Na kempe IIHF vo Fínsku sa zdokonaľujú aj Slovenky

VIERUMÄKI (SZĽH) – Zmenšenie rozdielov medzi úrovňou ženského hokeja v Severnej Amerike a zvyškom sveta. To je jednou z hlavných náplní prípravného kempu pod patronátom Medzinárodnej hokejovej federácie - IIHF Women´s High Performance Camp. Ten sa od soboty koná v športovom inštitúte vo fínskom meste Vierumäki a zúčastňuje sa ho 106 vybraných hokejistiek do 18 rokov z 22 krajín Európy, Ázie a Austrálie. Medzi nimi je aj päť talentovaných Sloveniek – Nikola Nemčeková, Laura Šulíková, Júlia Matejková, Nina Kučerková a brankárka Ema Pösingerová.

Pod dohľadom osobností

Okrem samotných hráčok sú súčasťou týždeň trvajúceho kempu aj členovia realizačných tímov. Boli rozdelení do ôsmich družstiev a nad každým z nich bdie mentor z radov osobností histórie ženského hokeja. Takými sú napríklad bývalá dlhoročná trénerka a generálna manažérka kanadskej reprezentácie Melody Davidsonová, bývalá brankárka švédskeho tímu Valentina Lizanová či trojnásobná majsterka sveta Molly Engstromová z USA. Ich poznatkami a postrehmi sa riadia aj tréner reprezentácie žien do 18 rokov Peter Kúdelka a trénerka brankárok Monika Kvaková. Obaja sú v kempe zaradení do realizačných tímov. „Máme tu nabitý program - tréningy na ľade, na suchu, prípravu na tréning, jeho zhodnotenie, prípravu pred zápasmi a samotné zápasy,“ vysvetľuje Kúdelka. V každom z farebne odlíšených tímov sa stretávajú hokejistky z rôznych krajín. To isté platí aj o realizačných tímoch. „Každá jedna zložka, ktorá je súčasťou reprezentačných výberov, tu je obsadená. Je to pre mňa aj pre hráčky cenná skúsenosť,“ hovorí Kúdelka.

Vzdelávanie aj zábava

Súčasťou realizačných tímov sú traja tréneri, tréner brankárov, kondičný tréner, fyzioterapeut, kustód aj video-tréner. Získané poznatky budú môcť absolventi kempu - či už hráčky, alebo tréneri - posúvať ďalej svojim kolegom v jednotlivých krajinách. „Prvý deň sme absolvovali rôzne testy, druhý bol tréningový, včera zápasový a dnes je taký voľnejší. Absolvovali sme niekoľko vzdelávacích hodín a večer sa chystáme na zábavný program. Vo zvyšných dňoch nás čakajú zápasy,stručne okomentoval priebeh kempu tréner ženskej juniorskej reprezentácie. Podľa neho je pre slovenské hokejistky veľkým plusom možnosť konfrontovať svoje schopnosti s hráčkami z krajín ako Fínsko, Švédsko či Rusko. Denno-denne vidia, ako na sebe ich rovesníčky pracujú, aký majú stravovací režim a ako naplno sa hokeju venujú. „Aj pre mňa je to veľká skúška a perfektná skúsenosť. Na takomto kempe som po prvýkrát a je to veľmi poučné,“ zhodnotil Kúdelka. Vo Fínsku sa zároveň uskutočňujú aj ďalšie dva projekty IIHF - takzvaný Women´s Hockey Leadership Development Program. Jeho úlohou je dlhodobé plánovanie a stratégia rozvoja ženského hokeja. Tohto programu sa vo Fínsku zúčastňuje aj Ľubomíra Kožanová. Ďalšie zastúpenie má Slovensko aj v projekte World Girls´ Ice Hockey Weekend Program, ktorého cieľom je rozvoj náborovej činnosti a práce s najmenšími hokejistkami. Súčasťou tohto programu je aj Gabriela Sabolová a jednou z jeho inštruktoriek je Diana Kosová – riaditeľka Odboru projektov a rozvoja SZĽH.


Fotogaléria