NA KÁVIČKE SO SAMOM KŇAŽKOM: Presun do zámoria s jagavým želaním pod stromček

BRATISLAVA (SZĽH) – Z Nemeckého pohára si priniesol dobrú náladu. V zámorskej juniorskej súťaži WHL by ju rád povýšil na trvácne nastavenie a ideálne sa naladil na juniorský šampionát v Kanade. Devätnásťročný obranca Samuel Kňažko prežil náročný začiatok sezóny. Vo fínskom TPS Turku, kde strávil posledné štyri mládežnícke sezóny, sa okolnosti v súvislosti s jeho transformáciou do mužského hokeja nevyvinuli ideálne. Aj preto sa mladý obranca presúva do zámoria. Podstatne viac bude na očiach skautom a trénerom Columbusu, s ktorým v lete uzavrel trojročný nováčikovský kontrakt.

Premiérová účasť na majstrovstvách sveta v Rige, zmluva s klubom, ktorý ho vlani draftoval v 3. kole zo 78. miesta, boj o olympijskú miestenku na finálovom kvalifikačnom turnaji v Bratislave. A v novembri pôsobenie s áčkom na Nemeckom pohári. Samuel Kňažko má za sebou plodné obdobie na medzinárodnej úrovni. Škoda, že rovnaké míľniky nemožno vytiahnuť aj z diania v klubovom hokeji. „Veci sa nevyvíjali, ako som si predstavoval. Napokon sme sa spolu s agentmi, Columbusom i manažérom v TPS uzniesli na tom, že zámorie bude lepšia cesta vzhľadom na môj sen raz si zahrať v NHL. WHL je dobrá príležitosť zvyknúť si na menšie klzisko,“ hovorí v našej relácii Na kávičke trenčiansky rodák.

Motivovala ho aj skutočnosť, že už o mesiac štartujú majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov. Pre Samuela Kňažka, jedného z očakávaných lídrov slovenského výberu, už tretie v kariére. Po dvoch štvrťfinálových nezdaroch tento rok cíti príležitosť na výraznejší prienik. Pod vianočný stromček v kanadskom Red Deere by si želal neskorší darček s jagavým odleskom. „Možno ma mnohí budú mať za blázna,“ nadýchol sa Samuel Kňažko a pokračoval: „Mojím snom je medaila. Viacerým hráčom sa končí juniorská reprezentačná kariéra. Bude pre nás výzvou posnažiť o zisk medaily v kombinácii so silným ročníkom mladších hráčov, ktorých zrejme budeme mať v tíme. Rád by som zabojoval na šampionáte o semifinále, a potom v niektorom z medailových zápasov.“

Viac sa dozviete v našej tradičnej relácii Na kávičke: