OH kvalifikácia: V záverečnej nominácii aj 15 hráčov z Rigy, na zápasoch 75 percent kapacity v režime OTP

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia odohrá budúcotýždňový finálový turnaj olympijskej kvalifikácie v Bratislave s 25-členným kádrom, ktorého menoslov zverejnilo vedenie národného tímu v pondelok. Najskúsenejšími hráčmi na zozname s tromi brankármi, deviatimi obrancami a trinástimi útočníkmi sú Marek Ďaloga so 109 štartmi a Libor Hudáček so 101 zápasmi za Slovensko.

Hlavný tréner Craig Ramsay zaradil do nominácie aj trio mladíkov Samuela Kňažka, Šimona Nemca a Juraja Slafkovského, ktorí sa premiérovo predstavili na májových majstrovstvách sveta v Rige. Dovedna je na zozname až pätnásť hráčov z uplynulého svetového šampionátu. 

„Určite nás neteší, že nemáme k dispozícii viac hráčov z NHL, ale nie sme tu preto, aby sme debatovali o tých, ktorí v nominácii nie sú, ale o tých, ktorí sa do nej dostali. Medzi nimi aj traja mladí chlapci Slafkovský, Nemec či Kňažko. Boli s nami na majstrovstvách sveta v Rige a keďže vidíme v nich budúcnosť, vzali sme ich aj teraz. Navyše majú za sebou vynikajúci turnaj s osemnástkou vo svojej kategórii. Výkonmi, ktoré podávali, si miesto v nominácii vypýtali,“ uviedol na margo nominácie generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan.

Slovenská hokejová reprezentácia sa v príprave na finálový turnaj olympijskej kvalifikácie stretla v pondelok vo Zvolene, avšak v oklieštenom zložení. Chýbal aj tréner Craig Ramsay, ktorý priletí na Slovensko v priebehu tohto týždňa a k reprezentácii sa pripojí v druhej fáze prípravy na podujatie. Tá však už od nedele 22. augusta bude mať bublinový charakter. Na samotnom turnaji odohrajú Slováci v rámci kvalifikačnej D-skupiny tri zápasy od štvrtka 26. augusta do nedele 29. Prvý vo štvrtok od 19.15 proti Rakúsku, druhý o deň neskôr v rovnakom čase proti Poľsku. Záverečný súboj zohrajú zverenci trénera Ramsayho v nedeľu od 17.30 proti Bielorusku. Na zimné olympijské hry do Pekingu 2022 postúpi iba víťaz bratislavského turnaja. 

Slovenský zväz ľadového hokeja zároveň informuje, že vzhľadom na platné opatrenia proti šíreniu koronavírusu zohľadnené v najnovšej verzii vládou schváleného COVID automatu sa uzniesol, že finálový turnaj olympijskej kvalifikácie zorganizuje za účasti divákov. Vybral si pritom model s možnosťou naplnenia kapacity Zimného štadióna Ondreja Nepelu na 75 percent a takzvaným OTP režimom, čo znamená, že na hokejové zápasy budú môcť prísť očkovaní, testovaní, resp. osob po prekonaní ochorenia za dodržania podmienok tak, ako ich definuje 241 VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam hromadných podujatí. 

Vstupenky na finálový turnaj olympijskej kvalifikácie začne SZĽH predávať koncom tohto týždňa. Dovtedy bude na svojich komunikačných kanáloch vrátane webu a sociálnych sieťach informovať verejnosť o možnosti zakúpenia lístkov aj konkrétne definovať podmienky OTP režimu nutného pre vstup na štadión.  
 

Nominácia na finálový turnaj olympijskej kvalifikácie v Bratislave

Meno Klub Zápasy Góly
BRANKÁRI
Adam HÚSKA  Hartford Wolf Pack (AHL) 12 0
Branislav KONRÁD HC Olomouc (ČR) 28 0
Patrik RYBÁR Dinamo Minsk (KHL) 22 0
OBRANCOVIA
Peter ČEREŠŇÁK HC Plzeň (ČR) 80 8
Marek ĎALOGA HC Kometa Brno (ČR) 109 11
Martin FEHÉRVÁRY Washington Capitals (NHL) 32 1
Martin GERNÁT HC Lausanne (Švaj.) 47 5
Mário GRMAN HPK Hämmenlina (Fín.) 36 0
Christián JAROŠ New Jersey Devils (NHL) 33 3
Samuel KŇAŽKO TPS Turku (Fín.) 16 0
Martin MARINČIN HC Oceláři Třinec (ČR) 32 5
Šimon NEMEC HK Nitra 12 0
ÚTOČNÍCI
Peter CEHLÁRIK Avangard Omsk (KHL) 29 8
Marko DAŇO bez klubu 36 6
Dávid GRÍGER Bílí Tygři Liberec (ČR) 5 1
Marek HRIVÍK Torpedo Nižnij Novgorod (KHL) 21 4
Libor HUDÁČEK Neftechimik Nižnekamsk (KHL) 101 22
Tomáš JURČO bez klubu 27 9
Miloš KELEMEN BK Mladá Boleslav (ČR) 6 1
Róbert LANTOŠI Rögle BK (Švéd.) 26 3
Kristián POSPÍŠIL Lukko Rauma (Fín.) 9 3
Miloš ROMAN HC Oceláři Třinec (ČR) 11 2
Adam RUŽIČKA Calgary Flames (NHL) 0 0
Juraj SLAFKOVSKÝ TPS Turku (Fín.) 13 1
Marián STUDENIČ New Jersey Devils (NHL) 21 2
REALIZAČNÝ TÍM
Hlavný tréner Craig Ramsay
Asistent trénera Ján Pardavý
Asistent trénera Andrej Podkonický
Tréner brankárov Ján Lašák

Program finálového turnaja OH kvalifikácie v Bratislave   

štvrtok 26. augusta

15.15 Bielorusko – Poľsko

19.15 Rakúsko – Slovensko

piatok 27. augusta

15.15 Bielorusko – Rakúsko

19.15 Slovensko – Poľsko

nedeľa 29. augusta

13.30 Rakúsko – Poľsko

17.30 Slovensko – Bielorusko