MS18-ženy: Druhá prehra s Češkami odsunula Slovenky na konečné 6. miesto

ÖSTERSUND (SZĽH) – Slovenské hokejové reprezentantky neuspeli v záverečnom vystúpení na majstrovstvách sveta hráčok do 18 rokov vo švédskom Östersunde. V sobotňajšom dueli o 5. miesto druhýkrát na turnaji podľahli českým rovesníčkam. Zverenky Miroslava Mosnára po prehre 3:6 obsadili konečnú šiestu pozíciu, čím vyrovnali historicky najlepšie umiestnenie a zároveň zopakovali výsledok z letného šampionátu v USA. 

Češky predviedli dominantný vstup do zápasu, keď v úvodných 67 sekundách skórovali až trikrát. Ako prvá sa presadila presnou strelou Adéla Šapovalivová, následne spred bránky presne namierila aj Natálie Brichová a krátko po oddychovom čase nášho tímu udrela z dorážky Barbora Prošková. Slovenské hokejistky sa v prvej desaťminútovke vôbec nedostávali do zakončenia a ešte štvrtýkrát inkasovali. Linda Vocetková napla sieť strelou švihom a vyhnala z bránky Líviu Debnárovú, ktorú nahradila Soňa Kubaniová. Najlepšie slovenské momenty prišli v závere tretiny počas presilovky, ale viaceré nebezpečné strelecké pokusy nepriniesli zníženie. 

Prvá polovica prostrednej tretiny patrila slovenskému tímu, ktorý dostal výhodu troch po sebe nasledujúcich presiloviek. V početných výhodách súperky viackrát zovrel v obrannom pásme, ale ťažko si vytváral gólové príležitosti a nedokázal upraviť nepriaznivé skóre. Naopak, efektívnejšie Češky v 34. minúte zvýšili na 5:0. Slabší dôraz slovenských hráčok v okolí vlastnej bránky potrestala Prošková. Do prestávky napokon Slovenky znížili. V 38. minúte predviedla úspešnú individuálnu akciu Nela Lopušanová. 

České hokejistky väčšinu tretej tretiny kontrolovali hru a hneď na začiatku záverečného dejstva sa tešili z gólu. Ich radosť však bola predčasná, keďže puk smeroval do slovenskej bránky po úmyselnom kopnutí. Skóre sa zmenilo až v 52. minúte. V presilovke dostala presnú prihrávku Šapovalivová a nechytateľnou strelou do horného rohu Kubaniovej nedala šancu na úspešný zákrok. Mladé Slovenky sa nevzdali ani za rozhodnutého stavu a skorigovali nepriaznivý výsledok. V 55. minúte udreli dvakrát v priebehu 20 sekúnd. Najskôr Lopušanová premenila samostatný nájazd efektným spôsobom a následne zakončila vydarené prečíslenie Tatiana Blichová.

Ocenenia pre tri najlepšie hráčky slovenského tímu na turnaji si po skončení duelu odniesli Nela Lopušanová, Zuzana Dobiašová a Tatiana Blichová. 

MS hráčok do 18 rokov, zápas o 5. miesto:

Česko – Slovensko 6:3 (4:0, 1:1, 1:2)
Góly:
1. Šapovalivová (Vaníčková, Hotová), 1. Brichová, 2. Prošková (Wojnarová), 9. Vocetková (Čabelová, Narovcová), 34. Prošková (Čabelová), 52. Šapovalivová (Plosová, Slavíčková) – 38. Lopušanová (Tóthová), 55. Lopušanová (Tóthová), 55. Blichová (Lacková).
Vylúčené: 4:1 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 29:19, rozhodovali: Henrikssonová (Švéd.), Kurodová (Jap.) – Buttová (Nem.), Kostersová (Hol.) – 146 divákov.

Zostava SR: Debnárová (9. Kubaniová) – Krákorová, Macková, Gálisová, Stern, Mandelíková, S. Halušková, Nogová, Mateičková – Z. Dobiašová, Tóthová, Lopušanová – Blichová, Lacková, Jancsóová – Juríková, Beňáková, Taricsová – Donovalová, Paulínyová. Tréner M. Mosnár.