NA KÁVIČKE S DÁVIDOM HRENÁKOM: Univerzitná cesta dvere do NHL nezatvára. Práve naopak

BRATISLAVA (SZĽH) – Pre hokejovú cestu s univerzitným zameraním v zámorí nemajú pochopenie mnohí mladí slovenskí hokejisti ani ich rodičia. Žijú v presvedčení, že ide o mrhanie časom, ktorý možno venovať oveľa tvrdšej príprave na draft a vstup do NHL. Neuvedomujú si však, že až tridsať percent hokejistov, ktorí kedysi študovali a hrali kvalitnú univerzitnú ligu NCAA, sa napokon predstavili v NHL. A mnohí urobili, resp. majú nábeh urobiť výnimočnú kariéru. Spomenúť môžeme Jacka Eichela, Johnnyho Gaudreaua, Jonathana Toewsa, Martina St. Louisa, Paula Kariyu, Alexa Killorna a mnohých iných. 

Prejsť sitom draftu a napokon si zahrať v NHL je v dnešnej dobe cesta mimoriadne náročná. Podiel slovenských hokejistov, ktorých sen sa po tejto trase v posledných rokoch napokon stal skutočnosťou, je pod úrovňou štatistickej chyby, ktorá zodpovedá pol percentu. O niečo vyšší počet je takých, ktorí sa hokejom finančne zabezpečia aj na budúce časy. Pomerne vysoké percento však zostáva takých, ktorí po konci kariéry dumajú, čo robiť. 

Inšpiráciou môže byť cesta univerzitného vzdelania v zámorí, popri ktorej sa kariéra mladého hokejistu rozhodne nepribrzdí. Ba práve naopak. Okrem vzdelania, ktoré mu pomôže určiť smer po jej konci, vyrastajú hokejoví tínedžeri v konkurenčnom prostredí univerzitných divízií v rámci súťaži NCAA. Univerzitné štipendium im v prípade stopercentného plnenia pokryje potrebné náklady na život, ubytovanie, štúdium aj hokej. A študijný obor prispôsobený hokejovému programu otvára nové obzory. 

Svoje o tom vie 23-ročný slovenský brankár Dávid Hrenák, ktorý má za sebou štyri roky na St. Cloud State University, sídliacej v štáte Minnesota. Študuje manažment a chytá v mimoriadne kvalitnej top divízii v rámci hierarchie NCAA. „Mimoriadne kvalitná liga. V zámorí prevláda názor, že po NHL a AHL má parametre tretej najkvalitnejšej. Mnoho hráčov z nej po absolvovaní univerzity pokračuje do NHL,“ hovorí v ďalšom diele našej relácie Na kávičke Dávid Hrenák. 

Vypočujte si inšpiratívnu debatu s mladým brankárom, ktorý si vybral cestu budovania hokejovej kariéry prepojenej so vzdelaním. Dozviete sa tiež:

Ako možno skĺbiť hokejový rozvoj s univerzitným programom? 

Aké štipendium vám univerzita ponúkne a čo všetko pokrýva?

Aké náročné je štúdium na zámorskej univerzite?

Prečo je NCAA kvalitná súťaž?

Ako veľmi je skĺbenie štúdia s hokejovom populárne v zámorí?