Mladé Slovenky nestrašia severské súperky, deklarujú medailové ambície

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov v závere týždňa odletí do Fínska. Na severe Európy ju čaká v rámci zimnej edície Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) už v základnej skupine náročná konfrontácia s domácimi hráčkami a Švédkami. Napriek tomu zverenky hlavného trénera Juraja Ostroluckého veria, že získajú cenný kov. 

Mladé Slovenky vstúpia do turnaja v pondelok 21. marca v meste Kajaani. O 11.30 h SEČ si zmerajú sily s Fínkami, o deň neskôr o 17.30 h SEČ vyzvú Švédky. Ak v trojčlennej skupine obsadia prvé miesto, postúpia do finále. Z druhého miesta poputujú do boja o bronzové medaily a ak skončia na poslednej priečke, zahrajú si o konečnú piatu pozíciu. V druhej skupine figurujú Češky, Švajčiarky a Maďarky. Zápasy o umiestnenie sú na programe 24. a 25. marca. 

„Do dejiska podujatia pocestujeme s najvyššími ambíciami. Fínky a Švédky sú vždy kvalitné protivníčky. Na nich platí iba dobré korčuľovanie. Sú takisto silné v útočných činnostiach, takže sa musíme zodpovedne pripraviť na bránenie. Aj ich však môžeme zdolať,“ povedal pre Hockey Slovakia kouč Ostrolucký, ktorého teší, že hráčky po uvoľnení opatrení môžu naberať zápasovú prax na ligovej scéne.

„Dievčatá sú na tom určite lepšie, ako to bolo bezprostredne po obnovení súťaží. S prípravou pred turnajom sme zatiaľ spokojní iba na polovičku. Rozbiehame sa, začíname a verím, že to bude ešte lepšie. Káder ešte nemáme kompletný. Stále čakáme na jednu hráčku,“ doplnil. 

Na súčasnej súpiske, ktorá je zložená z hráčok narodených v rokoch 2005 a 2006, figurujú aj hokejistky so skúsenosťami z predchádzajúceho zimného EYOF-u vo švajčiarskom Lausanne. Jednou z nich je Laura Medviďová. 

„Pozícia brankárky je vždy dôležitá. Vďaka skúsenostiam z minulosti viem, ako situácie riešiť lepšie. Do Fínska poletíme s medailovým cieľom. Očakávam kvalitné konfrontácie. So Švédkami sme už hrali, takže ich poznáme a vieme, čo na nich bude platiť,“ prezradila 16-ročná reprezentantka, ktorá v aktuálnej sezóne nastúpila aj v chlapčenskej Lige kadetov. „Majú prudšie strely a hrajú rýchlejší hokej. Preto som rada, že som si to mohla vyskúšať.“

Útočníčka Zuzana Dobiašová si odniesla zo Švajčiarska dve bronzové medaily. Okrem úspechu so slovenským tímom sa tešila z cenného kovu aj v súťaži troch proti trom, v ktorej bola súčasťou medzinárodného tímu. „Účasť v Lausanne pre mňa môže byť výhoda, ale nespolieham sa na to. Nejaké slovíčko k dievčatám možno pôjde, budeme sa však stavať na tímovosti. Čakajú nás nároční súperi, ale ak zabojujeme, máme na to, aby sme získali medailu,“ hovorila Dobiašová.

Šestnásťročná hráčka ešte vidí medzery v súhre družstva. Čo musia dievčatá vylepšiť do začiatku turnaja? „Potrebujeme zlepšiť prihrávky, aby boli silnejšie a rýchlejšie. Takisto musíme zapracovať na návrate do obrany. Švédky a Fínky sú rýchle, majú kvalitné zakončenie. Preto sa musíme zomknúť a verím, že odohráme dobré zápasy,“ uzavrela členka HC ŠKP Bratislava. 

EYOF 2022 – program hokejového turnaja dievčat (všetky časy sú v SEČ):

PONDELOK 21. MARCA

11.30 Slovensko – Fínsko

17.30 Švajčiarsko – Maďarsko

UTOROK 22. MARCA

14.00 Česko – Švajčiarsko

17.30 Švédsko – Slovensko

STREDA 23. MARCA

14.00 Maďarsko – Česko

17.30 Fínsko – Švédsko

ŠTVRTOK 24. MARCA

14.00 zápas o 5. miesto

17.30 zápas o 3. miesto

PIATOK 25. MARCA

12.00 zápas o zlato