Košičania domácu úlohu zvládli, na rade je Slovan

Úvodné dva zápasy atraktívnej série dvoch deväťnásobných majstrov Slovenska z Košíc a Bratislavy ponúkli až prekvapivo veľa gólov, víťaz bol však v oboch prípadoch rovnaký. Domáci „oceliari“ prelomili negatívne obdobie (v základnej časti prehrali jedenásť z posledných trinástich duelov v Steel aréne) a zásluhou víťazstiev 6:2 a 5:4 pocestujú do hlavného mesta v optimálnom psychickom rozpoložení.

„My sme doma svoju robotu odviedli, teraz je to na nich a bude to určite veľmi náročné. S výkonmi tímu som však spokojný a páčil sa mi prístup hráčov. Samozrejme, boli tam aj veci, ktoré potrebujeme vylepšiť,“ vyslovil sa po úvodnom dvojzápase tréner úradujúceho majstra Dan Ceman.

Z pohľadu skóre vyznieva dramatickejšie utorkový duel, no „oceliari“ boli neustále na koni. O tri góly viedli už v štrnástej minúte a na dva góly hostí odpovedali ďalšími dvomi presnými zásahmi. Slovan príkladne zabojoval, kontaktný presný zásah Ranforda na 4:5 však padol až šesť sekúnd pred záverečnou sirénou.

 „Chvalabohu sme využili šance a trochu sme súperovi odskočili. Potom sme však zbytočne poľavili, prišli fauly a Slovan sa dotiahol. Na toto si musíme dávať pozor, pretože sa nám to môže vypomstiť. Odštartovali sme však dobre a vedenie 2:0 je v súlade s našimi cieľmi. Trochu sa potešíme, ale potom nás čakajú ťažké zápasy v Bratislave,“ upozorňuje útočník Marek Bartánus. V pozícii šesťnásobného majstra Slovenska má play-off skúseností na rozdávanie a súčasnú situáciu tak vníma veľmi triezvo. „Divákom sa to musí páčiť, ale takéto otvorené partie nám dlhodobo úspech neprinesú. Musíme byť zodpovednejší. Už pred štartom série som vravel, že to bude aj o zvládaní emócií. Z nich totiž plynú tresty a chyby.“

Z pohľadu gólov bol ústredným hrdinom dvojzápasu Fín Joona Jääskelainen, ktorý prekonal brankára Denisa Godlu až päťkrát.

„Všetci sme mu to priali. V sezóne mu to tak nepadalo, ale prišlo to v pravý čas. Pevne verím, že mu to vydrží počas celého play-off,“ klope na drevo Bartánus a strelecká forma fínskeho spoluhráča teší aj Eduarda Šimuna. „Neviem čo sa zrazu stalo, ale je to dobré pre celé mužstvo. Možno mu teraz manželka vyvára niečo špeciálne a ak je to tak, tak nech v tom pekne pokračuje. Všetci budeme len radi.“

Samotný Fín sa naštartoval gólom proti Trenčínu v poslednom zápase základnej časti a štart play-off mu dodal novú úroveň emócií. „Ja mám zápasy vo vyraďovačke veľmi rád a som rád, že sa mi takto darí. Je to však výsledok spolupráce a chalani ma nachádzajú krásnymi prihrávkami. Mne už potom ostáva len strieľať a veriť, že to tam padne.“

Zo streleckej formy Jääskelainena sa určite neteší brankár „belasých“ Denis Godla. Viac ako úspešnosť zásahov na úrovni necelých 84 percent ho však mrzia dve prehry.

„Chceli sme zvíťaziť aspoň v jednom zápase. To sa nepodarilo, no teraz ideme na domáci ľad a verím, že na ňom sa nám bude dariť. Košice majú kvalitné mužstvo. Vedia si vytvoriť šance i premeniť ich, načasovali to na prvé dva zápasy. My musíme nájsť spôsob, ako im v tom zabrániť a premieňať svoje šance. Je to play off, rozhodnúť môže každá chyba. Musíme byť koncentrovaní po celých 60 minút. Dôležité bude, aby sme spravili čo najmenej chýb a aby sme do ďalších zápasov išli všetci naplno," vyslovil sa brankár Slovana.

Za mrzutý označil neúspešný vstup do série aj kapitán Michal Sersen. Ako však jedným dychom upozornil, postupujúci potrebuje až štyri víťazstvá. „Doma to chceme určite vyrovnať. Aj v tomto druhom zápase sme sa dokázali zmobilizovať a škoda, že sme potom darovali súperovi ďalšie góly vlastnými chybami. Odchádzame s prázdnymi rukami, ale z pohľadu série je všetko otvorené. Stále je to iba 0:2,“ zdôraznil päťnásobný majster Slovenska.