Kaufland Extraliga dorastu: Základnú časť ovládol Slovan, dramatický bol súboj o elitnú desiatku

BRATISLAVA (SZĽH) – Počas uplynulého víkendu vyvrcholila základná časť Kaufland Extraligy dorastu. Dlhodobú fázu súťaže najlepšie zvládli hokejisti Slovana Bratislava, ktorí v tridsiatich dueloch prehrali iba dvakrát a pred druhou Duklou Trenčín mali komfortný desaťbodový náskok. Naopak, minimálne rozdiely boli medzi tímami bojujúcimi o postup do nadstavbovej A-skupiny.

Najvyššia domáca dorastenecká súťaž sa po základnej časti rozdelí na dve polovice. V nadstavbovej A-skupine bude súperiť desať najlepších tímov o štyri miestenky na finálový turnaj v rámci Mládežníckych majstrovstiev Slovenska. Všetkých desať účastníkov čaká 18 zápasov systémom každý s každým, raz doma a raz vonku. Tímy si do nadstavby prenášajú body a skóre zo základnej časti. Elitnú desiatku tvoria HC Slovan Bratislava, HK Dukla Trenčín, MMHK Nitra, HK ŠKP Poprad, Barani Banská Bystrica, HKM Zvolen, HC Košice, MHA Martin, Vlci Žilina a HK Spišská Nová Ves.

Mimoriadne tesný bol súboj o deviatu a desiatu priečku po základnej časti. Žilinčania si zaistili definitívu účasti v A-skupine vďaka dvom víkendovým triumfom v Michalovciach a Košiciach. Desiata Spišská Nová Ves postúpila na úkor jedenásteho Liptovského Mikuláša zásluhou lepších výsledkov vo vzájomných zápasoch. Liptákov obrala o účasť v najlepšej desiatke Kaufland Extraligy dorastu nedeľňajšia prehra 4:5 v Nitre. Ak by dostali tento duel minimálne do predĺženia, v tabuľke by preskočili Spišiakov. 

Dorastencov Liptovského Mikuláša teraz čaká pôsobenie v barážovej B-skupine, kde ich z extraligistov doplnia taktiež hokejisti Púchova, Trnavy, Michaloviec, bratislavskej Hoby a Skalice. Z K-Classic 1. ligy dorastu budú bojovať o extraligovú príslušnosť do ďalšej sezóny HK Ružinov ´99 Bratislava, HK ‘95 Považská Bystrica, HC Prešov a víťaz kvalifikačného turnaja naprieč regiónmi MHK Dolný Kubín. 

V nadstavbovej B-skupine sa začína od nuly, bez prenesených bodov zo základnej časti. Kluby odohrajú dovedna 18 zápasov (každý s každým, raz doma a raz vonku). Šesť najlepších tímov po skončení nadstavby si vybojuje účasť v nasledujúcej sezóne Kaufland Extraligy dorastu. Zvyšné štyri družstvá poputujú do K-Classic 1. ligy dorastu. Prvoligové tímy, ktoré nepostúpili do baráže, odohrajú v zostávajúcom priebehu sezóny duely o regionálne poháre SZĽH.

Najproduktívnejším hráčom základnej časti Kaufland Extraligy dorastu sa stal útočník Slovana Bratislava Matúš Válek so ziskom 57 bodov (17+40) v 26 dueloch. V najlepšej trojke kanadského bodovania ho doplnili spoluhráči Timur Trebula (56 bodov) a Matej Stankoven (55 bodov). Poradie kanonierov ovládol Alexander Milan Sejna z Liptovského Mikuláša, ktorému stačilo na strelenie 27 gólov iba 17 duelov. Na prvoligových klziskách nazbieral najviac bodov Ukrajinec Vladyslav Hocko z Prievidze. V 22 súbojoch si pripísal 34 gólov a 23 asistencií. 

Program v dorasteneckých súťažiach bude pokračovať už v priebehu aktuálneho týždňa.


Tabuľka

MMSR 2024 EXD Z B
1 HK DUKLA Trenčín HK DUKLA Trenčín 3 6
2 HC SLOVAN Bratislava HC SLOVAN Bratislava 3 5
3 HKM a.s. Zvolen HKM a.s. Zvolen 3 4
4 MMHK Nitra MMHK Nitra 3 3