Na ľade víťazia, v meste opravujú chodníky

DETVA (SZĽH) - Bežala 60. minúta duelu Tipsport Kaufland Cup-u medzi Detvou a Banskou Bystricou. Na tabuli svietil stav 4:2 a niektorí diváci už pomaly opúšťali štadión. Tí, čo tak urobili, museli po zhliadnutí konečného výsledku zostať v nemom úžase.

Hostia v priebehu 37 sekúnd strelili dva góly, dve sekundy pred naplnením riadneho hracieho času poslali stretnutie do predĺženia. V ňom napriek viacerým šanciam gól nepadol, a tak o výhre Detvy 5:4 rozhodol v samostatných nájazdoch Rymsha. Oba tímy sa spolu s Martinom v záverečnom kole skupiny pobijú o dve postupové miestenky. Na konte majú zhodne po štyri body.

„V extralige by nás asi trafil šľak,“ hovoril krídelník Ján Sýkora. „Je to však len príprava, treba sa z toho poučiť. Stane sa to, aj my sme v Martine dali gól pár sekúnd pred koncom, a potom sme vyhrali po predĺžení.“ V domácej šatni zavládla po výhre dobrá nálada. Vyzerá to tak, že pod Poľanou sa tvorí opäť výborný kolektív. „Tento tím zdobí partia. V Detve sú vždy blázni v dobrom slova zmysle. Sedíme si.“

Čochvíľa 30-ročný reprezentant ukončil duel s jednou asistenciou. Ako však priznal, z kondičnej stránky ešte na tom nie je ideálne. „Poviem na rovinu, ja som letnú prípravu vôbec nemal, makal som na stavbe. Teraz som štvrtý týždeň na ľade, tak ako sa môžem cítiť? No dvíham sa, cítim to na sebe, pracujem tvrdo s kondičným trénerom. Pomaličky to pôjde hore a do ligy budem v dobre forme. Dúfam, že zranenie mi bude držať. Zatiaľ si musím zaklopať,“ pokračuje bývalý hráč Košíc, Banskej Bystrice, Pardubíc, či Plzne.

‚Coxík‘ je taký nenápadný hráč, vždy však príde tam, kde treba a hrozí. Charbonneau sa mne osobne páči ešte viac, je rýchly, silný na puku. Ale aj Rhymsa je dobrý bek, všetci sú pre nás veľkým prínosom. JÁN SÝKORA O ZÁMORSKÝCH POSILÁCH DETVY

Hoci na hodnotenie posíl je ešte príliš skoro, zdá sa, že Detve nateraz vyšiel ťah so zahraničnými hráčmi. Zámorské trio Rymsha, Charbonneau a Cox zanecháva v príprave veľmi dobrý dojem. „Sú výborní. ‚Coxík‘ je taký nenápadný hráč, vždy však príde tam, kde treba a hrozí. Charbonneau sa mne osobne páči ešte viac, je rýchly, silný na puku. Ale aj Rhymsa je dobrý bek, všetci sú pre nás veľkým prínosom,“ myslí si Sýkora.

Práve on po ukončení minulej sezóny nezaháľal a uplatnil sa v civilnom zamestnaní. A svoje zručnosti zo stavby odovzdáva aj spoluhráčom. S ich pomocou opravili v Detve chodník. „Ale som sa naskladal dlažieb. Ten chodník sa už prepadával, bola tam diera, tak sme ju provizórne opravili. Keď zaprší, určite sa to ešte prepadne. Mesto to asi bude musieť opraviť. Alebo, ak ma zaplatia, ja to opravím. Ale ak chcete, natiahnem vám v garáži aj Murexin,“ zakončil rozhovor s novinármi so širokánskym úsmevom Sýkora.

V úvode duelu boli diváci svedkami avizovaného 30 sekundového protestu. Hráči dali búchaním hokejok najavo, že aj hokej si zaslúži v krízových časoch podporu z najvyšších miest. Hoci obmedzenie 500 divákov sa Detvy až tak nedotkne, aj hráči spod Poľany vyjadrili svoj jasný postoj ku krokom štátu. „Možno nás to až tak neovplyvní, to je pravda. Ale extraliga sa hrá pre divákov a 500 ľudí je fakt málo. Myslím si, že keď sa to dá robiť v iných krajinách, prečo by sme to nemohli robiť aj my,“ povedal autor jedného presného zásahu Valent.