Medailový výsledok povzbudením na ceste medzi elitu. Kožanová: Kľúčový je tréningový proces

BRATISLAVA (SZĽH) – Pandémia koronavírusu a s ňou spojené obmedzenia organizovania medzinárodných podujatí nedovolili slovenskej ženskej hokejovej reprezentácii v predchádzajúcich dvoch rokoch predstaviť sa na majstrovstvách sveta. Zverenky Tomáša Segíňa však zvládli návrat na šampionátovú pôdu a na turnaji A-skupiny I. divízie vo francúzskom Angers získali minulý týždeň bronzové medaily. 

Slovenky dosiahli najlepšie umiestnenie na vrcholnom podujatí od roku 2013. Na druhej strane, nedokázali prehovoriť do boja o postup medzi svetovú elitu. V najvyššej kategórii MS chýbajú presne jednu dekádu. 

„Dvojročná odmlka sa ukázala. Tímy nemali rovnaké podmienky na prípravu z hľadiska tréningového procesu ani zápasovej konfrontácie. V okolitých krajinách, ako sú Maďarsko alebo Rakúsko, či vo Francúzsku alebo Nórsku, sa život vplyvom pandémie nezastavil. Ženský hokej je v týchto štátoch rovnocenný šport v porovnaní s mužským hokejom. Preto hráčky mohli trénovať a merať si sily v zápasoch. Na Slovensku sme mali obmedzené možnosti a v niektorých momentoch boli dokonca tréningy a súťaže pozastavené,“ povedala na úvod rozhovoru pre Hockey Slovakia generálna manažérka ženských reprezentácií Ľubomíra Kožanová. 

Rozhodla vyspelosť kádrov

Slovenské hokejistky mali náročný program v úvode podujatia. V priebehu 24 hodín nastúpili proti papierovo najsilnejším súperkám. Najskôr podľahli Nórkam 1:2 napriek výraznej streleckej prevahe a následne utrpeli prehru 0:4 s Francúzkami. 

„Hoci s týmito súperkami hrávame pravidelne, mentálne sme nezvládli náročnosť zápasov. Na druhom výsledku sa odzrkadlilo aj to, že pre Francúzky to bol prvý zápas na turnaji a pre nás druhý v krátkom slede. Ako rozdielový faktor sa dá označiť tiež vyspelosť kádrov. My sme mali k dispozícii tím s vekovým priemerom 21 rokov a iba tri hráčky na súpiske dovŕšili aspoň 25 rokov. V ostatných družstvách bol vekový priemer aj na úrovni 25 alebo 26 rokov. Rozdiel medzi ženským a dievčenským hokejom bol citeľný. Vzhľadom na pandémiu zároveň viaceré naše mladšie hráčky nemali doteraz možnosť zahrať si na majstrovstvách sveta,“ pokračovala skúsená funkcionárka. 

Náročná generačná výmena

Prehry v prvých dvoch zápasoch dostali slovenský tím do náročnej pozície. Ak by v treťom dueli na turnaji zaváhal s Holanďankami, putoval by o poschodie nižšie v rámci hierarchie svetových šampionátov. Hokejistky spod Tatier však zvládli súboje s Holandskom aj Rakúskom a ziskom šiestich bodov poskočili na konečnú tretiu pozíciu. Rakúšanky pritom do zápasu so Slovenkami ani raz neprehrali.

„Proti Holanďankám sme hrali o všetko, ale dievčatá ukázali srdce a bojovnosť. V poslednom zápase už boli uvoľnené. Vedeli, že môžu získať medailu a z môjho pohľadu boli v konfrontácii s Rakúšankami lepšie. Pomohlo im aj to, že viaceré hráčky pôsobia v EWHL, odkiaľ sa so súperkami vzájomne poznali. Odohrali kvalitný zápas, bez strachu a rešpektu,“ pochvaľovala si Kožanová, ktorá zdôraznila, že dobrý výsledok z MS posunie Slovenky aspoň o jednu priečku nahor v rebríčku IIHF.

„Na medailu z turnaja A-skupiny I. divízie MS sme čakali dlhých deväť rokov. Ukazuje sa, že pri šírke našej ženskej hokejovej základne je veľmi náročné urobiť generačnú výmenu. Trvá dlho, kým sa mladé dievčatá dostanú na úroveň seniorskej reprezentácie. Ukazuje sa, že kľúčový pre nás je tréningový proces. Ťažko konkurovať svetovej špičke, ak budú hráčky trénovať dvakrát do týždňa. Potrebujú súvislú prípravu na ľade aj mimo neho a musia odohrať v priebehu sezóny náročné zápasy. Všetko je o tvrdej práci. Dievčatá sa presvedčili o tom, že vynaložené úsilie má zmysel a môžu byť zaň odmenené medailou. Zároveň ďakujem za podporu a pomoc pri príprave reprezentantiek Športovému centru polície, takisto kolektívu kondičných trénerov z Health & Performance, Kronimu Musliovi za špeciálne korčuliarske tréningy počas sezóny a v neposledom rade vedeniu SZĽH za podporu v práci, ktorú robíme."

Veľký záujem aj nerovné podmienky 

Spomedzi pätice účastníkov turnaja napokon postúpili do najvyššej kategórie MS Francúzky. V domácom prostredí sa tešili veľkej podpore fanúšikov na tribúnach a ťažili zo skúseností viacerých tridsiatničiek v kádri. V štyroch zápasoch stratili iba dva body za prehru 2:3 po predĺžení s Rakúšankami. V rozhodujúcom dueli o prvé miesto zdolali Nórky 4:1.

„Posledný zápas podujatia vysielala francúzska štátna televízia a vo vypredanom hľadisku bolo takmer 3 600 divákov. Francúzkam momentálne môžeme závidieť mediálne pokrytie, záujem ľudí o ženský hokej a marketing s tým spojený. Na druhej strane, musím povedať, že počas MS nemali všetky tímy rovnaké podmienky, či už v šatni alebo na štadióne, na čo som upozornila aj počas direktoriátu turnaja. Napríklad namiesto štátnej zástavy sme mali na štadióne vlajku. Trochu nás to nakoplo, aby sme ukázali, kto sme a aby si Slovensko vo Francúzsku zapamätali,“ doplnila Kožanová. 


Ďalšie články