Poučený Roman Žitný by rád nahradil Lantošiho

KOŠICE (SZĽH) – Päťzápasová domáca séria Košičanov bola zakončená stratou bodov. Na záver tohto novembrového maratónu v metropole východu slávili úspech nitrianski hráči.

Nitra sa s Košicami vôbec nemaznala a naplno na nich rozbalila svoju hru, ktorú od tejto sezóny opätovne diktuje trénerský navrátilec Antonín Stavjaňa, ktorý mal zakaždým na mužstvo blahodárne účinky. V 14. minúte po rýchlych akciách ukazovala kocka nad ľadom Steel arény stav 0:3 pre hostí. V tej chvíli to vyzeralo, že sú hostitelia zrelí na uterák. Košický brankár Jakub Sedláček po nečakanej gólovej sprche radšej prepustil miesto kolegovi Riečickému. „Čo sme si v prvej tretine vypracovali, to skončilo v bránke. Musím však povedať, že sme si finiš zápasu zdramatizovali. Našťastie náš brankár Cowley vytiahol dva famózne zákroky, a takisto prispel k tomuto víťazstvu. Sme radi za plný bodový zisk z Košíc,“ konštatoval zápasové fakty, na základe ktorých „corgoni“ opustili východné Slovensko po triumfe 4:3, dvojgólový muž duelu Roman Žitný.

Pred druhou tretinou sa natískala otázka, či bude nitriansky uragán pokračovať, alebo sa zastaví. Do hry však vstúpila tretia možnosť. Zverenci trénera Jana Šťastného si zásluhou Martina Pospíšila našli spätnú cestu do súboja a razom to bolo už iba 2:3. Skvelý výkon korunoval druhým presným zásahom opäť Žitný a veľkou mierou tak pochoval niekdajšieho mecenáša. „Určite sme nepoľavili, hoci to tak mohlo vyzerať. V poslednej dobe mávame slabé druhé tretiny, no musíme si na to dať pozor. Nesmieme sa spoliehať na to, že nám to prejde. Zápas sa môže hocikedy zlomiť,“ aj napriek výhram mierne zodvihol varovný prst odchovanec bratislavského Slovana, ktorý letnú neistotu v „belasom“ klube zamenil za istotu pod Zoborom a urobil to najlepšie, čo mohol.

Robo Lantoši odchádza preč a budem rád, ak ho dokážem nahradiť. Nie je to však len o mne. Hocikto z nás sa môže ukázať ako náhrada zaňho.

Už teraz je jasné, že má 23-ročný krídelník zarobené na najlepší ročník v extralige. Šesť gólov stihol nasúkať v jedenástich súbojoch. Rovnaký počet zaknihoval vlani v Slovane za vyše päťdesiat štartov. „Verím, že mi forma vydrží, no najviac si prajem, aby moje body pomáhali celému tímu,“ vyslovil prianie Žitný, ktorý sa nevyhol menšiemu incidentu v Nitre, za ktorý pykal spoločne s Martinom Vitalošom. Dôvodom bolo porušenie životosprávy a za trest ich neminulo krátkodobé pôsobenie v prvoligových Leviciach. Nitrania pri ich návrate povedali, že sa vracajú na základe nejakých pravidiel. „Nejde o nič zvláštne. Podmienky, za ktorých som prišiel do Nitry, musím dodržiavať,“ odpovedal Žitný pri spomienke na nepríjemnú septembrovú udalosť.

Stará známa pravda hovorí – všetko zlé je na niečo dobré. Bývalý člen Košíc, Humenného alebo Slovana sa previnil voči nitrianskemu klubu, no tréneri boli zvedaví na to, ako si bude počínať v druhej formácii v spoločnosti Andrejov Šťastného a Kollára. Na pravom krídle nahradil zraneného Róberta Lantošiho. „Snažím sa odviesť maximum. V hocijakej päťke budem, stále pôjdem do toho naplno. Robo odchádza preč a budem rád, ak ho dokážem nahradiť. Nie je to však len o mne. Hocikto z nás sa môže ukázať ako náhrada zaňho,“ zakončil rozhovor nitriansky útočník Roman Žitný.