Neznalosť angličtiny mu zlomila väz

TREBIŠOV (SZĽH) – Richard Šechný je bývalou ústrednou postavou najmä extraligových ľadov. Na jeho osobu nikdy nezabudnú vo Zvolene, kde zanechal nezmazateľnú stopu počas šiestich rokov obliekania dresu HKM.

Dobre fyzicky stavanému a technicky založenému centrovi urobili dôstojnú bodku za aktívnou činnosťou v predvlani, keď nastúpil na jedno striedanie proti Košiciam. Teda proti klubu, v ktorom patril v druhej polovici 90. rokov k bodovým lídrom vtedajšieho VSŽ a odniesol si tri tituly. V Michalovciach strávil štyri roky s céčkom na drese. Zemplínčania sa mu neotočili chrbtom po výborne odvedenej práci a pred tromi rokmi ho postavili vedľa Miroslava Chudého, ktorý v októbri 2017 vystriedal Miroslava Ihnačáka. Šechný sa pričinil o postup do najvyššej súťaže a toto duo rozšíril nechcený Peter Bartoš z Košíc. Chudý velí „líškam“ doteraz, no jeho vlaňajší asistenti skončili.

„Určite som s tým nerátal, že ma pošlú preč. Jednak som patril medzi domácich, jednak si myslím, že som pre Michalovce toho veľa urobil ako hráč aj tréner. Zarazil ma argument, na základe ktorého som musel odísť. Tamojší tréneri údajne musia vedieť hovoriť anglicky. Príde mi to divné, lebo toto by mal zvládať predovšetkým hlavný tréner, ktorý najčastejšie komunikuje s mužstvom,“ znechutene vyšiel s pravdou von ohľadom ukončenia spolupráce v najvýchodnejšom klube Tipos extraligy Richard Šechný.

Richard Šechný (prvý zľava) počas svojej rozlúčky. Ďalej na fotke Richard Lintner, Martin Kohút a Marek Kolba. Zdroj: TASR

Paradoxom je, že prešovský rodák, ktorý hokejovo vyrastal práve na michalovskom ľade, v máji usporiadal ôsmy ročník detského letného kempu v Košiciach spoločne s partnerom Jurajom Faithom. Ten ho nahradil pri tíme Dukly Ingema. „V krátkosti sme si k tejto veci niečo povedali. Ale len tak zbežne. Na rozsiahlejšiu diskusiu nebol čas. Ráno som dochádzal na kempy a nasledovala robota. Po nej som ihneď sadal do auta a odchádzal do Michaloviec.“

Zemplín si zjavne obľúbil. Skúsenosti už odovzdal v Humennom, s ktorým raz vyhral druhú ligu, ale postup sa v tej chvíli nekonal. Ďalej v Michalovciach, a tak do zbierky chýbal len Trebišov. To už však neplatí. S klubom, ktorý od roku 2013 nepôsobí v druhej najvyššej súťaži, si tľapol a pokúsi sa ho doviesť naspäť. „Ponuku som dostal od bratskej dvojice Kmecovcov, ktorí prevzali vedenie. Manažérske záležitosti má na starosti Rado Petruňa. Podľa dohody by som mal zatiaľ trénovať, no časom sa to môže zmeniť. Okrem toho mám za úlohu osloviť nejakých hráčov. Cieľ je jednoznačný. Dvihnúť úroveň hokeja v Trebišove,“ s jasnou predstavou preberá Šechný mužstvo HK 2016.

Príprava ľadovej plochy v Trebišove. Zdroj: HK 2016 Trebišov

Druhá liga na Slovensku je veľmi podceňovaná a tímy fungujú na amatérskej báze. To ale neznamená, že nie je schopná prinášať kvalitné stretnutia so solídnou diváckou kulisou, najmú v play-off. O túto súťaž javia záujem aj zaujímaví hráči s extraligovou minulosťou. Cenná trofej už doslova uviazla v sieti – brankár Tomáš Halász, vlani pracujúci pre MAC Újbuda a neúspešný kandidát v košickom try-oute. „Nebude to jediná posila tohto druhu. Vynára sa viacero alternatív, ktoré sa by mali dotiahnuť do zdarného konca. Nateraz to nechám zahalené rúškom tajomstva. Najskôr musí padnúť dohoda,“ hovorí Šechný o plánovaných posilách Trebišova a jedným dychom dopĺňa, že by sa nebránil ani dlhšiemu pobytu v centre južného Zemplína. „Momentálne som podpísal jednoročnú zmluvu. Vedel by som si predstaviť, aby som tu strávil viac sezón. Všetko bude závisieť od toho, ako nám bude vychádzať ročník. Samozrejme, týka sa to aj finančnej stránky. Až v ďalších mesiacoch táto téma môže prísť na rad. Základ je postaviť schopné mužstvo, aby hralo lepšie a vyššie ako naposledy,“ zaželal si aktér MS 1999 v nórskom Lillehammeri, kde Slovensko pod vedením zosnulého trénera Jána Šterbáka obsadilo konečné 7. miesto.