Lapšanský si vypýtal návrat do Košíc: Tu som teraz doma

KOŠICE (SZĽH) - Hokej ho naučili hrať v rodnej Spišskej Novej Vsi, do sveta profesionálneho športu sa dostal zásluhou Popradu a počas kariéry zbieral cenné skúsenosti vo viacerých zahraničných ligách i v reprezentačnom drese. Svoj najkrajší moment na korčuliach však zažil Adam Lapšanský v Košiciach.

Písal sa 11. apríl 2015, keď zvyšoval v šiestom finálovom súboji na banskobystrickom ľade v 59. minúte na 2:0 a ako sa neskôr ukázalo, išlo o zlatý presný zásah. O dve minúty neskôr už vypukli na košickej striedačke oslavy a Lapšanský si na hlavu nasadzoval majstrovskú čiapku.

„Stále na to spomínam s nadšením. Bol to môj jediný majstrovský titul a keď sa teda stretneme s chalanmi z vtedajšej partie, tak si radi pripomíname pekné chvíle,“ rozhovoril sa 30-ročný útočník krátko po tom, čo absolvoval po vyše piatich rokoch opäť tréning s logom „oceliarov“ na hrudi.

Adam Lapšanský je totiž čerstvou posilou klubu zo Steel arény. Späť na východ sa vrátil po predčasnom rozviazaní kontraktu s Bratislava Capitals. Od Dunaja ho pritom nehnala nespokojnosť s predvádzanými výkonmi, ale túžba po domove.

„Keď sa objavila takáto možnosť, tak som okamžite zareagoval. Pre mňa je to lukratívna ponuka. Nehovorím o peniazoch, ale tu som hrával, mám tu byt, z Košíc je moja manželka a tu sa nám narodil aj syn. Beriem to teda ako návrat domov,“ vyznal sa Lapšanský. „Keď som požiadal v Bratislave manažéra Dušana Pašeka o možnosť odchodu, tak si vybral čas na premyslenie. Teraz našiel náhradu (Capitals potvrdili príchod Sergeja Kosticyna, pozn. red.) a tak mi dal zelenú. Cením si to a všetkým v klube prajem iba dobré veci.“

Ako však jedným dychom pridal, Bratislava sa mu neopúšťala ľahko. „V tíme Capitals som našiel veľkú profesionalitu a bolo to krásne angažmán. Pre mňa to bolo niečo nové a užil som si inú ligu. Prvá sezóna v novej súťaži je vždy náročná a myslím si, že budúca sezóna bude pre iClinic určite lepšia,“ vyslovil presvedčenie Lapšanský.

V 33 zápasoch v IHL zaznamenal bilanciu 6 gólov a 7 asistencií. Produktivitu si od neho sľubujú aj v Košiciach a tréner Jan Šťastný mu už pripravuje pozíciu v jednej z presilovkových formácií.

„Viem, čo sa tu odo mňa očakáva a verím, že naplním očakávania. Mal by som pomôcť presilovkám a verím, že si v nich nájdem svoju pozíciu. V poslednom čase som hrával pred bránkou a mal som cloniť. To nie je moja parketa a rád by som sa vrátil na moju klasickú pozíciu,“ zamyslel sa útočník s reprezentačnými skúsenosťami.

Po príchode do košickej šatne ostal v prvej chvíli prekvapený. Na stenách pribudli nové výjavy z histórie a motivačné slogany, spod stropu visí pôsobivá kocka zložená z televízorov.

„Šatňu vynovili a teraz je určite krajšia ako predtým. Inak je však všetko po starom a naozaj sa cítim ako doma,“ pousmial sa Lapšanský. Z majstrovského kádra z roku 2015 je však v súčasnom tíme iba Dominik Riečický. „Vymenilo sa to výrazne, ale za tie roky sme sa spoznali s množstvom hráčov a blízki sú mi tu viacerí. Hovorím, cítim sa ako po návrate domov. Ako keby som odišiel iba nedávno.“

Maséri v šatni už staronovej posile pripravili skrinku s jeho tradičným číslom 81 a svoju obnovenú premiéru absolvuje už v piatkovom ťaháku proti Slovanu Bratislava.

„Bude to ostrý debut, ale na Slovan sa musí hráč tešiť. Hral som proti nim v príprave a určite to bude ťažký zápas. Košice s nimi tuším v tejto sezóne za tri body nevyhrali a chceme to zlomiť. Veľká škoda, že tu  nebudú diváci. To by bol určite krásny sviatok pred vypredanou halou. Hokej bez divákov nemá dušu,“ dodal s povzdychom Adam Lapšanský.