Po dvoch odlišných rozchodoch dúfa Chudý v dobrý koniec (martinskej) sezóny

MARTIN (SZĽH) – Z pozície hlavného trénera začal sezónu na martinskej striedačke Miroslav Mosnár, pod ktorého vedením podľa slov klubového manažmentu mužstvo nepredvádzalo žiadané výkony. Pozíciu následne prebral jeho doterajší asistent Marek Žila. Po angažovaní trénera Miroslava Chudého však prenecháva kormidlo martinskej lode skúsenému koučovi.

Príchod päťdesiatosemročného lodivoda do Turca bol v hre už dávnejšie. Záujem o služby Miroslava Chudého javili zástupcovia Martina okamžite po tom, čo sa rozhodol na vlastnú žiadosť skončiť v Michalovciach. „Ja som bol s pánom Murčekom (riaditeľ klubu, pozn. red.) v kontakte už v dobe, keď odchádzal Miroslav Mosnár. Zavolal mi však asi poldňa neskôr po tom, čo som sa ústne dohodol s Banskou Bystricou,“ naznačuje Miroslav Chudý prvotný kontakt s organizáciou Martina.

Keďže trojnásobný slovenský majster sa ozval skôr, rodák z Krupiny sa vrátil na známe miesto a nahradil Norberta Javorčíka. Po tridsiatich piatich dňoch dospelo vedenie „baranov“ k rozhodnutiu odvolať už druhého trénera. Riaditeľ martinského hokeja Milan Murček bol na ťahu opäť. „Okamžite mi zavolal a dohodli sme sa. Vravel som mu, že ma to mrzí, keďže vzhľadom na minulosť mám k Martinu určitý vzťah. Dohodli sme sa, že do konca sezóny sa pokúsim pomôcť,“ opisuje Chudý príchod do Turca, kde počas hráčskej kariéry pôsobil.

S Banskou Bystricou je spätá veľká časť Chudého trénerskej kariéry. Pod Urpínom strávil dokopy päť sezón – štyri v pozícii asistenta a jednu ako hlavný tréner. Výrazným podielom priložil ruku k vzostupu bystrického hokeja. Práve pod jeho vedením sa „barani“ prvýkrát dostali do extraligového finále. Stalo sa tak pri premiérovej sezóne Chudého v pozícii hlavného trénera na seniorskej úrovni. Aj preto neúspešný návrat na známe miesto skúseného trénera mrzel. „Je to nepríjemná osobná skúsenosť, už sa k tomu nejdem vracať, vlastne to ani nemá význam. Pred nami je veľa práce v Martine, aby sme sa čo najlepšie pripravili na play-off. V piatok som sa bol s chalanmi prvýkrát pozrieť na zápas. Musím sa sústrediť a koncentrovať na robotu tu, aby sme šli výkonnostne nahor.“

Dva odlišné konce

Vzhľadom na vzniknuté okolnosti by sa mohol zdať aktuálne prebiehajúci ročník z pohľadu Miroslava Chudého najťažším v jeho doterajšej trénerskej kariére. „Jednoducho to muselo prísť. Šesť sezón bolo výborných, táto je dosť špecifická,“ zamýšľa sa. Ročník začal na východe Slovenska, kde spoločne s kompetentnými vyskladal kvalitný a pozornosť budiaci káder. „Líšky“ však zaostávali za očakávaniami a zo strany skúseného kouča prišlo k rozhodnutiu opustiť celok na vlastnú žiadosť. V sezóne 2018/19 ho pritom doviedol medzi elitu. „Čo sa týka prvej časti v Michalovciach, bola to taká zhoda okolností. Viac-menej viem príčiny, prečo to výsledkovo nebolo také dobré, ako by malo byť. Bolo a stále to je nastavené fajn, šlo o otázku týždňa-dvoch a zodvihlo by sa to. Momentálne sa to deje. Rozišli sme sa úplne korektne, nebolo to ľahké ani pre jednu stranu,“ vysvetľuje príčiny svojho predčasného odchodu.

Diametrálne odlišná situácia nastala v banskobystrických štruktúrach. „Horšie to bolo v Banskej Bystrici, kde to podľa môjho názoru nebolo fér. Ako však hovorím, je to za mnou a nechcem sa k tomu vracať. Sezóna sa vždy hodnotí na jej konci, nie na začiatku ani uprostred. Bol by som rád, ak by ročník dopadol dobre a na všetko zlé sa zabudlo. Svoju prácu v Michalovciach za sklamanie nepovažujem, práve naopak.“

Čas na ďalší prvoligový úspech

Berúc od úvahy čisto dianie v druhej najvyššej slovenskej hokejovej súťaži, Miroslav Chudý patrí k najúspešnejším trénerom. Z prvenstva sa tešil najskôr s Detvou a Novými Zámkami, ďalšie následne získal a obhájil s Michalovcami. Všetky menované tímy sú aktuálne súčasťou extraligového diania. Podobný príbeh by určite rád napísal aj s novým zamestnávateľom.

„Bol som sa pozrieť už na zápas so Skalicou. Chalanov človek spoznáva, teraz som mal možnosť bližšieho kontaktu aj s trénermi, bol som na striedačke,“ otvára Chudý tému pôsobenia v Turci. Zatiaľ čo domáci zápas so Záhorákmi sledoval iba z tribúny, v piatok sa prvý raz postavil na striedačku v Spišskej Novej Vsi. „Pravdupovediac som iba sledoval, príliš som do diania nechcel zasahovať. Spravil som si určitý obraz, viem, čo bude zrejme potrebné zmeniť, respektíve kde pridať. Máme na to čas, všetko je potrebné smerovať k play-off, aby doň mužstvo vstúpilo z čo najlepšej pozície, zorganizované, pripravené ako z kondičnej, tak i taktickej stránky. Tam to budeme tlačiť – možno aj na úkor nejakých zápasov. Dúfam, že sa nám to podarí, aj keď šírka kádra nie je veľká. V piatok sme znovu prišli o dvoch hráčov, čiže v tomto je trochu problém. Ja si ale myslím, že by sme to mali zvládnuť.“

Ak v ponuke budú takí hráči, ktorí by nám pomohli, káder posilníme. Dovtedy však budeme pracovať s tým, čo máme.

Účastníci prvej ligy boli v posledných dňoch i týždňoch na prestupovom trhu veľmi aktívni. Nové tváre do svojich kabín prinieslo hneď niekoľko celkov, minimálne jedna zmena sa konala u všetkých tímov. Miroslav Chudý čo-to načrtol i v súvislosti s Martinom. „Pán Murček mi už niečo oznámil, v klube čosi majú rozpracované. Uvidíme, kto príde. Ak chceme byť konkurencieschopní, je to potrebné, pretože káder nie je široký. Pravdepodobne sa teda niečo bude robiť. Ak v ponuke budú takí hráči, ktorí by nám pomohli, káder posilníme. Dovtedy však budeme pracovať s tým, čo máme,“ prezrádza Chudý. Martin si do konca prebiehajúceho ročníka nedávno poistil služby útočníkov Rastislava Špirka a Andreja Themára. Ešte predtým do klubu zamieril zámorský obranca Andrew Perrott a švagrovia Václav Čížek s Martinom Šimonom, mimochodom bývalí zverenci novovymenovaného trénera Vitaru.

Počas extraligových povinností až toľko času Chudý na sledovanie Slovenskej hokejovej ligy nemal. Zameškané bude doháňať v najbližších dňoch. Postaviť sa do pozície hlavného trénera prvoligového klubu nie je pre Chudého nič nové, avšak každá sezóna prináša niečo iné, o to viac táto, obsahujúca vidinu automatického postupu bez nutnosti barážových zápasov. „Ak si odmyslíme Žilinu, ktorá je výraznejšie odskočená, prvá lige je veľmi vyrovnaná. Od druhého miesta nižšie môže prehrať ozaj ktokoľvek s hocikým. Keď som si začal detailnejšie pozerať jednotlivé mužstvá, štatistiky, všetko svedčí o obrovskej vyrovnanosti. Ako však už po niekoľkýkrát spomínam, naše smerovanie musí viesť k play-off. Musíme začať pracovať, niektoré veci chcem zmeniť, týka sa to aj systému hry. Vyraďovačka bude veľmi náročná,“ zakončuje nový kouč martinského celku.