Koniec Takáča znamenal šok, tajomná odpoveď smerom k Haščákovi

POPRAD (SZĽH) – Hokejisti HK Poprad sa po úspešných piatkových testoch na COVID-19 mohli zapojiť do spoločnej prípravy na ľade. Na lavičke pokračuje tréner Peter Mikula, ktorý však nepracoval s kompletným tímom. Prvej tréningovej jednotky sa nezúčastnili Mike Dalhuisen, Richard Hodorovič, Patrik Svitana, Michal Králik, Boris Česánek a Matúš Paločko.

„Bola to mimoriadne dlhá prestávka od hokeja. Pre mňa miestami až extrémna. Teraz sme sa dostali do fázy, kedy sa môžeme začať tešiť z návratu do práce,“ typickým úsmevom a s dobrou náladou na perách spustil svoje rozprávanie 65-ročný hlavný kouč Popradu. Aréna pod Tatrami tak až po takmer piatich mesiacoch zažila čulý pracovný ruch. Seniori prvýkrát rozduneli mantinely krátko pred piatou hodinou popoludní, pred nimi dostali dávku do tela juniori. Záverečný štart tipsporligistov sa uskutočnil ešte 8. marca. Odvtedy nastal nútený „pokoj zbraní“. „Vedeli sme a trochu aj očakávali, že sa začnú opatrenia postupne uvoľňovať. V Poprade som strávil asi mesiac a venoval som sa komunikácii s hráčmi. Samozrejme, niektorí z nich sa museli obzrieť za civilným zamestnaním. Dostatok voľného času som využil na mentálnu prípravu i nasávanie nových vedomostí. Aj keď máte svoj vek, vždy sa treba skúšať a učiť niečomu novému,“ odkryl vlastné pozadie hluchých týždňov bez hokeja Peter Mikula.

Keďže bývalý úspešný lodivod Zvolena dlhší čas pobudol na východe, o to ľahšie sa možno rodili nové spolupráce s hráčmi, ktorých chcel vidieť v košiari aj pre nasledujúci ročník. Nie všetci ostali na mieste, ale väčšina cíti za potrebu dokončiť načatú robotu z minulej sezóny. Poprad rúbal vysoko a bol označovaný za čierneho koňa, lenže v najhoršom čase prišla zdravotná stopka. Mikula však zažil jedno sklamanie. „Poviem otvorene, vôbec som nepočítal s faktom, že od nás odíde Samo Takáč,“ vyjadril sa k odchodu dôležitého člena kabíny, ktorý zamieril do Michaloviec. „Základom bolo, aby sme si dokázali udržať os tímu. Nie je žiadnym tajomstvom, aká situácia vládne napríklad v USA a presuny medzi štátmi sú problematické. S pánom riaditeľom Jurínyim sme sa viac sústredili na slovenských hokejistov, prípadne českých,“ odvetil na otázku k tvorbe kádra a následne sa ešte vrátil k 28-ročnému Takáčovi. „Rozprávali sme sa zopár týždňov, ba až mesiacov. Priznávam, bol som v šoku, keď sa rozhodol dať prednosť inému klubu. Na druhej strane sme museli siahnuť po adekvátnych náhradách a myslím si, že sme úlohu splnili,“ pokračoval v rozprávaní pre hockeyslovakia.sk Peter Mikula.

Popradský prvý tréning na ľadovej ploche pred novou sezónou bol rozdelený do dvoch blokov. V prvej várke sa hráči venovali klasickým činnostiam, zoznamovali sa s pukom a snažili prebrať k životu svoje zručnosti. Po hodinovej zaberačke prišiel pätnásťminútový odpočinok a po ňom takzvaný modelový duel medzi sebou. Hoci je to len chvíľka, ako sa pozdáva pozmenená partia ľudí, s ktorou bude najbližšie obdobie pracovať dvojnásobný slovenský majster? „Niekoľkokrát som sa vyjadril, že každé mužstvo v lige má myšlienky na titul. Nemá žiadny význam, ak si budeme klamať, že netúžime po úspechu. Ešte nemôžem počítať s niektorými chalanmi, no ponúkol som miesto mladučkým chlapcom. Jedna vec je osloviť ich a pozvať do tímu a druhá, ako sa k týmto veciam postavia,“ urobil si prvotný obraz o zverencoch. Úplne novými článkami medzi kamzíkmi sú Adam Drgoň, Patrik Lušňák či Dávid Skokan, aj keď v jeho prípade hovoríme o návrate domov. Osemnástka jednotlivcov umocnila vernosť Popradčanom obnovením podpisu zmluvy. „Vysoké percento hráčov máme v šatni. Sú to tie typy, ktoré sme chceli. Myslím si, že to môže byť dokonca zaujimavejšie,“ reagoval na „vydarenosť“ posilňovania súpisky.

Priaznivcom klubu určite nedá spávať jedno meno – Marcel Haščák. Odchovanec a 33-ročný kanonier vlaňajšej ligovej kapitoly dodnes nefiguruje v žiadnom kádri. Akurát od záverečného zamestnávateľa z Košíc sa ozývajú hlasy, že robí všetko pre to, aby neodišiel. Obnoví sa po desiatich sezónach spojenie Haščák – Poprad? „Určite ho uvidíte na slovenských ľadoch aj naďalej. A či vykorčuľuje s nami, alebo v inom celku, to sa dozviete,“ doplnil Peter Mikula.