LETNÁ SONDA V SHL – HK´95 Považská Bystrica: Mladí nesmú „lietať“

POVAŽSKÁ BYSTRICA (SZĽH) - Hockeyslovakia.sk pokračuje v letnom seriáli venovanom Slovenskej hokejovej lige. Keďže dohromady v nej účinkuje desať klubov, na našom webe si v pravidelných intervaloch budete môcť prečítať o dianí v každom z nich. „Panteri“ z Považskej Bystrice už tvoria tradičné zoskupenie. Niekoľkoročné spolunažívanie má svoj zmysel, no z tabuľkového hľadiska nezvyklo byť oslnivé. Zmeniť by to mohol príchod Júliusa Pénzeša, ostrieľaného kouča, ktorý urobil slovenskému hokeju výborné meno v Rumunsku.

Slovenský kormidelník išiel v minulosti vyskúšať Slovákmi často vyhľadávanú destináciu v Kazachstane, ale predsa len sa rozhodol zájsť hlbšie v rámci hokejových tajov. Áno, naši tréneri skúsili rumunské podmienky, no pokiaľ história neklame, nikomu z nich sa nepodarilo dosiahnuť historicky výsledok hokeja v tejto krajine, a to na žiadnej úrovni. Pénzeš vytiahol trpaslíka v máji 2019 do A skupiny I. divízie MS. „Naďalej som tréner rumunskej reprezentácie. Samozrejme, ak sa bude hrať. Vôbec to nevyzerá dobre s výhľadom do budúcnosti. Všade sú finančné problémy a Brašov nie je výnimka. Preto som zamieril domov, kde mám ešte aj nejaké povinnosti,“ nechal sa počuť 64-ročný Pénzeš pri objasňovaní faktov, na základe ktorých ostáva pri národnom mužstve, ale nepokračuje v Corone Brašov.

Ostávame optimisti a veríme, že nám nič neprekazí radosť z hokeja.

Skvelé výsledky za hranicami nešlo ignorovať. Celosvetová pandémia dopomohla k uskutočneniu príchodu na Považie. V neposlednom rade rozhodla skutočnosť, že sa pozná s manažérom Jánom Zlochom starším. V Dukle Trenčín fungovali vo vzťahu tréner – zverenec. „Po jeho aktívnej činnosti sme chvíľu spolupracovali aj ako funkcionári. Mužstvo chce zúročiť moje skúsenosti z posledného obdobia. Som presvedčený, že niečo môžem odovzdať a v klube by to radi pocítili,“ usmial sa nováčik v realizačnom tíme Považanov.

Jeden silný kaliber musí byť

Sekundovať mu bude otec Andreja Meszároša Ľuboš. Skromného prvoligistu najčastejšie vyhľadávajú hráči, ktorí presedlali do bežného života, no preukazujú ešte chuť po hokeji, a tak v ňom figurujú popri robote. „Bolo mi umožnené podrobnejšie zoznámiť sa s novým prostredím a musím oceniť snahu zanietencov. Naozaj sa urobil kus výbornej práce, a aj to ma ovplyvnilo pri výbere nového chlebodarcu. Zostava je prakticky rovnaká. Do tejto chvíle nedokážem detailnejšie charakterizovať hráčov, pretože sme mali iba pár tréningov. Každopádne, ak chceme vybojovať účasť v play-off, budeme musieť siahnuť po posilách na dané posty. Prípravné zápasy nás len čakajú, tam sa začne profilovať obraz o tíme. Môj odhad však je, že bez posilnenia sa nepohneme,“ prezradil Pénzeš pocity z celku, ktorý našiel za dverami šatne.

Július Pénzeš zostáva tréner rumunskej reprezentácie. Na klubovej úrovni však bude pokračovať v Považskej Bystrici. Zdroj: TASR

Považská Bystrica čosi vyťažila z hokejovej transformácie neďaleko pod Dubňom. Skontaktovala sa s triom hráčov zo Žiliny, ktorí ostali na voľnej nohe a zlákala Ondreja Prášila, Denisa Valášeka a Tomáša Nádašdiho. Posledný menovaný spišskonovoveský odchovanec je pripravený pomáhať nielen tu, ale znovu i v Žiari nad Hronom. „Býva v Žiline, čo nám zahralo do kariet. Musíte mať aj obrancov jeho kalibru, aby sa mladí nestratili. Mladosť je pekná vec, no treba to mať pod kontrolou,“ poukazuje Július Pénzeš na dôležitosť angažovania držiteľa dvoch titulov s Košicami a Žilinou. „Do začiatku sezóny je pomerne veľa času. Máme schodok, ale nevidím to hrozivo. Veď štart ligy je naplánovaný na 2. októbra. Ani to sa však nemusí stať. Ostávame optimisti a veríme, že nám nič neprekazí radosť z hokeja,“ myslí si v súvislosti s oneskoreným nástupom na ľad.

Ideálnych sedem

Harmonogram letných stretnutí je zostavený iba zo spoločníkov z pelotónu. „Myslím si, že súperov postupne doplníme. Mnoho mužstiev mení rozpis za pochodu, keďže ide väčšinou o kluby, ktoré si dohodli duely s českými tímami. Budeme sledovať voľné termíny a možno niečo pripravíme, no podľa môjho názoru je sedem zápasov v príprave ideálny počet,“ uvádza trenčiansky rodák, ktorý na záver dodal, že sa nebude miešať do výberu kapitána, pretože je to záležitosť hráčskej partie. „Toto by som nechal v rukách kabíny. Tá je dlhodobo spolu a iba ona najlepšie vie, kto je najvhodnejší kandidát,“ vyriekol záverečnú odpoveď pre hockeyslovakia.sk Pénzeš.

Aktuálna súpiska HK 95 Považská Bystrica

Brankári: Mário Lamper, Tomáš Hrušík, Daniel Kmošena.

Obrancovia: Juraj Ďurkech, Martin Leško, Tomáš Nádašdi, Ján Nahálka, Adam Zlocha, Simon Šefčík, Damián Hudík, Patrik Augustín, Filip Koreník, Samuel Saboš, Marek Putala.

Útočníci: Milan Drevenák, Richard Jakubec, Ján Zlocha ml., Milan Dolinajec, Lukáš Urbánek, Patrik Ligas, Jakub Rufati, Ivan Švantner, Lukáš Bednár, Pavol Kubala, Ondrej Prášil, Denis Valášek, Marek Krieger, Michailo Cykancev, Samuel Pelech, Boris Déneš.

Tréneri: Július Penzéš – Ľuboš Meszároš.

Program prípravných zápasov 2020

P. Bystrica – Dubnica (8.9.)

Trnava – P. Bystrica (16.9.)

Dubnica – P. Bystrica (23.9.)

P. Bystrica – Trnava (25.9.)

Rozpis sa ešte môže meniť