Milovník playstation rád strieľa góly bez ohľadu na to, kto je v bránke

NIŽNEKAMSK - Útočník Libor Hudáček je už takmer udomácnený v Neftechimiku Nižnekamsk. Za sebou má mesiac prípravy s novými spoluhráčmi. O prvých dojmoch z ruského mesta rozprával vicemajster sveta 2012 pre klubový web Neftechimiku. 

Hudáček má za sebou náročný presun do Nižnekamska. Spolu s bratom Júliusom sa vybrali autom na dlhú cestu zo Spiša do Moskvy s medzizastávkou v Rige. Cesta zarezonovala vo všetkých médiách. Libor už z ruskej metropoly pokračoval do Nižnekamska letecky. „Všetci vedia, že pre protikoronavírusové opatrenia sú zatvorené hranice a lietadlá zo Slovenska do Moskvy v tom čase nelietali. Viem, že kluby KHL robili všetko, aby sa ich hráči mohli načas zapojiť do prípravy. Z nášho pohľadu v tom čase bol presun autom najlepší variant. Bola to dlhá cesta, videli sme veľa zaujímavého,“ povedal Libor Hudáček, ktorý sa neocitol v Nižnekamsku prvýkrát. V Tatarstane bol viackrát ešte ako hráč Slovana Bratislava. Aj preto už vedel, čo ho v novom pôsobisku čaká. „Dnes môžem povedať, že Nižnekamsk je útulné, krásne a zelené mesto. A klub má dobrú arénu, vynikajúcu šatňu i regeneráciu. Jednoducho povedané, máme tu všetko, čo k hokejovému životu potrebujeme.“ 

Dvadsaťdeväťročný rodák z Levoče v jedálni tréningovej bázy v Červenom Kľuči si už našiel podľa vlastných slov obľúbené jedlá, vyberá si aj hamburgery či pirohy. A každý deň si dáva boršč, ktorý miluje. Dobrý film fanúšikom odporučiť v rozhovore nechcel, ale priznal o ňom už dávno známu vec, že je milovník hry na playstation. 

V minulosti si dres Neftechimiku obliekali aj Hudáčkovi krajania Tomáš Starosta a Martin Cibák, ale aj Česi Petr Koukal či Tomáš Netík. S oboma slovenskými hráčmi sa dobre pozná z rôznych hokejových akcií i šatní. KHL nie je pre odchovanca spišskonovoveského hokeja neznáma súťaž. V rokoch 2012 až 2015 si v nej obliekal dres Slovana Bratislava. „Vtedy som bol ešte mladý,“ hovoril so smiechom. „Bolo to veľmi náročné hrať v KHL, naberal som len skúsenosti. Bolo to neuveriteľne zaujímavé. Zrazu som nastupoval proti hviezdam svetového hokeja, bol lockout a proti nám stáli Malkin či Ovečkin. V prvom ročníku sme dosiahli play-off, táto sezóna bola pre nás výborná, dosť sa mi zapísala do pamäti.“ 

V novom ročníku nastúpi Nižnekamsk dvakrát proti Spartaku Moskva, v ktorého bránke bude stáť Július Hudáček. Pre bratov to budú pikantné súboje, ale každý bude hrať naplno za svoj tím. „Rád strieľam góly bez ohľadu na to, kto je v bránke. Už som raz strelil gól aj v zápase proti Julovi. Je pravdou, že v tom čase už bola prázdna bránka,“ smial sa dobre naladený hokejista, ktorý do Nižnekamska prišiel po úspešnom pôsobení v Liberci. 

Na pôsobenie v Neftechimiku sa nesťažuje, so spoluhráčmi komunikuje už aj po rusky. Ruštinu sa kedysi krátko učil a je podobná slovenčine. Na rozdiel od napríklad fínskych hokejistov to majú Slováci v Rusku jednoduchšie. Jedine, čo Liborovi v Nižnekamsku momentálne chýba je rodina. „Samozrejme, každý deň prostredníctvom telefónu a moderných technológií komunikujeme. Spájame sa ráno, po tréningu a aj večer, predtým ako ide malý Libor spať,“ doplnil v rozhovore pre klubový web Libor Hudáček.