Na staré kolená najrýchlejší koniec ročníka

MICHALOVCE (SZĽH) – Michalovskí hokejisti sa oslabili. Mužstvo opustil najstarší útočník Gabriel Spilar. Dvadsaťjeden sezón, aj keď s malými prestávkami, úspešne odpracoval, dvadsiata druhá mu bude chýbať. Zranenie ho vyradilo do konca aktuálnej sezóny, ktorú ani nezačal. Túto skutočnosť po prvý raz pocítil na vlastnej koži.

Košický odchovanec sa poctivo pripravoval na novú sezónu aj napriek tomu, že prebiehala v tieni pandémie koronavírusu. Michalovce od začiatku vedeli, že ho chcú vidieť vo svojom drese aj naďalej a svetlo sveta uzrel nový podpis kontraktu. Spilar bol v hre iba počas turnajových previerok na Tatranskom pohári v Poprade i ligovom Tipsport Kaufland Cupe, kde bol kapitán celku. „Patálie nastali minulú sezónu, keď sa mi dvakrát pretočilo koleno. Ešte predtým som absolvoval trojmesačnú letnú prípravu, takže toto zranenie ma dosť prekvapilo. Nasledovali tréningy na ľade a aj niektoré zápasy, ale cítil som, že to nie je v poriadku. Koleno bolo nestabilné, a takto sa nedalo existovať. To bola hlavná príčina ukončenia tejto sezóny,“ poznamenal pre hockeyslovakia.sk Gabriel Spilar, ktorý napokon nenazrie do sezóny 2020/21. S michalovskými priaznivcami sa rozlúčil prostredníctvom krátkeho videa na sociálnej sieti. V súčasnosti sa pripravuje operačný zákrok. „Na stôl by som mal putovať niekedy v polovici novembra. Zatiaľ je to odhadovaný dátum, pretože vieme, aká vládne situácia okolo vírusu,“ priblížil čas, kedy by sa mohol hlásiť v nemocnici.

Sám neviem, či skončím. V tejto chvíli sa to vôbec nedá predpokladať. Veľa napovie operácia. Rovnako tak či nebudem nejako obmedzený a budem sa môcť plnohodnotne hýbať.

Päťnásobný slovenský šampión (3x Košice, 1x Zvolen, 1x Žilina), ktorý má na svojom konte pôsobenie v kazašskej Astane v KHL spred dvanástich rokov, už nepatrí medzi najmladších hráčov. V decembri dovŕši 40 rokov. „Sám neviem, či skončím. V tejto chvíli sa to vôbec nedá predpokladať. Veľa napovie operácia. Rovnako tak či nebudem nejako obmedzený a budem sa môcť plnohodnotne hýbať. Mám svoje roky, no každý rok mám tvrdú prípravu. Z toho pohľadu by si malo telo navyknúť na návrat k hokeju. Všetko je momentálne otvorené,“ skúsil sa zamyslieť nad prípadným zavesením výstroja na klinec ofenzívny univerzál. Zo štatistického ukazovateľa si svoju prácu naplno vychutnal v službách materských Košíc pred dvomi rokmi. Vlani s radosťou vystužil útočné rady novica v extralige, ale dlho pauzoval a v marci tohto roku, keď sa všetci pripravovali na vrchol sezóny. Napokon všetko padlo. „Je to už poriadne dávno, čo som si užíval zápasy.“

Zemplínčania v premiérovom ročníku v najvyššej súťaži bojovali o postup medzi osmičku najlepších klubov po základnej časti. Kráčali po veľmi náročnej ceste a ktovie, ako by to dopadlo, ak by sa ročník regulárne dokončil. Zemplínska kabína podliehala hráčskej rekonštrukcii. Posily na dennej báze naskakovali na michalovskú loď. Súčasná doba však neumožňuje relevantné doterajšie hodnotenie výkonov Dukly. „Veľmi ma mrzí, že ma postihol takýto koniec. Mužstvo sa kvalitne zostavilo. Tím je výborný. Viem, o čom hovorím, pretože som s novými hráčmi bol v kontakte, pokiaľ sa dalo. Chalani pasujú do kádra nielen z hokejovej, ale aj z ľudskej stránky. Nie je to len klišé tvrdenie,“ vychválil teraz už bývalú partiu spoluhráčov Spilar.

Gabriel Spilar toho v tejto sezóne veľa nestihol odohrať. Zdroj: HK Dukla Ingema Michalovce/Tomáš Feigl

Ani zverenci trénerského trojlístka Chudý – Droppa – Faith sa nevyhli problémom s pozitívne testovanými jednotlivcami na ochorenie COVID-19. Iba pred týždňom sa dostali zo štrnásťdňovej karantény. „Tento rok je mimoriadne náročný. Najhoršou vecou pre športovca je, ak musí stáť približne osemnásť dní, a potom znovu nabehnúť do rytmu. Myslím si, že sa Michalovciam darí. Doposiaľ prehrali len s Novými Zámkami, ale vybrali si takzvaný deň blbec. Vždy však hráte proti súperovi. Zámčania museli pre výhru niečo urobiť, sama im nespadla k nohám. Objektívne sa na to nateraz nedá pozerať. Treba vyčkať, kým kluby nenabehnú na normálny režim a neodohrajú kompletné kolá. Teraz je to rozkúskované. Každopádne ostávam pri sledovaní Michaloviec a chlapcom vyslovujem podporu na diaľku,“ zakončil pre hockeyslovakia.sk Gabriel Spilar.