MS hráčok do 18 rokov: Švajčiarky rozhodli o víťazstve nad Slovenkami v záverečnej tretine

MIDDLETON (SZĽH) – Slovenské ženské hokejové reprezentantky do 18 rokov neuspeli ani v druhom vystúpení na majstrovstvách sveta v USA. V utorňajšom súboji B-skupiny proti Švajčiarkam síce viedli do záveru prostredného dejstva, ale súperkám napokon podľahli 1:3. Napriek tomu majú stále teoretickú šancu na postup do štvrťfinále.

V prvej tretine sa hral vyrovnaný hokej bez vylúčení na oboch stranách. Slovenské aj švajčiarske hokejistky vystrelili do priestoru bránky sedemkrát, ani jeden z ich pokusov však neskončil v sieti. Skóre sa zmenilo až na začiatku druhej časti hry. V 24. minúte sa presadil prvý slovenský útok, keď z tesnej blízkosti usmernila puk do bránky Zuzana Dobiašová. 

Inkasovaný gól prebral Švajčiarky, ktoré postupne zvyšovali početnosť streľby a krátko pred odchodom do kabín sa dočkali vyrovnania. V 38. minúte v presilovke skórovala z dorážky Nina Harjuová. V úvode tretej tretiny mohla Slovenkám prinavrátiť vedenie Nina Hudáková, ale nepremenila trestné strieľanie a v 53. minúte sledovala, ako súperky využili ďalšiu presilovku zásluhou Eleny Gaberellovej. V posledných sekundách duelu ešte prikrášlila švajčiarske víťazstvo Jade Surdezová, ktorá v oslabení úspešne zakončila samostatný únik. 

Po dvoch hracích dňoch vedú tabuľky B-skupiny suverénne Češky, ktoré v utorok zdolali Nemky hladko 6:2. Na prvom mieste trónia so šiestimi bodmi a skóre 10:2. Trojbodové Nemky a Švajčiarky figurujú na druhej resp. tretej priečke. Slovenkám zatiaľ patrí posledná pozícia s nulou na konte a jediným streleným gólom.

Stále však môžu získať jednu z dvoch štvrťfinálových miesteniek. V záverečnom skupinovom zápase proti Nemkám (v piatok 10. júna o 3.00 h SELČ) potrebujú zvíťaziť aspoň o tri góly a musia sa spoliehať aj na to, že Češky zdolajú Švajčiarky v riadnom hracom čase.

Najlepšia hráčka zápasu zo slovenského tímu, kapitánka Hana Fančovičová. Foto: Ľubomíra Kožanová

MS hráčok do 18 rokov – B-skupina (Middleton/USA)

Švajčiarsko - Slovensko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Góly: 
38. Harjuová (A. Martiová, Rosselová), 53. Gaberellová (Buchiová, Aymonová), 60. Surdezová (Buchiová) - 24. Dobiašová (Plankenauerová, Hudáková).
Vylúčené: 4:4 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 1:0, strely na bránku: 33:18, rozhodovali: Hurleyová (USA), Malá (ČR) – Gutauskasová (Kan.), Paulheimová (Maď.), 336 divákov. 

Zostavy

Švajčiarsko: Favreová - Mächlerová, Buchiová, Harjuová, Bächlerová, Bargová Cunsová, Aymonová, L. Martiová - Surdezová, Gaberellová, Balzarolová - Eggliová, A. Martiová, Peterová - Manetschová, Rosselová, Lendiová - Christmannová, Kozuhová, Biglerová Trénerka: M. Hafligerová.
Slovensko: Medviďová – Krákorová, Janeková, S. Halušková, Mateičková, Nilabovičová, Stern, M. Nemčeková, Macková – Hudáková, Dobiašová, Plankenauerová – Blichová, Fancovičová, Kapičáková – Donovalová, Tóthová, Tomaštíková – Taricsová, Jancsóová, Štrbáková. Trénerka: G. Sabolová.

Gól Slovenska