, či sa títo hráči nezapoja do projektu osemnástky na dlhšie obdobie.

Hlavný tréner reprezentácie do 18 rokov Ivan Feneš

Hlavný tréner reprezentácie do 18 rokov Ivan Feneš. Foto: Jakub Homoľa

Feneš priznáva, že s hráčmi je realizačný tím osemnástky v kontakte. „So všetkými hráčmi sa snažíme pravidelne komunikovať. Každý jeden hráč, o ktorého sme mali záujem, dostal ponuku ísť do projektu, aby sa tu u nás zlepšoval a herne napredoval. Niektorým z nich sme túto možnosť predostreli viackrát. Konečné rozhodnutie, akou cestou sa vydať, je však na hráčovi. Určite na nikoho netlačíme a ani nebudeme tlačiť.“

Cez asociačnú prestávku budú v akcii všetci hráči z projektu

Hráči sa po zápase s Ruskom načas rozišli, keď dostali zhruba jeden deň voľna. „Zajtra (v pondelok – pozn. aut.) večer sa zídeme a pokračuje v štandardnom tréningovom procese, pretože v stredu a vo štvrtok hráme dva zápasy,“ priblížil Feneš najbližší program družstva centralizovanej prípravy reprezentácie do 18 rokov. „Po týchto zápasoch máme voľný víkend, kde chceme, aby si hráči trochu od hokeja fyzicky i mentálne oddýchli, pretože od ďalšieho pondelka už nasleduje asociačná prestávka a intenzívna príprava na medzinárodné turnaje,“ pripomína Feneš ďalšiu medzištátnu previerku, ktorá sa už nezadržateľne blíži.

Druhý novembrový týždeň čaká na osemnástku domáci turnaj v Piešťanoch v konkurencii Bieloruska, Dánska a Nemecka. V akcii však budú aj všetky ostatné reprezentácie – sedemnástku napríklad čaká turnaj vo francúzskom Vaujany neďaleko Grenoblu, dejiska zimnej olympiády 1968. Šestnástka sa naopak vydá na východ do bieloruského Minsku. V pláne pritom je, že niektorí hráči pôsobiaci v projekte osemnástky vypomôžu aj mladším reprezentáciám, kam niektorí z nich ročníkovo ešte patria. „Teší nás, že všetci hráči z projektu si dokázali vybojovať miesto vo svojich príslušných reprezentačných družstvách. Budú mať teda možnosť prezentovať sa na medzinárodnej scéne a bojovať za Slovensko. Verím, že ich tieto turnaje hokejovo posunú vpred,“ dodal Ivan Feneš.