Brodeurovi dorasteneckej extraligy imponuje Vasilevskij

Má stále iba 14 rokov, no v štatistikách dorasteneckej extraligy okupuje popredné pozície vo všetkých podstatných štatistikách. V jednej je dokonca absolútnym lídrom. Brankár HC Košice Jakub Husár odchytal vyše 840 minút a je iba jedným z dvoch mužov v maskách, ktorí majú na konte vyše 800 minút (Brian Majerčík z Popradu má 829).

„Neberiem to nejako špeciálne. Viac ako moje štatistiky ma zaujímajú výsledky tímu. Je však jasné, že každý brankár chce chytať čo najviac a v rámci tréningov a zápasov preto robím všetko. Chcem sa stále zlepšovať a pomáhať tímu,“ rozhovoril sa strážca svätyne košického dorastu. Svoj nízky vek nevníma ako hendikep. Skôr ako dobrý vklad do budúcnosti. „Vždy som sa snažil porovnávať so staršími. Každý zápas proti skúsenejším hráčom predstavuje dobrú skúsenosť.“

So svojimi štatistikami Husár spokojný byť môže, z pohľadu priebežnej tabuľky by si želal o čosi lepšie postavenie. Košičanom patrí po odohraní šestnástich zápasov siedma pozícia s dvadsaťbodovou stratou na vedúci Trenčín.

„Snažíme sa držať v hornej polovici. Pracujeme naplno a hrať každý zápas na sto percent. Nie vždy sa to však darí. Vidíme, že ak trochu poľavíme v koncentrácii, tak príde strata. Počas uplynulého víkendu sme napríklad priviezli cenné víťazstvo z Michaloviec a o deň neskôr sme s nimi doma prehrali. Sú to zbytočné straty,“ zamyslel sa 14-ročný brankár, ktorý môže chytať za dorast ešte pekných pár sezóny. Lákavá je však aj predstava ďalšieho kariérneho posunu. Či už do juniorskej kategórie, alebo do zahraničia. „Všetko ukáže čas. Hlavne sa potrebujeme presadiť v Košiciach a potom sa uvidí. Nateraz mi tu však nechýba nič. V HC máme výborných trénerov brankárov, ktorí sa nám venujú na každodennej báze.“

Z pohľadu brankárskeho progresu si nevie vynachváliť spoluprácu s trénerom brankárov „oceliarov“ Dušanom Strhárskym. Predtým sa mu niekoľko rokov venoval tragicky zosnulý Marko Milý.

„Určite ma to zasiahlo. Dozvedel som sa to ráno v deň nášho zápasu a bolo ťažké sústrediť sa. Bol to úžasný tréner, ktorý ma viedol od prvej triedy. Bol to dobrý človek, ktorý mal stále úsmev na tvári. Určite mi veľmi pomohol a stále mi opakoval, aby som sa držal na zemi, odtrénoval poctivo každý tréning a v zápasoch bojoval až do konca,“ zaspomínal si na Marka Milého mladý brankár, ktorého domácim vzorom je Dominik Riečický. Absolútne najviac mu však imponuje Andrej Vasilevskij z Tampy Bay.

„Práve podľa Vasilevského sa snažím robiť dobré veci. Teraz je trendom úzky postoj a on má jednoducho štýl, ktorý sa mi veľmi páči. Je to výborný brankár a dúfam, že jedného dňa budem takým i ja,“ uzatvára Jakub Husár.