Postupový sen sa juniorkám rozplynul, s výkonmi i výsledkami je však spokojnosť

ASIAGO (SZĽH) – Na postup medzi elitu nedosiahli, napriek tomu ženská hokejová reprezentácia do osemnásť rokov sa za svoje výkony na svetovom šampionáte nemá prečo vôbec hanbiť. Zverenkyne hlavného trénera Petra Kúdelku až do posledného zápasu živili nádej na senzačný postup do najvyššej divízie svetového šampionátu, po prehre 0:3 s Japonskom však nakoniec v talianskom Asiagu skončili na nepostupovom druhom mieste.

„Môžem povedať, že sme aj prekonali naše vlastné očakávania,“ povedal po poslednom stretnutí na majstrovstvách 29-ročný hlavný kormidelník, ktorý vyzdvihuje skutočnosť, že až na zápas proti silnému Japonsku jeho zverenkyne neokúsili trpkosť prehry. „Vo všetkých zápasoch sme museli podať veľmi poctivý výkon, pretože všetci súperi tu boli na vysokej úrovni.“

Počítajúc aj umiestnenia celkov z najvyššej divízie majstrovstiev sveta skončili Slovenky v sezóne 2017/2018 na desiatom mieste na svete. Rovnako ako vlani, aj keď jedným dychom treba dodať, že minulý rok ušiel mladým reprezentantkám postup doslova o chlp, keď pri rovnosti bodov s prvým Nemeckom hral v prospech súpera lepší vzájomný zápas.

Tento rok síce do posledného zápasu mali Slovenky všetko vo vlastných rukách, no treba uznať, že víťazstvo Japoniek vo vzájomnom zápase bolo plne zaslúžené. „Vlani sme k postupu boli bližšie,“ súhlasí Kúdelka. „Vtedy sme si to pokazili sami. Tento rok bolo na postup cez Japonky potrebných veľa priaznivých okolností. Náš tím v súčasnosti môže pomýšľať skôr na víťazstvá proti súperom ako je Nemecko či Švajčiarsko než proti Japonsku,“ hovorí bývalý hokejista, ktorý má zo svojej hráčskej kariéry na konte aj extraligový titul so Slovanom Bratislava zo sezóny 2007/2008.

„Chýba nám aj pravidelná konfrontácia s družstvami z top divízie, aby sme mohli pomýšľať na postup. Počas sezóny hrávame spravidla s Maďarkami, Taliankami, Poľkami, jeden zápas sme odohrali aj so Švajčiarkami. Niet teda divu, že na také ‚šialené‘ tempo, aké nastolili v úvode zápasu Japonky, sme dnes nedokázali nájsť odpoveď,“ pokračoval Kúdelka.

Peter KúdelkaPeter Kúdelka

Na druhej strane dve desiate miesta dva roky po sebe sú historicky najlepšie umiestnenia slovenskej ženskej reprezentácie do osemnásť rokov v histórii, čo dáva dôvod na mierny optimizmus do ďalších rokov. Hlavný tréner ho však krotí, poznajúc reálie v ženskom hokeji. „Rysuje sa na naše pomery silný tím, ale dôležité je, aby dievčatá pokračovali v hokeji. Na Slovensku totiž nie sú vytvorené podmienky na to, aby hrali profesionálny hokej. Buď musia ísť do ŠKP Bratislava, alebo do zahraničia. Snáď aj tieto majstrovstvá pomôžu dievčatám v motivácii, aby v hokeji pokračovali,“ vysvetľuje.

„Potešiteľné navyše je, že jedenásť hráčok z tohtoročnej ‚osemnástky‘ bude môcť hrať aj o rok. Teší nás tiež to, že základňa sa v nižších ročníkoch rozširuje. Napríklad v ročníkoch 2003 a 2004, ktoré budúci rok pôjdu do ženskej ‚šestnástky‘ máme štyridsaťjeden, respektíve tridsaťšesť hráčok. Pre porovnanie v ročníku 2001 máme menej než pätnásť hráčok,“ doplnil Kúdelka.

Pre mladého, stále len 29-ročného hlavného kormidelníka boli majstrovstvá sveta v Asiagu druhé v pozícii hlavného trénera ženskej „osemnástky“. Po zopakovaní minuloročného umiestnenia je u Kúdelku vôľa pokračovať pri reprezentácii aj ďalej. „Mojou ambíciou je pracovať s mládežou a nezáleží mi, či sú to chlapci alebo dievčatá. Pôsobenie pri ženskej ‚osemnástke‘ ma veľmi napĺňa, o to viac, že je to reprezentácia. Vnímam to ako veľkú poctu, že môžem viesť národný tím a užívam si každý jeden moment, ktorý môžem pri reprezentácii na lavičke stráviť,“ dodal na záver.